Založ si blog

Štrajkovať sa neoplatí. ..

Ale je to nutnosť. Príčinou štrajkov nielen učiteľov sú absolútne nedotiahnuté základné princípy fungovania trhovej ekonomiky. Sú to veci verejné a teda by mali byť aj pod kontrolou verejnosti. Na Slovensku, ale inde vo svete sa to však vôbec nedeje.
Oligarchovia a mocní tohto sveta zabudli na trh a jeho funkciu. Horšie je, že na to zabudli aj obyčajní ľudia. Stačia im vianočné príspevky. O dôchodku sa tu nedá rozprávať. Sociálna politika môže ísť ruka v ruke aj s trhovou ekonomikou. Tá by však musela fungovať. Môžem v pohode tvrdiť, že to čo sa úplne nepodarilo za RVHP. Pre tých neskôr narodených to bola obdoba EHS a nástupníctvo prevzala EÚ. Kedysi sa rozprávalo, čo tá skratka znamená: Radujme sa, veseľme sa máme hovno, podeľme sa.
Teraz máme EÚ, v ktorej z prílišnej demokracie a sociálnosti predstaviteľov v Bruseli im začala mierne povedané kvapkať na karbid. Nenažranosť a centralizácia je horšia ako bola za socializmu. Máme síce všetkého prebytok a určite sme sa nemali lepšie ako kedysi. Naozaj sme sa nemali?
Boli časy, keď stačila ústna zmluva. Dokonca sú aj teraz ešte štáty, v ktorých to stačí. Existovala úcta k straším. Učitelia boli najdôležitejšie osoby v dedinách či mestách zároveň s farárom či starostom. Vzdelanie a vedomosti niečo znamenali.
Tu je problém. Nevyrovnali sme sa pádom socializmu a prílišnou ľudomilnosťou voči všetkým, aj tým ktorí systém zneužívajú. O titul stačí na niektorých školách iba požiadať a zaplatiť všimné.
Ak by učitelia štrajkovali aj za reformu, bolo by už o niečom inom. Čo ak by začali štrajkovať aj za to, aby sa súkromné školstvo oddelilo od štátneho a verejného? Za toto ma iste skritizujete. Ako súkromník si však nemyslím, aby súkromné školy mali dostávať dotácie zo štátneho rozpočtu. Jednoducho by mali byť výkladnou skriňou kvality vzdelania a ponúknuť za peniaze nadštandardné služby a vzdelanie. Je to podnikanie ako ktorákoľvek iná forma.
Aspoň tento systém si prenesme z USA. Je iná doba. Verejné školstvo by malo viac peňazí na svoje skvalitnenie a rozvoj.
Študenti sú kapitola sama o sebe. Absolútna neochota vzdelávať sa a iba doslova hlivieť a čakať, kedy dostanem nejaký papier o ukončení školy do ruky. Pracujem aj s mladými ľuďmi a 90 % z nich nevie čo so sebou. Tupé a doslova vymleté mozgy ma utvrdili v tom, že to nie je len ich chyba, ale aj chyba spoločnosti, rodičov a médií. Ak sa ich spýtate, čo chcú po vysokej, alebo strednej školy robiť, zväčša je odpoveď: ešte neviem, alebo nejakého manažéra, či agenta s teplu vodou.
Teraz je na každú lajdáckosť nejaká diagnóza. Jeden je hyperaktívny – podľa mňa iba rozmaznané decko, ktorému rodičia dovolili všetko. Druhý má zase problémy s chápaním – len lenivosť. No a tých s diagnózou lenivosti je viac ako 95%. No ale pre peniaze ospravedlníme všetko. Decká sú sprosté za to, že jednoducho začali zneužívať systém a rodičom to absolútne vyhovuje. Veď za „všetko“ môže škola. Škola je to posledné, čo za niečo môže. V prvom rade je to študent či žiak a hlavne jeho rodičia. Za to však, že sú deti lenivé si môžu samé a spoločnosť ich v tom len podporuje. Nesmiete zvýšiť hlas. Akékoľvek tresty sú neprípustné, veď sme moderná škola. Naozaj je to tak?
Učiteľovi sa naozaj smie vynadať, alebo dokonca ho aj fyzicky napadnúť? Skúste to urobiť svojmu šéfovi v podniku. Koľko tam vydržíte?
Do poľnohospodárstva či výroby sa voľajako nehrnú. Fyzická práca už pre dnešnú mládež asi nie je. Málo práce, žiadna zodpovednosť a veľa peňazí. Stručné heslo dnešnej doby. Ale odkiaľ si majú brať vzor? Politici kradnú oficiálnymi cestami jedna radosť. Prostredníctvom pokrivených zákonom sa im nikdy nič nestane. Vzdelanie sa nenosí. Česť výnimkám.
Pamätám sa, že kedysi za dôb memorovania na školách a prísnych učiteľov bolo možno 10 % trojkárov či štvorkárov, 80 % priemerných dvojkárov a 10 % jednotkárov. Teraz sa to zmenilo. Je 80 % preliezajúcich, 15% dvojkárov a 5 % jednotkárov. Vedomosti sú však niečo iné. Dnešná dvojka trojka sa rovná niekdajšej štvorke. A máme to. Nielen ekonomika a mena devalvuje. Vzdelanie devalvuje spolu s ekonomikou a spoločnosťou. Kde sa strácajú pravidlá a forma poriadku nastáva chaos.
Štrajkovať by sa naozaj malo. Malo by sa konečne začať štrajkovať za slušnú spoločnosť. učitelia by nemali štrajkovať len za vyššie platy, čo im určite patria, ale ja celkovú reformu v školstve. Vyrastá nám tupá generácia bez cieľa. Možno by im stačilo ukázať smerovanie. Nielen víkendovým „rozbíjaním“ na žúrkach je človek živý. Tak ako sú potrební vedci, robotníci, policajti či učitelia sú nepotrební zlí politici či umelo vytvorené celebriti .

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881525x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív