Založ si blog

Dvojtvará zahraničná politika Slovenska, Salvini boduje aj u nás a patriot, či národniar?

Vrátil som sa z jedného medzinárodného stretnutia na Cypre. Bol som tam už zopár krát, ale táto návšteva u mňa zanechala hlboké dojmy. Mám kolegov keramikárov z Cypru, ale až teraz sa rozrozprávali, čo sa tam dialo v roku 1974. Existuje len jeden Cyprus, ktorý je z časti okupovaný. Tak sme sa tam išli pozrieť. Na dom vo Famaguste, ktorý museli opustiť a teraz tam niekoho cudzieho nasťahovali. Rodný dom, ktorý sa pôvodnému majiteľovi asi nikdy nevráti.
No a tu nastáva ten farizejský postoj Slovenska, ale aj EÚ ako takej. OSN nikdy neuznalo Severný Cyprus, ale dovolenky sa tam veselo predávajú a návšteva okupovanej časti už nie je také tabu. No sankcie ako proti Rusku tu vôbec neexistujú. Podobne je to v prípade Kosova. Tam sa môže na dovolenky, môže sa spolupracovať, môže sa kooperovať, ale čo taký Krym? Tam je to obrovské haló, ak by tam niekto išiel. Pritom práve Krym je úplne iný odlišný historický vývoj a fakty, ako spomínané Kosovo či okupovaná časť Cypru.
Ešte jeden postreh z Famagusty a z toho, čo sa stane, ak sa k moci dostane Islam. Kresťanské kostoly prerobené na mešity či krčmy. Ono aj to je obraz, ktorý môže vidieť slovenský turista na potulkách Cyprom a znovu obrovské farizejstvo EÚ. Je to priamy príklad, ako môže dopadnúť invázia migrantov do EÚ. Nie tých, ktorí majú podobné náboženstvo a podobnú kultúru, ale tých, ktorí namiesto akceptácie kultúry a pravidiel si chcú nastoliť svoje vlastné pravidlá.
Famagusta je príkladom, toho ako môžeme dopadnúť. Zóny duchov a živej histórie.

Matteo Salvini a cesta Talianska je možná cesta aj pre Slovensko a nastolenie spolupráce medzi podobne zmýšľajúcimi politikmi nielen v rámci EÚ. Putin, Salvini, Kurz a postupne získavajú silu ďalší pronárodne orientovaní politici. Otázka je, či pronárodne orientovaní, alebo patrioti. No a tu sa môžeme začať baviť o tom, či sa máme orientovať na národnú politiku, alebo na politiku zameranú štátotvornú a tým pádom by to znamenalo byť skôr patriotom.

Je mi jedno, kto čo je, či je Slovan, Germán, Japonec. Prioritou je, ako sa bude daný človek správať v spoločnosti, v ktorej sa nachádza a ako bude dodržiavať zákony daného štátu. Globalizácia je mŕtva a sny Martina Poliačika o celosvetovej liberálnej diktatúre sú totálnym nezmyslom. Možno progresívci vychádzajú z Fukuyamu, avšak Huntington to spoľahlivo vo svojej knihe vyvrátil a podobne mnoho ďalších. Proste Poliačik drísta a má neuskutočniteľné sny a tak sa dostáva na špičku konšpiračných teórií o jedinom správnom názore podobne ako kedysi nacisti, komunisti či iné možné diktatúry.

Ak by sa v súčasnosti rozhodli podať pomocnú ruku Slovensku Taliani na čele so Salvinim či Rusi, alebo Rakúšania, nemal by som problém takýchto politikov podporovať. EÚ nie je zlý projekt, len ho vedú totálni ischiatickí ožrani a štáty strácajú svoje základné kompetencie pri rozhodovaní, čo sa však musí zmeniť. Nezmyselné sankcie voči Rusku, kde sa nepoškodilo Rusko, skôr naopak, naštartovala sa u nich ekonomika a prioritne poľnohospodárstvo. Na sankcie však doplácajú prioritne malé štáty v EÚ. Veľkí si s Ruskom svoj biznis robia ako chcú.
Frigidnosť EÚ je ukážková aj pri výdavkoch na zbrojenie a samotné NATO a diktát USA. Prišli sme na rázcestie a musíme sa rozhodovať, či budú financie putovať na zbrojárske lobby, alebo na vedu, výskum, infraštruktúru, či záchranu životného prostredia. Platiť za stíhačky sú totálne vyhodené peniaze za budúci šrot bez akéhokoľvek účelu.

Salviniho myšlienka podobne zmýšľajúcich politických zoskupení v jednotlivých štátoch nie je nová myšlienka, ale nebola ešte dotiahnutá do zdarného konca a to mal pravdepodobne na mysli.

<a
Famagusta

Foto: autor Ing. G. Huraj

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881319x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív