Založ si blog

Čo ak by sa našlo Ježišovo telo? Alebo krátke vianočné zamyslenie

V jednej debate sme si položili otázku. Čo by stalo, ak by sme našli Ježišov hrob aj s pozostatkami? Ako by sa zmenila kresťanská cirkev? Ja som odpovedal, že pre mňa by to neznamenalo vôbec nič. Veríme v myšlienku a ideu, alebo veríme v dogmy? Viera sa môže pohnúť dopredu, len ak sa začne pochybovať o dogmách, ktoré nevychádzajú zo samotného učenia, ale z príkazov cirkvi, ako riadiacej a ovládajúcej organizácie. Je jedno akej. V súčasnosti vidíme obrovský fanatizmus zo strany islamu, akoby sa vrátili o 500 rokov dozadu. Somálsko či Brunej zakazujú Vianoce. Náboženstvo, ktoré nám predstavujú ako mierumilovné a tolerantné, sa mení.
Problémom je, že aj Európa toho začína mať dosť. Nie politici, ale obyčajní ľudia, ktorým mali pôvodne títo politici slúžiť a nie naopak.
Áno, ak by sa aj našlo Ježišovo telo, veril by som v jeho učenie. Nebol by to koniec viery, ako mnohí predpokladajú. Možno by to bol koniec Vatikánu ako inštitúcie. Teraz sa môžeme pozrieť aj trošku zo širšia na našu cirkev a jej predstaviteľov. Zneužité financie na osobný prospech a luxus. Nezrátaný majetok a sexuálne škandály. Nepriznanie si pochybení u ľudí, ktorí chceli cirkev poľudštiť. Bezák by asi mohol rozprávať.
Prečo nastáva úbytok kresťanskej viery? Práve preto. Veríme v učenie, idey a máme víziu mieru a lásky k človeku. Kresťanstvo ako monoteistické náboženstvo má asi najbližšie k filozofickému budhizmu. Zámerne nepíšem o budhizme ako náboženstve, ale skôr ako o filozofickom smerovaní.
Sú tu Vianoce. Tohtoročné sú akési čudné. Európa a tradície sa nám rúcajú a politici namiesto obrany nás privádzajú svojou zámernou neschopnosťou do anarchie a postupného policajného štátu. Podarí sa im vykoreniť naše tradície a našu temer zabudnutú vieru v kresťanské ideály?
K tomuto prispieva aj samotná cirkev. Samotné cirkevné obrady mi niekedy pripadajú skôr ako masové prikazovanie a vymetanie mozgov. To platí hlavne o niektorých sektách.
Boh je naozaj všade a ak niekedy pochybujem a príkazoch cirkvi, nevravím, že pochybujem o samotnom učení, ale môžem pochybovať o učení, ktoré je prekonané a je ho potrebné prehodnotiť. Nič nie je trvalé a všetko je pominuteľné, preto ani dogmy a stáročné zákony nemusia vždy platiť a môže sa o nich pochybovať. V opačnom prípade nastanú len dve možnosti. Anarchia a rozpad spoločnosti ako ju poznáme s nástupom policajného štátu, alebo nástup extrémizmu v podobe agresívneho náboženstva, strata akejkoľvek demokracie a slobody vyznania. Prečo to všetko teraz píšem na Vianoce? Pretože akosi zabúdame, že za túto situáciu môžeme aj my. Počúvame tupých politikov. Pozeráme stupídne relácie. Mládež už nepozná nič iné, len lietať s palcom po mobile. Kupujeme lacné veci v reťazcoch. Tie veci či už textil, alebo hračky vyrábajú ľudia s 20 € na mesiac a zisky idú korporáciám. Ničíme prírodu. Žijeme v strese a hlavne strácame názor a kritické myslenie.
Už ani len ten sneh nenapadá. Tak dúfam, že aspoň Ježiško príde a nemusí doniesť ani darčeky. Stačí „len“ ten mier, pokoj a láska. Neveril som, že budem niekedy taký infantilný. Avšak postupne strácame význam týchto slov. Šťastné a veselé Vianoce. Dúfam, že na Slovensku ich tak skoro nezakážu, aj keď v Bruseli môže vzniknúť akýkoľvek zákon a nemusí sa dotýkať veľkosti plameňa na adventných sviečkach.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881541x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív