Založ si blog

Príhovor neministra k začiatku školského roku

Milé deti, rodičom ste znovu zasiahli do rodinného rozpočtu a nemáte ani šajnu, koľko na vás minú, len aby ste boli spokojné a mali všetko. Značkové mobily, ktoré vôbec nepotrebujete, či tenisky s fajkou či tromi pásikmi, respektíve iné nezmysly spotrebného charakteru.
Len čo prídete zo školy so zoznamom kníh, učebníc či iného učebného materiálu, ktorý si potrebujete zakúpiť, utekáte za rodičmi po finančný príspevok na vaše vzdelanie. Niektorí z vás sú však špekulanti a rodičovské peniaze použijú na zmysluplnejšie výdobytky súčasnej doby, z ktorých aspoň načas máte opojný pocit, že viete všetko a učiť sa jednoducho nepotrebujete.
Stredoškoláci a maturanti, nebojte sa, aj tak zmaturujete a prejdete s odrenými ušami do ďalšieho ročníka. Už len kvôli tomu, aby sa vás učitelia zbavili a netrápili sa s vami v ďalšom ročníku. Ak sa náhodou niekomu nepodarí zmaturovať v riadnom termíne a bol až taký sprostý, nech si z toho nič nerobí, september to istí. Nejako za vás skúšajúci zmaturujú.
Pre tých, ktorí sa rozhodli pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Máte široké možnosti získania titulu. Je úplne jedno, či vás to baví, alebo nie, ale titul musí byť. Máme k dispozícii sociálnu prácu, bezpečnostný manažment či iné nezmysly, ktoré vlastne vôbec nevyužijete v praxi. Nebojte sa, počet miest na vysokých školách pravdepodobne prevyšuje populačný ročník. Načo sa namáhať na technike či iných, relatívne ťažkých školách, kde okrem účasti budú od vás požadovať aj nejaké vedomosti.
Pre tých, ktorí v tomto školskom roku skončia s obdobím učenia sa, mám pre vás pozitívnu správu, na úrade práce a sociálnych vecí máte miesto zabezpečené. Odvážnejší si môžu vyskúšať aj absolventskú prax.
A teraz k vám, vážení učitelia. Príde čas, kedy si z vás iné profesie nebudú robiť srandu. Je však veľmi ďaleko. Odvážlivcom, ktorí každoročne v septembri idú učiť tupé denká a myslia si, že niečo do nich dostanú, želám veľa šťastia. Pravdepodobnosť výskytu žiaka učiaceho sa s radosťou je primalá, ale je. Nebojte sa racionalizácie a zníženia pracovného úväzku, respektíve prepustenia, aspoň opustíte Titanic pred nárazom do ľadovca. Zabudol som, už sme narazili. Šikanu nadriadených berte zhovievavo, aj na nich raz príde a na každú sviňu sa voda varí.
Otrepaná fráza, že učiteľstvo je poslanie a nie povolanie vašim rodinám nepomôže a tak stále budete kradnúť veci z domu a nosiť ich do školy. Papier, knihy, pomôcky. Vážení partneri učiteľov, ak nemôžete nejakú vec niekedy nájsť, alebo sa vám podozrivo rýchlo míňa papier či toner, verte mi, máte doma učiteľa. Nehnevajte sa naňho, jednoducho za to nemôže.
Prajem Vám veľa zdaru, optimizmu a inteligentných a vzdelania chtivých detí.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895403x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív