Založ si blog

Dvadsať rád, ako znížiť štátny deficit.

1. Znížiť počet štátnych zamestnancov o 20 %.
Dôvod – vlastne neviem ani čo robí tých ostatných 80%, keďže sme v takom stave v akom sme.

2. Znížiť platy všetkých štátnych zamestnancov o 10 % pre tých, ktorí zarábajú do 1000 €, 20 % pre tých, ktorí zarábajú do 1800 € no a 30 % pre všetkých ostatných. Výnimku by tvorili učitelia, zdravotníci, hasiči, polícia a armáda.

3. Zrušiť ústavným zákonom akékoľvek odmeny pokiaľ štát bude v deficite pre všetky kategórie zamestnancov.

4. Znížiť počet vysokoškolákov na 20 % populačného ročníka.

5. Zrušiť akékoľvek dotácie do súkromných škôl akéhokoľvek typu.

6. Zaviesť povinné VPP pre dlhodobo nezamestnaných – napríklad – triedičky odpadu, výroba tehál, opracovanie kameňa …..

7. Zrušiť minimálnu výšku dôchodku. Každý nech si vyžije z toho, čo si v produktívnom veku zarobil. Vzorec vcelku jednoduchý – odvedené financie budú prerozdelené do výšky priemerného veku. Po tomto prekročení vekovej hranice nastúpi až štát a prispeje sa zo sociálneho systému.

8. Založenie štátnej internetovej banky pre obyvateľstvo. Môže to spravovať hoci aj sociálna poisťovňa bez navýšenia počtu pracovníkov. O čo by šlo? Táto banka by ponúkla možnosť investícií priamo cez NBS. Napríklad prostredníctvom takéhoto systému, ktorého by bol aj druhý či tretí pilier, by boli investície do diaľnic či celkovej infraštruktúry. Mohlo by sa kupovať investičné zlato či striebro.

9. Obnova výroby strateného priemyslu. Všeobecne – ľahký priemysel ako textilný, obuvnícky a pod. Prioritne však obnova potravinárskeho priemyslu.

10. Pre prvovýrobu a potravinársku produkciu zriadiť slovenskú sieť hypermarketov. Je to veľmi jednoduchá záležitosť. Ak sa naši producenti sťažujú na vysoké marže je potrebné postaviť obchody s ponukou domácich produktov. Zároveň by mohli distribuovať prostredníctvom neziskovky aj potravinovú pomoc. Prevádzku, údržbu a personálne náklady by však už hradili jednotlivý výrobcovia podľa percentuálneho podielu na tržbách.

11. Zjednodušenie verejného obstarávania, v ktorom by mali byť prioritne zastúpení regionálni producenti.

12. Zrušenie 8 krajov či žúp a nahradenie starým systémom 3 plus jeden. Načo je toľko úradníkov? Radšej nech majú väčšie kompetencie mestá a obce.

13. Zrušenie odvodového stropu a zachovanie rovnej dane.

14. Tolerancia pôsobenie živnostníkov vo veľkých podnikoch do počtu napríklad 20 %. Ide hlavne o pružnosť týchto podnikov pri reakcii na ponuku a dopyt. Podnik by však musel zamestnávať týchto živnostníkov priamo cez svoje zmluvy a musel by im platiť celkovú cenu práce tak ako svojim kmeňovým zamestnancom. Ide o to, že takýto zmluvní pracovníci by niesli riziko okamžitého prepustenia – zrušenia zmluvy.

15. Živnostníkom dať možnosť podobne ako zamestnancom, ak sa ich podmienky zrovnoprávnia pracovať hoci aj na ¼ úväzok a odvádzať podobne ako u zamestnancov odvody z takejto sumy. Nepozerať už na minimálne dôchodky v systéme.

16. Sociálne dávky pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí nechcú pracovať, obmedziť na trikrát stravu za deň.

17. Rodinné prídavky vyplácať iba na dve deti bez ohľadu na skupinu obyvateľstva.

18. Zrušiť akékoľvek iné výhody – príspevky na bývanie a podobne a nahradiť ich priamymi priemernými platbami do jednotlivých spoločností. Sociálnych pracovníkov máme nadpriemer. Príspevky na bývanie vyplácať iba tým čo majú legálne, alebo prenajaté priestory na bývanie.

19. Z hľadiska podpory bývania a rozvoja stavebníctva vyčleniť z nevyužitej poľnohospodárskej pôdy stavebné pozemky pre výstavbu nízkoenergetických malometrážnych rodinných domov. Tu by sa to rozdelilo do dvoch kategórií – vznik rodinných štvrtí pre mladé rodiny, ktoré sú schopné sa vystavať a preukázať finančné prostriedky na výstavbu. Druhá kategória by bol vznik oficiálnych obcí pre neprispôsobivých občanov, kde by si museli postaviť a všetko od základov. Tým by sa uvoľnili pozemky a sídliská, ktoré sú v súčasnosti v dezolátnom stave.

20. Zjednodušenie zákonov a podnikania na Slovensku. Prioritne sa to týka trestného práva – pokuty a priestupky musia byť jasné a okamžite pokutovateľné bez prieťahov.
To je len zopár nápadov a aj to nie úplne podrobne rozpísaných. Pretože to, čo sa deje na Slovensku, ale aj v EÚ, je jednoducho Kocúrkovo.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46, aktualizované: 10:01

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3892421x
Priemerná čítanosť článkov: 6054x

Autor blogu

Archív