Založ si blog

Ako ďalej učiteľ?

A nielen on. Máme tu záver školského roka. Učitelia očakávajú prázdniny viac ako študenti a študenti už neočakávajú vôbec nič. Znovu je tu obava, kto bude nadbytočný, alebo kto bude mať znížený pracovný úväzok. Najhoršia nočná mora však nastane, ak nebude mať škola žiakov.
Dosť však o čiernych vyhliadkach. Nie som učiteľ a tak sa pozerám na problém trošku zvonka.
Kde vlastne nastáva chyba systému v matrixe? Jeden z problém je prebujnený aparát stredných a vysokých škôl, kde máme viac ponúkaných miest ako študentov.
Druhým problém je však zmena systému a prístupu rodičov a spoločnosti k žiakom a študentom. Mládež je čím ďalej tým drzejšia. Rodičia sú imúnni voči požiadavkám školy, ale voči hlavne základným normám slušného správania. Všimli ste si, že sa vytratili frázy ako: Čo vás to len učia v tej škole? To robíš aj doma?
No a nahradili to frázy: Čo z teba bude? Kam táto spoločnosť speje?
No a tu je jeden z problémov. Rodičia nestíhajú aj zarábať aj vychovávať svoju svetlú budúcnosť. Výchovu nepreberá škola, tá ma svoje pokyny z ministerstva školstva. Výchovu preberá spoločnosť, internet, ulica a médiá. Všade brutalita a prežije len násilnejší či najväčšia sviňa. Pravdy sa nedorežete a médiá vás masírujú samým nešťastím, krimi príhodami či reality šou.
Tak čo robiť, ak zlyháva spoločnosť a rodina? Učiteľ ako minoritný člen spoločnosti, ktorý má byť oduševnený a jeho práca má byť hlavne poslaním, aspoň podľa poniektorých pomýlených inštitúcií a názorov poniektorých „osobností“ odmenených jednou z najnižším miezd na Slovensku, kde aj čašník niekedy zarába viac.
Rozpráva sa:
Učiteľ je jediné povolanie, v ktorom kradne doma všetko možné a nosí to do práce.
Teda kde začať? Zaviedol by som povinné predmety etika, estetika, morálka, filozofia s dôrazom na spoločenské správanie. Ináč to jednoducho nepôjde. Dlho som nevidel, aby mládež uvoľnila sama od seba staršiemu miesto. V hromadných prostriedkoch hluk, krik, prehrávače či mobily na plné pecky. Žiadne ohľady na spolucestujúcich. My sme tu sami, arogantní bez akejkoľvek výchovy! To je súčasný vývoj spoločnosti. Spoločnosť vie, čo robí. Čím tupší a namyslený na svoju nulovú schopnosť pochopiť iných, tým lepší pre spoločnosť. Takýchto je najľahšie manipulovať. To nie je len o mládeži, tá si často berie príklad z okolia. Hluční susedia, ktorí vypeckujú hudbu naplno či absolútne neprispôsobiví susedia, ktorí vám znemožnia slušne existovať a to všetko v právnom akože štáte, kde pôvodcami všetkého zlého sú práve školy a učitelia. To je omyl. Škola už nepomôže tam, kde zlyháva rodina a spoločnosť.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3897281x
Priemerná čítanosť článkov: 6061x

Autor blogu

Archív