Založ si blog

Učitelia, mali by ste pracovať zadarmo!

Či to myslím vážne? Jasne, že áno. Po prečítaní niektorých blogov o tom, že učiteľ, to nie je o zarábaní, ale aj určitom poslaní, mi z toho nič iné nevychádza. Preto si myslím, aby ste začali učiť zadarmo. Je to vaše poslanie! Popri výučbe v škole si však môžete privyrábať, ako dokladač tovarov, skladník či čašníčka. Z niečoho predsa musíte žiť.
Teraz však vážne. Jedna vec je v prípade učiteľov však veľmi zaujímavá. Práve oni majú pochopiť zlú ekonomickú situáciu a byť donekonečna trpezliví. Pretože sú vzdelaní a mali by to chápať, ak im to ich ministerstvo či predseda vlády povie.
Ak to však majú chápať učitelia, potom by to mali pochopiť aj samotní politici. Učiteľ šiel do školstva s tým, že chce učiť a pracovať s ľuďmi. Odovzdať im informácie a vedomosti. Naučiť čítať, počítať a logicky myslieť. To všetko sa však stráca na pozadí veľkého tresku, akože svetovej krízy. Večnej výhovorky politikov.
Nemali by práve politici ako prví chápať problémy ekonomiky a uťahovania opaskov a trebárs začať od seba znížením platov a cca 30%? Zrušením financovania politických strán zo štátneho rozpočtu? Znížením poslancov, asistentov a ministerského personálu? Čo takto znížiť stavy na ministerstvách o 30%? Stavím sa, že ešte by mali aj tak dosť rodinných príslušníkov zamestnaných v štátnej správe.
Ak sa niekto oháňa poslaním učiteľov, mal by začať od seba. Vari do politiky sú ľudia nútení vstupovať? Nejdú tam dobrovoľne? A čo takto bankári, riaditelia, stavbári, umelci… Vlastne všetky povolania. Do všetkých týchto povolaní vás nútili? Človek nemusí robiť vôbec nič. Iba zomrieť. Prečo sa práve na učiteľov spúšťa lavína kritiky zato, že chcú o trošku vyššie platy, ako majú skladníci či čašníci?
Iste, je potrebná transformácia školského systému. Toto učitelia pochopia. Chápu aj to, že školy kvôli vidine zárobku chrlia množstvá učiteľov, sociálnych pracovníkov či iných nadbytočných profesií. Chápu aj to, že demografický vývoj nie je najlepší a mládež postupne osprostieva vplyvom materializmu a dekadencie bez akejkoľvek hlbšej duševnej myšlienky. Jedno však čo nechápem, a to nie som učiteľ. Prečo je tu toľko súkromných či cirkevných škôl? Ich osamostatnenie sa od štátneho rozpočtu je nevyhnutné. Ak chcú niečo ponúkať, čo iné školy nemajú, nech sa páči, ale mať XY gymnázií či ekonomických škôl a pritom vám nemá kto vykopať jamu sa mi zdá absurdné. Zánik učilíšť a prehnaná honba za titulmi úplne dehonestovala školstvo a vzdelávanie. Všetci chcú skončiť vysokú školu. Už je jedno s akým titulom a či ich vôbec baví ta škola. Umývať riad v Anglicku jednoducho bude ako Ing. či Mgr.. Vysoké školy či univerzity mali byť podľa mojich predstáv, výkladnými skriňami elity intelektu a vzdelanosti slovenského národa. Teraz je to žumpa titulov a odborov, ktoré nemajú absolútne nič spoločné s praxou. Stačí posťahovať otázky a odpovede z internetu a máte to v suchu.
Radšej mať zopár špičkových škôl na úrovni ako vyše 35 pod úrovňou akejkoľvek priemernosti. Radšej mať ročne iba 10.000 špičkových absolventov ako kopu titulovaných stád bez akejkoľvek perspektívy. Radšej mať zopár tisíc špičkových učiteľov s vysokými platmi a vedomosťami, ako posledných statočných čo sa plahočia za 500 € mesačne s bandou mládeže, ktorá na vzdelanie kašle a len hlivie v spoločnosti a čaká na lepšie zajtrajšky, ku ktorým im niekedy ešte pomôžu aj rodičia.
Pritom všetko je tak jednoduché a už vymyslené, ale to by stratili opodstatnenie ministerstvá a politici a to si dovoliť nemôžu, pretože nás potrebujú ovládať.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881594x
Priemerná čítanosť článkov: 6056x

Autor blogu

Archív