Založ si blog

Verejné obstarávanie alebo verejné okrádanie?

Zákon, ktorému rozumejú len vyvolení z farmy. Pre normálneho človeka absolútne nepochopiteľný. Ide v ňom vraj o čo najlacnejšie obstaranie zákazky pre štátny či verejný sektor. Otázkou je však, čo štát ušetrí?
Sem tam spadnutý most. Vytunelovaný tunel Branisko, kde namiesto dvoch „rúr“ ostala len jedna. Zato peňazí sa minulo aj na štyri. A čo len také sponky pre úradníkov napríklad zo Sociálnej poisťovne. Sponky, ktoré síce boli najlacnejšie, ale zopnúť sa s nimi nedá a tak ich museli vyhodiť.
No a čo také jednorazové rukavice, ktoré používajú lekári na operácie? Niekedy nejde ani o jednorazovky, skôr iba nárazy. Skúsite si ich natiahnuť a už sú roztrhané. No a čo také počítače pre našich poslancov? Tie iste nebudú pod 1000 €, aj keď ich parametre budú zodpovedať cene spred troch rokov a dostanú ležiaky.
Podobné ležiaky ako niektoré školy v rámci internetizácie školstva. No ale poďme k veci. Ako by sa to dalo zjednodušiť tak, aby to bolo prehľadné? Úplne jednoducho. Raz za pol roka by mal ÚVO vydať cenník bežných produktov zaradených do kategórií. Teda uvediem príklad. Kupujem kancelársky papier pre mesto. Cenník uvádza maximálnu bežnú cenu v maloobchode cca 2,9 € za balík (500 ks). Mesto si bude môcť dovoliť kúpiť tento balík bez obstarávania a papierovania ak sa zmestí do ceny o 5% nižšej. Teda bol by zvýhodnený ako veľkoodberateľ. Respektíve, v cenníku by sa uvádzali priame ceny, čo by bolo jednoduchšie.
Mnohí namietnete, čo so stavbami. Tam by bol podobný postup. Uviedli by sa množstvá cementu, či štrku v tonách. No a v súťaži by rozhodovala iba cena práce a ponuky jednotlivých firiem za vykonanie stavebných prác bez ceny materiálu.
V stravovaní by som tento aspekt verejného obstarávania úplne zrušil. Vedúci jedální aj tak musia iba kalkulovať s čo najnižšími cenami tak, aby tam stravníci chodili. Budete namietať, že takýchto položiek je strašne veľa a ja zase, že pre administratívu je to schopné urobiť bežné papiernictvo za cca hodinu.
No a posledná vec. Mala by byť jedna centrálna stránka, kde by sa podľa kategórií všetko zverejnilo. Napríklad VÚC Bratislava potrebuje toaletný papier. No a predajca by si už len ťukol a ponúkol svoj produkt.
Náročné? Ani nie, len prehľadné a to by asi nepáčilo.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881653x
Priemerná čítanosť článkov: 6056x

Autor blogu

Archív