Založ si blog

Denníky SME a Plus jeden deň vo vagónoch ZSSK

Cestujem železnicou pravidelne a na dlhšie trasy si beriem často prvú triedu. Zakaždým sa však čudujem manažmentu ZSSK, že za moje peniaze mi núti denník, ktorý fakticky nechcem. Prečo neponúkajú radšej alternatívu? Menované denníky distribuujú svoju tlač do vlakov zadarmenko, alebo to platí ZSSK?
Ak naozaj platí ZSSK za úplne zbytočné denníky vo vlakoch, pretože zároveň poskytuje aj Wi-Fi sieť a málokto nemá mobil či notebook a môže sa počas cesty pripojiť na net. Ostáva tu aj zbytočný bordel vo vozňoch z novín, ktorí mnohí cestujúci len prelistujú.
Pán predseda parlamentu Danko presadzoval kultúru a ekológiu v cestovaní a nielen on, ale samotné vlaky zadarmo, ku ktorým mám veľmi vyhranený názor a s takouto formou fungovania cestovania, aká je tu dnes sa súhlasiť jednoducho nedá. No noviny nie sú akurát ekologickým výstupom našej spoločnosti. Koľko že to lesa padne s prispením distribúcie nepotrebných novín vo vlaku? Zoberiem len základné čísla. V každom vlaku je cca 100 miest prvej triedy a tým pádom 100 kusov novín. Rýchlikov denne premáva cca 20 a štyri IC súpravy, čo znamená v tej najmenšej možnej miere cca 2.000 ks novín a ročne, ak len rátam s 300 dňami je to 600.000 kusov novín ročne. Tak to je už riadna pálka!!!
Vďaka ZSSK padne les, tak to je naozaj ekologické! Priam ukážka ekologickej verejnej dopravy. Oponenti môžu tvrdiť, veď aj lietadlá ponúkajú dennú tlač, tie však neponúkajú Wi-Fi sieť a je tam určitý bezpečnostný problém.
Fakticky sa dá povedať, že Ficov Smer nepriamo podporuje zo štátneho rozpočtu vo verejných železniciach a bez možnosti výberu inej tlače súkromné denníky, ktorých majiteľov si ľahko zistíte. Ak naozaj tieto denníky ZSSK kupuje a nie sú darované, tak odporúčam manažmentu ZSSK okamžite zastaviť toto bohapusté plytvanie financiami a drancovanie lesa. Tie noviny totiž nie sú zadarmo, ale platí si ich cestujúci vo forme zvýšeného cestovného. Radšej namiesto toho ponúknite ďalší nápoj – kávu, alebo čaj. No a v neposlednom rade tu chýba aj určitá pluralita názorov, pretože tieto mienkotvorné denníky často zastávajú už aj politické názory a o objektivite a vyváženosti sa dá len ťažko nepolemizovať. Už vôbec nevravím o tom, že prostredníctvom týchto novín sa prezentuje aj reklama iných súkromných spoločností, ktoré sú takto krásne podsúvané verejnosti v štátnych vlakoch.
No a už vôbec nevravím o možnom podsúvaní kandidátov pri voľbách či podpore protestov a jednostrannom informovaní. Toto nech si robia súkromné spoločnosti, ale nie štátna!
Nuž čo, kšeft je kšeft.
Ešte dodatok vagóny má pravdepodobne na starosti druhá spoločnosť ZSSK, ktorá je však tiež štátna preto sa ospravedlňujem za túto chybu ŽSR, aj keď ich postup opravy tratí je žalostný a pravidelné meškania sú už pravidlom.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881269x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív