Založ si blog

1984 – Veľký Brat ťa sleduje (časť 2)

V dnešnej dobe nie je nič jednoduchšie, ako niekoho sledovať. Ak máte prostriedky a výkonnú moc, máte všetko. Nie sú potrebné veľké obrazovky a odpočúvacie zariadenia na každom kroku. My už sledovaní dávno sme.

Prečo? Naša spoločnosť dosiahla určitý stupeň informatizácie. O našich financiách vedia banky všetko. Pohyby, platby komu a za čo, nie je problém definovať. Je sledovaný aj náš pohyb. Keď sme vlastníkmi platobných kariet, nie je nič jednoduchšie. Ešte si nás aj pekne nasnímajú priemyselnými kamerami.
Vravia nám: „Je to pre vašu bezpečnosť“. Všade prítomné priemyselné kamery. Pohyb aj s obrazom by sme už mali. Stav našich financií je tiež ľahko overiteľný. Náš „Veľký Brat“ ide ďalej.

Máme tu mobily a záznamy hovorov sú bežnou praxou. Na základe mobilu je možné určiť polohu telefonujúceho aj volaného. Sofistikovaný softvér môže na základe často používaných „nebezpečných“ slov určiť hrozbu. Vtedy začína ten pravý cirkus. Doteraz ste boli nepodstatným subjektom bez zjavného záujmu Veľkého Brata.

Náš informačný systém však ide ešte ďalej. Je potrebné presne určiť aj súradnice, kde sa nachádzate. GPS je veľmi nevinná hračka, „prepotrebná“ pre našu orientáciu. Kedysi nám stačili mapy. Telefónne čísla sme vedeli naspamäť. Telefón nám postačil iba ako stacionárna pevná linka. Mal Orwell naozaj pravdu?
Naša šedá kôra znova zažíva úpadok. Závity nemusia pracovať na plné obrátky. Máme tu internet, sociálne siete. Ak sa o vás ešte „Veľký Brat“ všetko nedozvedel, tak internet mu to umožnil na 200 %. Zistí o vás už úplne všetko. Priateľov, skupiny, záujmy, názory … Všetko si starostlivo odkladá do nekonečne sa zväčšujúcej pamäti ľudstva.

Posledná kvapka, ktorú ešte „Veľký Brat“ nemá až tak preštudovanú, je Váš okamžitý zdravotný stav. Po zavedení čipových zdravotných kariet mu aj táto posledná informácia bude dostupná. O biometrických pasoch už sa zmieňovať ani nemusím. Odtlačky prstov, skenovanie oka atď..

Všetko toto poskytujeme absolútne dobrovoľne pre naše dobro a pohodlie. „Veľký Brat“ nás sleduje. Pre nás všetkých chce len to najlepšie. Čo sa však stane, ak ho náhodou naštveme? Čo ak všetky informácie o nás vymaže a prakticky prestaneme existovať? Čo ak sa o nás nikde neobjaví ani zmienka? Budeme len živé bytosti bez identity, na ktoré sa zabudlo. Temná budúcnosť? Možno.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3897124x
Priemerná čítanosť článkov: 6061x

Autor blogu

Archív