Založ si blog

Zopár návrhov pre Sabinovčanov od Sabinovčana

O chvíľu je tu posledný deň na možné pripomienkovanie „návrhu investičných akcií v meste Sabinov na roky 2015 – 2018“. Ide o dlhodobý investičný zámer, preto skúsim niečo navrhnúť aj pre poslancov, ktorí možno nemajú vo všetkom jasno.
Tak tu je zopár návrhov:
1. Vyriešenie dopravnej situácie na ulici Gen. Svobodu.
Na túto ulicu dlhodobo nie je prístup po chodníku pre imobilných občanov, matky s deťmi a kočíkmi či starších občanov. Na ceste, ktorá vedie na ulicu, sa už stalo zopár nehôd. Nevyhovuje ani šírka pre dve vozidlá a už vôbec nie, ak sa tam nachádza chodec. Túto nebezpečnú dopravnú situáciu je potrebné riešiť v čo najkratšom čase.
Možné alternatívne riešenia: prispôsobiť rýchlosť motorového vozidla na 20 km/hod ako v obytnej zóne. Montáž retardérov, alebo urobiť jednosmernú ulicu na ulice Moyzesova a úplnú uzáveru v zimnom období. Možností je veľa. Ideálnou by bolo vybudovanie chodníka, na čo však asi nebudú investície.
2. Dobudovanie pešieho chodníka na Huru z Gen. Svobodu na Moyzesovu.
3. Spevnenie svahu na ulici Gen. Svobodu, kde po výrube lesa nastal posun svahu, čo je viditeľné na ceste aj domoch. Môže dôjsť k poškodeniu súkromného, ale aj obecného majetku, nevraviac o nezakreslenom vodárenskom potrubí, ktoré prechádza cez súkromné pozemky.
4. Úľava na dani pre majiteľov pozemkov, cez ktoré prechádza vodovodné potrubie a zosúladenie LV so skutočnosťou, ktorá vyplýva z ochrannej zóny a nemožnosti naplno využívať inkriminované súkromné vlastníctvo.
5. Návrh na vyriešenie situácie, ktorá vzniká počas zimy v prípade odpratávania snehu a v lete je to kosenie pred rodinnými domami, kde pozemky patria mestu. Je to absurdná situácia, ktorá pravdepodobne bude vyriešená ombudsmanom. Dovtedy by však mohol byť Sabinov vzorom. Zopár riešení. Odpredaj pozemkov za symbolické 1€ s tým, že budú oslobodené od dane a bude na nich zriadené vecné bremeno. Jedna z možností je aj využitie nezamestnaných na odpratávanie snehu. To sa dá zariadiť podľa predpovedí počasia a v letných mesiacoch určiť presné dátumy kosenia v prípade priaznivého počasia , ktoré si na svojich plochách zabezpečí mesto. Doteraz sa to nedialo.
6. Vyriešiť patovú situáciu Švabľovky, kde nie je žiaden viditeľný pokrok.
7. Zriadiť obchodnú stránku mesta Sabinov, z ktorého by profitoval aj samotný Sabinov. Na stránke by sa mohli zaregistrovať a propagovať svoje služby, firmy a živnostníci v meste Sabinov a zároveň by mohol vzniknúť internetový obchod s províziou pre mesto.
To je len zopár návrhov pre Sabinovčanov a dokonca ani nie príliš investične náročných. Je tu množstvo nedotiahnutých vecí, od chodníkov, cez cyklotrasy až po vzdelávanie, ale na to sú tam poslanci. Za seba môžem poskytnúť MZ len zopár nápadov, ktoré sú však potrebné pre zlepšenie života Sabinovčanov. Pripomienky som písal len za svoju ulicu, keď už máme toľko volebných obvodov.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881254x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív