Založ si blog

Granty z MK a verejné obstarávanie ako najväčší podvod, voľby do parlamentu po novom

Po fraške s grantovou schémou ministerstva kultúry, kde si donor vymieňa názory s prijímateľom sa nestačím čudovať, na čo všetko peniaze idú. Vraj pochod či festival zoskupenia LGBT nedostal financie. Tak vlastne o čo tu ide? Je to také divadlo. Množstvo žiadostí nedostalo financie a nielen z tejto grantovej schémy v rámci ministerstva kultúry. Ja som chcel tiež grant na tvorbu solenej a zadymovanej keramiky, ktorá už prakticky vymrela a existujú len pokusy o ich obnovu. A čo horšie, naša tradičná keramiky speje k absolútnemu zániku. Pozdišovská keramika prakticky skončila a o chvíľu ju bude nasledovať modranská. Na kremnickú kameninovú keramiku sa už môžeme chodiť pozerať len do múzea. Stratili sa technológie, postupy, dekorácie a s tým zomiera aj časť slovenskej kultúry.
Nasledoval krach tradičnej sklárskej výroby či tradičnej potravinárskej výroby. Áno, aj to je kultúra – trdelník, lokša, pečená buchta, bobaľky, kokošky a mohol by som pokračovať ďalej. No a čo taký textilný priemysel, kde naša kultúra upadla do absurdností? Nemáme už tradičné spracovanie ľanu, konope a ovčej vlny. No a to nie sú len kultúrno- priemyselné tradície, ale aj množstvo pracovných príležitostí.
Ľudia už nechcú mať doma len prostriedky masovej výroby, ale aj tej ručnej, ktoré odrážajú aj našu identitu a tradície. Postupne sa to dostáva do popredia, ale čo z toho, keď textil dovážame z Číny, vlnu z Austrálie, priemyselné konope nám pre istotu zakázali a môžem pokračovať.
No a čo kultúra správania sa k životnému prostrediu? Ako, že sa to kultúrne správame v prírode, ako krásne „kultúrne“ rúbeme lesy kvôli biznisu. Aspoň keby sme to drevo spracovali u nás do finálneho výrobku.
No a takí politici by si nemali tiež požiadať o grant na školenie politickej kultúry?
Mám názor, že v tejto problematike má ministerstvo kultúry kus pravdy, ale zároveň to bola aj premyslená špekulácia zvýšenia si popularity pred totálnym pádom Smeru. Proste, potrebovali si zvýšiť svoju PR. No a komunita LGBT im na to krásne skočila aj so všetkými hercami, ktorí tam boli. Sú to zdraví ľudia, ktorým nič nechýba, tak načo pochody a ešte aj podporené zo strany štátu? Táto sexuálna korektnosť už je všade, vo filmoch, seriáloch a už sa pretláča do učebníc. Proste masívne masírovanie mozgov médiami. No a ľudia budú chcieť skúšať. Druhou stranou mince je, že zároveň im takáto doslova násilná propaganda škodí.
Je to len určitá komunita ľudí, ktorá má iné sexuálne chute. No, ale aj poľovníci sú komunita, zberatelia sú komunita, rybári sú komunita, dôchodcovia sú komunita, sú ich stovky. Teraz pôjdu všetci do ulíc a budú sa sťažovať, že nedostali podporu na nejaký pochod?
Ešte k tomu verejnému obstarávaniu.
Je to najväčší podvod, aký v dejinách Slovenska, ale aj EÚ existuje. Portál EKS je úplne na hlavu. Vy si musíte dávať a špecifikovať podmienky, ktoré má daná vec obsahovať. Nebolo by lepšie, ak by vznikol aj samostatný verejný e-obchod, kde vy ste si zadávali výrobky, ktoré ponúkate za bežnú cenu na trhu, ale tu by museli byť o cca 5-10% nižšie? Pôvodne Kaliňák niečo také tvrdil, že to bude ako ebay. No žiaľ, nie je. Jasne by sa mala definovať aj pri stavbách cena materiálu a cena práce a nie celkové ceny. To by ste sa čudovali, aký odtok financií by išlo na všimné.
No a blížia sa nám parlamentné voľby. Budú tu čo nevidieť. Po regionálnych, prezidentských a EP sa bude rozhodovať aj o našom novom parlamente. A tu je prosba na všetky politické strany. Ak nechcete meniť systém volieb, spravte aspoň jednu vec pre priamu demokraciu a to zrušte toto ustanovenie:
(5) V rámci jednotlivých politických strán alebo koalícií kandidáti dostanú mandáty pridelené strane v poradí, v akom sú uvedení na hlasovacom lístku. Ak však voliči, ktorí odovzdali platný hlas pre túto politickú stranu alebo koalíciu, využili právo prednostného hlasu, dostane najskôr mandát ten z kandidátov, ktorý získal najmenej tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre politickú stranu alebo koalíciu. Ak politickej strane alebo koalícii je pridelených viac mandátov a viac kandidátov splnilo podmienku podľa predchádzajúcej vety, mandáty dostanú kandidáti postupne v poradí podľa najvyššieho počtu získaných prednostných hlasov. Ak je rovnosť prednostných hlasov, je rozhodujúce poradie na hlasovacom lístku.
Neviem, či sa boja jednotliví predsedovia, alebo celé vedenia, že by sa do parlamentu nedostali, ale určite by to podporilo demokraciu a určite by aj strana zvažovala, koho na kandidátku dá. Nezáležalo by na tom, aké číslo máte na kandidátke, ale len na počte preferenčných hlasov a to by bol skutočný krok k priamej demokracii. Takto je to len partokracia a vláda strán. Sú to desiatky príkladov, kedy človek s niekoľko tisíc preferenčnými hlasmi nepredbehol svojho kolegu s desiatkami hlasov, pretože nemal vhodné poradie a nedostal sa nad požadovaný percentuálny počet v rámci strany.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895361x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív