Založ si blog

1984, alebo aké to ešte môže byť (časť 1)

Príbeh totality, ku ktorej smerujeme, sa už možno začal. Je to kniha, ktorej obsah sa hodí do každej doby. Absurdný totalitný režim privedený k absolútnej dokonalosti ovládnutia mysle jednotlivca úzkou skupinou vládnucej triedy.

Niečo také nenormálne pre nás a možno predsa nie až tak vzdialené. Orwell presne vystihuje poznanie spoločnosti a príčiny pádu ľudskej spoločnosti smerom k totalite. Vývoj spoločnosti sa vinie po špirále. Raz je to pád a inokedy vzostup. Akokoľvek sa chceme tomu brániť, jednoducho ľudstvo neuspeje. Medzi nami sú skupiny, ktoré sú ovládané úzkou skupinou moderných vládcov.

Diktujú nám pravidlá, normy a zákony. Vždy nové a nové nariadenie a vždy to ospravedlňujú potrebou nás chrániť v prospech všeobecného blaha. Kam však v skutočnosti spejeme?
Je to jednoduché. Mali sme tu socializmus – ideológiu svetonázoru dokonalo nedokonalej spoločnosti. Idea rovnosti skrachovala. Nastúpila mladá a krehká demokracia a názorová sloboda. Novým ideálom a ideológiou sa stáva reč peňazí. Úzka skupina ľudí začala ovládať celé štáty veľmi nenápadnou formou pôžičiek. Z tohto kolotoča prakticky niet úniku. Jediná možnosť vzdoru je splatenie všetkých pôžičiek a osamostatniť štát od finančných skupín.

Nie je to nemožné, je to však nerealizovateľné. Finančná kríza je veľmi dobrým príkladom postupného ovládania más. Vládcovia si našli svojho fiktívneho nepriateľa, ktorý je predkladaný masám ako nutné zlo k zvýšeniu kontroly a sústredeniu moci do ešte užšej skupiny ľudí.

Štát „Oceánie“ začína vznikať. Televízie nás masírujú nešťastiami, malými vojnami, jednoducho zlými správami. Človek začína strácať city a jeho vnútro sa začína otupovať. Vojny v priamom prenose už vôbec človek nevníma ako niečo zlé. Masírovanie médiami a internetom pokračuje.

Tupé reality show bez morálneho kreditu ukazujú ľuďom absolútnu intoleranciu vzdelania ako takého. Potláčajú vzdelanie do úzadia. Prečo? Pretože poukazujú na vznik nových ľudských „hviezd“ spoločnosti, ktorým stačí ukázať niektorú časť ich predajného tela a máme to. Načo sa vzdelávať a učiť, keď sa stačí prihlásiť do reality show, v ktorej nemusíte absolútne nič ukázať, okrem hádok, agresivity a sexu?

Čo sa tým sleduje? Jednoduchá odpoveď. Čím sprostejšia spoločnosť, tým sa ľahšie ovláda a manipuluje. Tento proces začal.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895394x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív