Založ si blog

Mládež štrajkuje proti korupcii – je naozaj taká čistá?

V osemdesiatom deviatom sme stáli na ulici a nevedeli sme, ako to vypáli. Vyletím zo školy, ak pôjdem na Havla do Prešova? Kňažko, Budaj a niektorí ostatní mi podpísali dvadsaťkorunáčku na mítingu. Stále sme nevedeli, ako to dopadne. Štrajkovali sme a nevedeli, čo bude, aké to bude mať dôsledky. Sledovali sme prerod starých štruktúr na nové a učitelia sa menili najpomalšie v tých časoch.
Terajšia mládež má dostatok informácií o korupcii, ale zámerne si vybrala, či im bola nadiktovaná len jedna korupčná skupina a to čírou náhodou, akurát tá súčasná vládna. Vadili im Mečiarove amnestie, ale medziobdobie medzi Mečiarom a súčasnými štruktúrami je podstatne obsiahlejšie a kradlo sa ešte viac ako teraz.
Naozaj je mládež až taká spro.tá, že nedokáže myslieť vlastnou hlavou? Naozaj im nevadili rozkrádačky, duo MiRinda či Radičovej prešľapy? Prečo neprotestujú proti celkovej korupcii? No asi nemôžu, pretože samotná mládež je tak trošku skorumpovaná a etika sa jej nejako vôbec nedotýka. Poukazujú, akí nečestní sú dokonca ich rodičia. No, ale s pravdou von. Koľkí z mládežníkov majú legálne softwary? Koľkí počúvajú stiahnutú hudbu a pozerajú si filmy či seriály z internetu bez toho, aby zaplatili tvorcom? Koľkí si posťahovali prezentácie, domáce úlohy či slohy, alebo nebodaj dokonca diplomovky z netu, alebo si ich nechali vypracovať?
Koľkí z nich sa už uliali zo školy, či si šľahli marišku? Majú právo moralizovať, ak sami nedodržujú pravidlá?
Za mojich čias bolo normálne, že som staršej osobe uvoľnil miesto na sedenie v hromadnej doprave, doteraz to robím. Teraz nevidím vo vlakoch nič iné, len slúchadlá na ušiach a ťukanie do mobilu. Čo tato začať od seba a meniť prostredníctvom seba a svojho príkladu spoločnosť? Čo takto predložiť aj riešenia a nápady a zlepšenie spoločnosti ako celku a nielen určitej parciálnej časti?
No dotknem sa najväčšieho problému, a to súčasných študentov a škôl.
Čo takto, vážení žiaci a študenti, neštudovať pre maturitu, tituly, alebo pre rodičov, ale pre znalosti, vedomosti a zručnosti? Čo takto sa naučiť samostatne formulovať svoje požiadavky a vyjadrovať sa plynule bez parazitujúcich slov v súvislom slede zrozumiteľných slov? Ja viem, že máte kopu príkladov z politiky a niektorým politikom ani ich vlastná mater nerozumie, ale presne o to ide.
Čo takto začať trénovať rétoriku , vystupovanie a etiku? Čo takto sa naučiť vypočuť názor aj druhej strany? Naozaj ste ako tabula rasa? Neverím! Koľkí z vás pomohlo slabším, šikanovaným či indisponovaným? Neohovárate? Overujete si fakty? Viete ohodnotiť svoje konanie a čo spôsobí v budúcnosti. Sami ste prezentovali svoju vôľu zmeniť systém v spoločnosti.
Choďte do volieb a ukážte, čo je vo vás! Ak tu máme mať demokraciu, tak riadnu a nie pouličnú! Poukazujte, ale dávajte aj riešenia. Možno budú naivné, ale možno aspoň úprimné a nie nadiktované nejakou neziskovkou!
Možno vás podporuje práve taký satan, proti akému bojujete. Nevedomosť je to najhoršie, čo v spoločnosti máme. Iniciatíva pekná, cieľ úbohý a riešenie žiadne. Vymeniť zopár ľudí? Čo to zmení? Dali ste si túto otázku, alebo pracujete nevedomky pre inú politickú lúzu?
Najhoršie na celej veci je, že vás potľapkávajú po pleci a hovoria, akí ste úžasní, že bojujete za nás, občanov. Opýtali ste sa všetkých občanov Slovenska, koľkí súhlasia len s takýmito čiastočnými požiadavkami? Myslíte si, že počet cca 10.000 zúčastnených je v pomere na obyvateľstvo veľa? Prečo napríklad neprotestujete proti zabíjaniu a zasahovaniu NATO na Blízkom východe? Prečo radšej nepresadzujete výstavbu odsoľovačiek pre Afriku?
Myslím, že mladí organizátori zo Žiliny povedali jednu zásadnú vec. Redaktor či reportér sa ich spýtal, že prečo protestujú, ak učitelia nemali veľmi úspešné štrajky. Oni na to, že vláda im nemôže nič urobiť. No, ono to takto celkom nie je. Čo takto zliberalizovať školy, zrušiť školstvo zadarmo, hlavne vysoké a stredné, ktorých odbory nie sú zamestnateľné na trhu práce? Čo takto zaviesť školné a nežiť ešte v časoch socializmu? Veď máme trhovú spoločnosť a kapitalizmus .

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3894514x
Priemerná čítanosť článkov: 6057x

Autor blogu

Archív