Založ si blog

Bezákovi našli jeho kríž

V hlave som našiel množstvo titulkov. Nevedel som, ktorý vybrať. Pred reláciami v TV som mu fandil. Teraz ho však obdivujem. Dal sa do boja s Hydrou. Kto bude víťaz, ťažko povedať. Hranicu, na ktorej ho upálili, si už kati zvolili. Degradovať a dehonestovať.
Toto je ale až príliš podobné totalitnému systému. Od čoho sa potom líšia hodnostári cirkvi od komunistov či iných režimov, kde za iný názor trestajú? Neodlišujú sa ničím. Radi ovplyvňujú ľudí a gumujú im mozgy. Len ich názor je ten správny. Otvorenosť a diskusia sa nemilosrdne trestá. Veď nežijeme v stredoveku!
Modernizovať a približovať cirkev k ľuďom by malo byť automatické bez príkazov zhora. Čistota financovania by mala byť ukážková a verejná. Sú predsa platení z našich milodarov a štátneho rozpočtu. Jedna hriešna a krásne povedaná myšlienka. Budem parafrázovať slová pána Bezáka: Cirkev nikdy nedospeje, kým sa ekonomicky neosamostatní.
Pán Bezák (dúfam) začal revolúciu v cirkvi. Pevne verím, že ľudia sa budú pýtať a dožadovať vysvetlení. Jedno si musí každý veriaci uvedomiť. Cirkev, ktorú predstavujú duchovní, sú iba ľudia s chybami bez dokonalosti.
To, že ostal pán Arcibiskup Bezák na Slovensku a verný cirkvi, ktorá ho degradovala, si naozaj vážim. Zmeny sú potrebné a otvorený dialóg má aj tu, na mieste viery miesto. Možno ak by bolo viac Bezákov, ľudia by znovu objavili čaro viery a duchovného rozvoja. Prečo by nemohla obroda cirkvi prísť aj zo Slovenska? Česi majú Husa, Nemci Luthera. Jeden za vieru zhorel na hranici a druhý si presadil svoje názory mečom a krvou. Kráľovnú Alžbetu rozpory naštvali tak, že založila vlastnú anglikánsku cirkev. Delenia už asi bolo dosť. Máloktoré náboženstvo má toľko podskupín. Pravoslávni sa oddelili pre istotu ešte skôr. Ak chce cirkev niečo naozaj zmeniť, mala by začať u seba.
Ako má potom človek veriť niečomu, ak to niečo má svojich predstaviteľov prehnitých? Sú ticho, mlčia, nepopierajú. Účty, šeky, dary, majetky. Všetko neprehľadné a spochybniteľné. Slovensko už nepotrebuje Da Vinciho kód. My máme Bezákov kód, ktorý nám môže aj Dan Brown závidieť.
Jedna z vecí, ktorá mi prebleskla hlavou: ak by pán Bezák kandidoval na prezidenta, v pohode a s pokojom v duši by som mu dal hlas. Pretože Bezák sa prihovára práve k ľuďom.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3894859x
Priemerná čítanosť článkov: 6057x

Autor blogu

Archív