Založ si blog

Detičky vstúpili do slušnej politiky a Pellegrinia nielen on o školstve

Už nielen koalícia zistila, odkiaľ vietor fúka, ale aj opozícia sa rozčuľuje. Odrazu už nepodporujú Slušné Slovensko. Písal som o tom pred vyše rokom. Jasné, boli to čisté konšpirácie. Nič z toho nebola pravda. A hľa ho, beťári jedni.
Už začali pochodovať v politickom šíku.
Akéže to extempore predvádzal Crmoman na obranu Straku, na ktorého škole bol učiteľom. Pravdepodobne už zmaturoval a po diskreditujúcom rozhovore s redaktorkou ho stiahli radšej z hry.
Tak, kto teraz za koho lobuje? Herci sú nejako ticho. Vari boli zneužití? Pravdepodobne to so sto percentnou pravdepodobnosťou bude Putin a Rusko, kto stojí za tým. Je zaujímavé, že ani Fico nedokázal odhadnúť situáciu! To má teda Smer poradcov. Celý tento cirkus bol premyslenou PR akciou. Ničím viac.
Jediní, ktorí o tomto spolku Slušného Slovenska informovali otvorene a hlavne prezieravo, boli „konšpirátori“ či nezávislé médiá! Na tomto blogovom priestore nás bolo zopár, ktorí dokázali odhadnúť vývoj. Mnohí sa do nás navážali a teraz čo?
Politická PR akcia sa skončila detičky šliapu míľovými krokmi do politiky.
No a teraz ku školstvu. Pán premiér Pellegrini nie veľmi dobre zvážil slová, ktoré použil v jednej debate. Na druhej strane ani od učiteľov som veľmi nepočul návrhy riešení. Vraj sú ich stovky, ale doteraz ich verejnosti nejako nepredstavili. Stále prezentujú len problémy v školstve, no nemému decku ani vlastná matka nerozumie. Pozerám na to zvonku, ale aj trošku zvnútra. Z učiteľských fór ma vyhodili, vraj nevyhovujem adminom. Nevadí. Začnem od podlahy.
Inklúzia? Totálny nezmysel. Celé zle. Videli ste niekedy lekárov, aby si medzi seba brali nejakého diletanta, ktorý by len tak strieľal diagnózy hore dole? Nie, to musí byť elita, ide predsa o zdravie a životy ľudí. Preto aj nadaní študenti by nemali povinne študovať s integrovanými žiakmi, lebo prečo? Spomaľuje to ich vývoj a vzdelanie. Učiteľ sa musí venovať zväčša integrovanému a následne, aby mali pokoj a financie, tak takýto žiak prelieza. Preto je potrebné jednoduché rozdelenie podľa testov IQ a prijímacích skúšok.
Zrušiť financovanie všetkých súkromných škôl. Ak je niečo súkromné, spravujte si to sami za vlastné financie a nie za štátne. Znovu zavedenie a rozšírenie učilíšť a odborných škôl, s čím úzko súvisí zavedenie pestovateľských a dielenských prác do základných škôl. Vraj SNS ide zavádzať rétoriku, spoločenskú komunikáciu, etiku a etiketu, o ktorých som tak dlho písal už roky. Gratulujem. Nech sa darí!
Obmedzenie a zrušenie vysokých škôl podporovaných štátom s neuplatniteľnými odbormi. Bez pardonu. Stačilo by nejakých 8 a nie vyše tridsať v každej diere a s počtom miest pre kompletný populačný ročník.
Zaviesť odporúčania pre zamestnávateľov pri odchode zo školy, ale aj pre vysoké školy. Aby si aj študent uvedomil, že jeho správanie bude mať vplyv na jeho budúcnosť. Aspoň v tomto je USA dobrý príklad.
Úplný zákaz mobilov vo všetkých typoch škôl. Zavedenie funkcie externého učiteľa, ktorý by mohol byť hoci aj živnostníkom a zaskakovať, respektíve suplovať maródky či iné výpadky. Takto to funguje napr. v Británii.
Zaviesť inšpekciu škôl, ale nie takú ako je teraz, ale inšpektor by na problémovej škole odučil trebárs dva mesiace a spísal by pripomienky a vylepšenia z poznatkov, ktoré získal počas tejto výučby.
V prípade ak škola vyrazí žiaka či študenta zo školy pre hrubé porušenie správania je potrebné jej ponechať štátny príspevok a naopak preniesť ho na daného študenta. Čo by to znamenalo? V prípade, že by si chcel dokončiť školu, musel by ju v plnej miere zaplatiť, tak ako v súčasnosti externisti. Príkladom by mohla byť aj Litva, kde pracujú takéto vzdelávacie inštitúcie.
Možno by učitelia mohli začať štrajkovať aj za zvýšenie nezdaniteľnej časti platu. Celková cena práce nie je až taká nízka, ako sa zdá, len tie odvody sú trošku veľké. Teraz je to cca 320 € a čo takto to dať na 620 a možno by stačilo aj 500 €? Hneď by to každý pocítil na vlastnej peňaženke. Čítal som aj, že vraj učitelia majú nízke platy voči ostatným, nuž na východe či strede Slovenska to neplatí a učiteľ je v celku vyhľadávaný flek. Iste, s ohľadom na Bratislavu sú možno tieto platy nízke, ale čo už. Na súkromné školy štát dosah nemá a štátne si musia poradiť.
Ďalším nepopulárnym opatrením by bolo možno zníženie škôl a už spomínané financovanie súkromných škôl. Čo takto optimalizovať a začať prepúšťať takých 10 až 20% zamestnancov? Vravím zamestnancov a nielen učiteľov a trebárs po vzore Japonska by deti, mládež ale aj vysokoškoláci si upratovali svoje pracovné prostredie dobrovoľne!
Ani socialistický Zväzarm nebol od veci či domy pionierov, kde sme sa venovali modelárstvu, streľbe, elektronike atď. a to dobrovoľne a bavilo nás to a zároveň zlepšovalo zručnosti. To je už zas pre mimoškolskú činnosť, ale ktorá by mala byť zohľadňovaná v celkovom hodnotení žiaka či študenta a pripojiť by sa mala dobrovoľnícka činnosť , ktorá by mala byť aj veľmi ľahko overiteľná. Mne sa to už stalo, že zahraničná firma si overovala svojho budúceho zamestnanca a jeho životopis a hlavne sa pýtali na to dobrovoľníctvo, čo robil, ako dlho atď.. To sa mi naozaj rátalo.
Je toho kopa, len škoda, že čo minister to reforma, respektíve návrh nejakej nekoncepčnej reformy bez hlavy a päty na ktorej pracujú stovky expertov, ktorí sa doteraz k ničomu nedopracovali. Platy by mali vrátiť. Fakticky na ministerstve by stačila určite len ministerka, ostatných môžu v pohode prepustiť. Veď aj tak doteraz nič neurobili, nič nepredstavili, tak načo živiť teoretikov len pre potreby ministra?

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3896673x
Priemerná čítanosť článkov: 6060x

Autor blogu

Archív