Založ si blog

Odbory, minister a dva roky prázdnin

Konečne si decká užijú prázdnin, koľko len budú chcieť. Škola končí a samoštúdium začína. Množstvo detí a mládeže síce verneovku o dvojročných prázdninách nikdy nečítalo, ale možno začne. Možno, že si stiahnu len nejaký obsah z webu.
Teraz však k podstate. Všetko zle! Učitelia hrozia vláde, vláda to má viete kde a ľuďom je to jedno. Je tu súboj o 140 €. Odkiaľ na to vziať? Čo vlastne v čistom znamená tých 140 €?
Malý príklad: cca 35% z tejto sumy zaplatí zamestnávateľ cca 13 % zamestnanec a 20 % zožerie daň z príjmu 140 – 49 – 18,2 = 72,8. Na túto sumu by sa nevzťahovali nezdaniteľný základ a tak by podliehal 20 % dane, čiže 72,8 – 14,56= 58,24 €. Teda sa tu rozprávame o cca 58 €.
Na jednej strane štát vraví, že nemá. Na druhej strane učitelia neponúkli protihodnotu. Teraz k tým 58 €. Odkiaľ na nich štát len zoberie? Na jednej strane vraví, že nemá, aj keď na druhej aj z tých 140 by ihneď vyše polovice naspäť zožral štát a trošku niektorých druhý pilier a súkromné zdravotné poisťovne. Keďže pravdepodobne si učitelia nežijú na vysokej nohe, ďalšou nepriamou daňou by bola DPH.
Zopár príkladov, odkiaľ získať tých 58 € možno je to zlá suma a budete ma kritizovať, ale snažil som sa to zjednodušovať. Teda toto nie je chyba dokonca ani ministerstva školstva a ani učiteľov. Toto je chyba nenažratého štátu a vykorisťovania pracujúcich, živnostníkov a strednej triedy. Je to zámerná likvidácia tejto vrstvy a vytváranie závislosti na štáte. Sloboda sa nenosí. Čo takto zvýšiť nezdaniteľnú čiastku mzdy o tých 140 € na mesiac, na ktorú by sa nevzťahovali ani odvody a ani daň? Čo takto konečne určiť hranice odvodov a začať uvažovať ekonomicky?
Kto najviac míňa v ekonomikách? Práve stredná vrstva. Ani bohatí, ani chudobní.
Tým by nemuseli navyšovať ani rozpočet a dokonca by to mohlo platiť aj pre zdravotné sestry.
Ba veru aj pre ostatných.
Chybou odborov je tak trochu aj zlá orientácia niektorých požiadaviek. Orientované mali byť nielen na vládu, ale hlavne na zriaďovateľov a to mestá, obce a naše slávne VÚC v podobe samostatných krajov, ktoré sa akosi neujali. Koľko že len tam je zamestnancov, poslancov a iného plebsu, ktorý je živený z našich daní? Načo také delenie? Čo by nezvládla z tohto zbytočného medzičlánku miestna samospráva?
No a k učiteľom, školám a ich ponuke. Sú naozaj súčasné školy a budovy naplno využité? Nie je náhodou prezamestnanosť na niektorých školách hlavne nepedagogického personálu?
Prečo nemôžu existovať na štátnych školách učitelia aj so živnosťou, ktorí by vypĺňali, respektíve suplovali výpadky v učiteľských zboroch? Veď v iných krajinách to ide.
Nehnevajte sa na mňa, milí učitelia, ale naozaj je prioritné technické zabezpečenie základných a stredných škôl? Čím viac decká gúglia a spoliehajú sa na web, tým horšie je to s ich vyjadrovaním a hlavne s precvičovaním mozgovej kapacity. Ale to je o inom. Okrem Milénia som nevidel žiadne návrhy a perspektívy k dlhodobému vzdelávaniu na všetkých úrovniach.
Čo takto predložiť normálny spoločensky prijateľný vzdelávací systém, ktorý zatiahne do vzdelávania nielen žiakov a učiteľov, ale aj rodičov?
K Draxlerovi len jedno. Je slabý. Síce, ktorý bol dobrý? Kým nezačne radikálna reforma v školstve a hlavne redukcia neperspektívnych škôl, ktoré jednoducho neprodukujú prioritne normále a logicky uvažujúce mysliace bytosti, ale len tupé mozgy, ktoré navštevujú školu pretože musia, tak sa nič nezmení.
V školstve sme klesli na dno, ale je tam ešte bahno na tom dne a pevné dno ako odrazový mostík nevidím ani z jednej strany. Kým sa nespamätá spoločnosť, nepomôže nič.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895355x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív