Založ si blog

Čo s cirkvou a školstvom?

K cirkvám mám len jedno. Jednoznačná odluka cirkvi od štátu. Ináč to jednoducho nevidím. Naviazanie duchovných štruktúr na štátny systém je nevhodným systémom. Nevhodným pre demokratické krajiny.
Viera je vec osobná a všetci občania jednoducho nemôžu doplácať na cirkvi, ak nechcú, alebo ak nesúhlasia s krokmi cirkevných predstaviteľov.
Cirkev by som z hľadiska financovania zaradil do tretieho sektoru. Majú podobnú náplň. Pomáhať. Ľudia by sa mohli rozhodnúť pri daňovom priznaní komu venujú dve percentá dani. Jednoznačne by som zrovnoprávnil cirkev a občanov pred daňovým úradom. Ak máš majetky, plať dane!
Školstvo je vec ošemetná, ale asi by som to riešil rázne. Kvalita je v úzadí a ustupuje kvantite. Stačilo mi počuť odpovede absolventov sociálnej práce v taxíku Petra Kočiša. To bola vzorka ako hrom. Nevedieť odpovede na základne elementárne otázky. Nič zložité. Proste des.
Stálo by za to zníženie počtu vysokých škôl a hlavne študentov. Cca 250 000 študentov je na takú malú republiku strašne veľa. Prakticky niektoré školy skončí aj idiot. Stačí zaplatiť, niekedy ani to nie. Stačí, ak sa tam ukáže študent zopár krát a titul je vo vrecku. Každý chce byť agent s teplou vodou a mať titul – to je in. To, že nevedia ani vymeniť žiarovku, nevedia sa vyjadrovať a čo horšie, študenti slovenčiny už nevedia ani len správne gramaticky písať. Ja som strojár, u nás technických sa niekedy gramatika toleruje, ale ak redaktori, komentátori, alebo novinári nevedia sformulovať otázku, respektíve napíšu“ tvrdku“ hneď v titulkoch hlavných správ, tak je to úbohé.
To bolo len na okraj niektorých súčasných absolventov. Často som sa stretol aj s názormi typu: na strojarinu nejdem, tam sa treba učiť. O jazykoch ani nevravím. Docenti od nich žiadajú základné vedomosti! To je „nepredstaviteľné“!
No ale späť k systému. V prvom rade treba odlúčiť súkromné a cirkevné školy od štátu a jeho rozpočtu. Definovať možný počet absolventov a ich uplatnenie na trhu práce. Žiaľ, tento návrat do minulosti sa zdá byť nevyhnutný. Súkromné školy by mali byť niečo nad vrcholom obyčajného vzdelania. Ak si berieme príklad z USA, tak prečo nie v oblasti vzdelávania.
Áno, iste by mohli mať aj deti štátne štipendiá na takýchto školách, ale naozaj tie najlepšie a až potom, ako si daná škola dokáže získať kredit. Je to to isté, ako pri podnikaní.
Integrácia slabých žiakov? Tu mám vyhradený názor na takúto integráciu. Som za integrovanie telesne postihnutých, ale nie za mentálne. V takomto prípade si myslím, že lepší žiaci dosť trpia tými slabšími a namiesto toho, aby sa rozvíjali, upadajú. Proste diferencované podľa IQ a EQ plus obdoba amerického testovania SAT.
Zaviesť automaticky prísne prijímacie pohovory, kde by sa testovanie stalo súčasťou skúšky na strednú či vysokú školu.
Tvrdé študijné podmienky. Pri jasnom porušení pravidiel okamžité vyhodenie. V takom prípade by delikvent mal možnosť iba jednu. Zaplatiť si ďalšie vzdelanie, alebo ostať bez neho. Štátnej či verejnej škole by sa pritom prostriedky neredukovali, ostali by až do konca. To znamená, ak by stredná škola vyhodila študenta v prvom ročníku, peniaze by ostali škole ešte ďalšie tri roky až do študentovho relatívneho odchodu zo školy. Riaditelia by sa nemuseli báť vyhodiť zopár darebákov.
Hlavným problém väčšiny súčasných študentov je lenivosť a pohodlnosť. Nechce sa im fyzicky pracovať a namáhavou prácou prakticky pohŕdajú. Za pár rokov už nebude mať kto opraviť kožuch či vodovodný kohútik. Kvalita práce je hrozná. Stredné odborné školy namiesto profesných odborov majú športové triedy, ekonomické triedy atď..máme toho toľko, že sa čudujem, že sme v takej r.ti. Dalo by sa o tom písať ešte hrozne veľa a podľa reakcií sa pokúsim zodpovedať otázky v ďalšom blogu.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3897463x
Priemerná čítanosť článkov: 6061x

Autor blogu

Archív