Založ si blog

Sabinovský jurmak a súboj čínsko-poľských gýčov s handmade tvorbou

Máme tu tradičný jarmok. Pre mnohých z nás to znamená vziať nohy na plecia a utiecť na tri dni niekam, kde nie sú kolotoče, hluk, stánky s občerstvením, ktoré majú viac predpripraveného jedla, ako je návštevníkov. To všetko však patrí k tomuto „kultúrnemu“ podujatiu.
Skôr ma zaujal obsah, tematické zameranie a ponúkané výrobky. Viacero miest a obcí sa už zameralo skôr na remeselné výrobky či už tradičné, alebo moderné. U nás však je to prehliadka gýča čínskych producentov bez akejkoľvek pridanej hodnoty a podpory slovenskej produkcie. Nevravím, že takéto skôr blšáky nie sú potrebné, ale už nie až tak zaujímavé pre účastníka jarmoku a už vôbec nie pre turistu, ak vôbec nejaký niekedy zablúdi na jarmok. Zopár remeselníkov v jednej „T“ uličke, to nezachráni.
Skôr by sa malo ísť po vzore iných miest ako Spišská Nová Ves (rozdelené na Spišské trhy a v auguste remeselné trhy) či Kežmarok. Iste, EĽRO má dlhoročnú tradíciu, no vybudovali ju tiež postupne. Prešiel som stovky rozličných jarmokov po Európe a hlavne na Slovensku ľudia skôr potrebujú trošku oddychu a pozrieť si pekné výtvory a možno sem tam niečo kúpiť. O zárobkovej činnosti remeselníkov sa nedá rozprávať. Trhy či jarmoky sa menia skôr na spoločenské podujatia. U nás sa na to trošku zabudlo.
Určite by pomohlo rozdelenie jarmoku, teda termínov na remeselný a dajme tomu – šmelinársky. Dokonca už keď uvažujem o tom do hĺbky, prečo neprebrať aj vzory z neďalekého Rakúska či Nemecka a nenalievať len do zálohovaných keramických pohárov. Tie tony odpadkov za pár dní sú naozaj hrozné. Možno by stálo za úvahu aj zamerať remeselný jarmok vždy na nejaké remeslo, ktoré bude mať dominanciu a po periódach ich opakovať a spojiť s predvádzaním a tvorivými dielňami. Možno by sabinovské reštaurácie mohli predviesť na takomto remeselnom jarmoku svoje kulinárske zručnosti atď.. Myslím, že podnetov je veľa, len akosi sa na nich pozabudlo, respektíve nie sú priame skúsenosti organizátorov s takýmto typom jarmokov.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3894683x
Priemerná čítanosť článkov: 6057x

Autor blogu

Archív