Založ si blog

Ako sa pozerám na učiteľov a ich platy

Zopár krát som to už písal. Sestričky štrajkujú, šoféri štrajkujú …. Učitelia sa bavkajú. Deti sú šťastné, že nemusia ísť do školy, no a keď musia, aj tak vlastne nič nemusia. Mládež vyrastá s palcom na mobile a jej jej jedno, čo sa vôkol deje.
Odbieham. Zoberiem to naozaj z vonkajšieho pohľadu.
Kopa vysokých škôl s vyšším počtom miest ako je populačný ročník. Ak má niekto diagnózu idiota, nemá problém si zvoliť štúdium na niektorej rýchlo titulujúcej univerzite či vysokej škole. Vyše tridsať vysokých škôl aj v poslednej väčšej diere je priam neúnosné. No a ty štát financuj. Kopa pedagógov, bezpečnostných manažérov či mojich obľúbencov zo štátnej správy a absolútny TOP štúdia – sociálnych pracovníkov.
Absorbujem veľmi ťažko ich schopnosti a hlavne dôvody štúdia. Je iba jediný dôvod na otázku prečo? Lebo!
To, že nezoženiete stolára, inštalatéra či elektrikára je druhoradé, ale bude tu kopa titulovaných Homerových mozgov s opicou trieskajúcou na činely. Zoškrtať jednoducho na 20 % populačného ročníka a hotovo. Ak chceš ísť na školu a nemáš na to, zaplať si ju.
Nárok na štúdium zadarmo nech majú len najlepší v rámci štipendií, ktoré im uhradí štát podľa potreby, akú si vyžaduje trh práce.
Stredné školy a ich úroveň je priam katastrofálna. Neexistuje žiadna kontinuálna koncepcia a bombasticky sa vraciame k „akože“ novinke a to duálnemu vzdelávaniu, ktoré tu fungovalo už v časoch socializmu.
Gymnazistov, stredoškolákov je tu kopa a učňovka nikde. Kto má o trošku lepší priemer sa už trepe na vysokú školu či má na to, alebo nie. Morálka v školstve na temer na dne. Už nám chýba len americká streľba na školách. Deti neustále s mobilom v rukách a škola ani minister nič na to. No nech to zakážu plošne a hotovo. Nič nie je tak ťažké ako nič nerobiť. To si povedali na ministerstve a robia to skvelo!
Druhým krokom je obmedzenie stredného školstva a začiatok rušenia kopy nezmyselných škôl, odborov, ktoré s praxou nemajú nič spoločné. Žiadne dotácia na žiaka, ale na kvalitu a odborný smer, ktorý študuje a jeho uplatniteľnosť na trhu práce.
Nikto nechce robiť poľnohospodára, pekára či iné remeslo, a prečo vlastne? Pretože tu nie sú podmienky na existenciu malého a stredného podnikania, ktorá presne na uplatnenie v takýchto odboroch nadväzuje. Takáto práca sa zdá byť ťažká a špinavá. Mládež chce byť manažérom, bankárom, vlastniť klub, proste obchodovať s teplou vodou a to je kríza morálky a systému, pretože presne pre to sa každý hrnie za zárobkom. Remeselné činnosti nie sú populárne preto, že by sa nedalo zarobiť, ale preto, že sú dehonestované v spoločnosti. Robotníkovi sa nadáva do operátorov výroby atď.. Načo však to všetko? Potrebné financie pre učiteľov tu sú aj v rozpočte školstva, len sa trieštia na nezmyselné školy odbory, ale aj zbytočných učiteľov, docentov či profesorov a koľko je takých? Tisíce! Celé zle!
Ak učitelia chcú vyššie platy, nech pomenujú presné problémy. Nepočul som to ani z ministerstva ale ani od nich samých. Milénium krachlo, respektíve ani nezačalo a čo minister to stupídnejšia reforma. Každý, aj učiteľ musí pochopiť, že aj ich je nadbytok a že deti aj ministerstvo to využívajú. Využívajú to aj preto, pretože učiteľ má strach, že príde o to svoje miesto, nie v Bratislave, ale tu na východe či inej hladovej doline. No a kto nepochopil politiku platov, ktoré slúžia na prežívanie nielen učiteľov, ale más a tým pádom ich ovládanie, tak je na tom veľmi zle.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895262x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív