Založ si blog

Pán premiér, prihrajte aj malým živnostníkom nejaké granty

O podpore živnostníkov sa toho nahovorilo a napísalo už toľko, že sa od samej dobroty, s akou nám chce vrchnosť pomáhať, nás pomaly likvidujú.

Chcel som však na inú tému. Toľko sa už navravelo o grantoch a podporných systémoch EÚ pre nerozvinutú oblasť vidieka, či zaostalých regiónov. Ak si však chcete zažiadať o nejaký grant, tak vám ho pri najlepšom stratia. Vravím z vlastnej skúsenosti o agentúre, ktorá ani prakticky neviem prečo existuje – o NADSME.
Lenže ak živnostník zbadá tú kopu papierov a potvrdení a doslova šikany zo strany donora… Vlastne zistí, že ani až tak veľmi tie peniaze nebude chcieť. Radšej sa bude ďalej trápiť so starou vŕtačkou či NC strojom. Prioritne mi ide o malé podniky a živnostníkov. Práve táto skupina by určite ocenila modernizáciu svojho parku a tým aj zvýšila konkurenciu dovozovým výrobkom. Možno by sa vytvorili aj aké také pracovné miesta.
Poľnohospodárstvo či malý potravinársky priemysel tiež voľajako nemôžu napredovať bez obnovy svojho technického parku. Tak len prežívajú a závidia svojim susedom dotácie, ktoré im ich štáty vylobovali.

No žiaľ, my sme na Slovensku. Mám však pre našich vládnych činiteľov jeden nápad. Kofinancovanie v prípade súkromného sektora je totiž 50%, aby ste nezasvätení tomu porozumeli. Na začiatku musíte mať a zaplatiť plných 100% za technológiu či stroj. Musíte si po náhodnom schválení projektu totiž tie financie pozháňať. Je viacero možností – úver, známy atď. No a potom sa musíte modliť za to, aby ste pri vyúčtovaní náhodou nezabudli niekde nejakú čiarku či bodku. Musíte si spraviť prieskum trhu atď. Nakoniec zistíte, že ten grant ani nechcete, aj keď by sa vám to zišlo a mohli by ste aspoň ako tak konkurovať Ázijcom.

Skúsim to však otočiť. Vážení páni tam hore, čo keby ste prieskum trhu a kúpu tých strojov a zariadení zobrali na svoje plecia? My len jednoducho vypíšeme papier, čo nám treba a v ktorom regióne podnikáme, od toho by sa prideľovali body a schvaľovali žiadosti. Ak by však štát zaobstaral daný stroj drahšie, ako by ho dokázal zohnať žiadateľ, bola by rozhodujúca najnižšia cena a to žiadateľova. Ministerstvá by mohli spraviť priemerné ceny produktov a uviesť ich na stránkach. Ak by ceny boli nižšie ako uvedené na stránke, okamžite by ich museli znížiť a aplikovať najnižšiu cenu.

Mnohí budete oponovať, že výrobkov je strašne veľa. To aj zamestnancov na ministerstvách. Mám kamaráta v papiernictve a ten má tiež veľa položiek. Je však schopný okamžite mi ich ponúknuť.
Výsledok tohto všetkého by asi bolo nasledovné. Potrebujem z grantu kúpiť NC stroj v hodnote cca 21.000,- € pri ktorom sa zároveň vytvorí aj pracovné miesto. Zadám parametre agentúre, aj výrobcov a oni prekutrajú stránky a ponuky, či sa to náhodou nedá lacnejšie. Ak nie, zaplatím im tých 50% a oni mi dodajú bez všemožných papierovačiek ten stroj. Teda vskutku by som nepotreboval okamžite 21.000,- €, ale len 10.500,-€. O koľko by sa ľahšie dýchalo živnostníkovi? Štát a kontrola by ihneď mali audit pre Európsku komisiu s výstupom transparentného obstarávania. Nikomu by sa predsa nechcela platiť viac. Síce iba sen, ale….

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3897504x
Priemerná čítanosť článkov: 6061x

Autor blogu

Archív