Krajina, kde sa na živnostníkov kašle

11. februára 2013, gabo126, Živno-ničenie

Futuristický príklad možnosti budúceho obchádzania štátu a daňových systémov jednotlivých vlád. Je to možné v súčasnej spoločnosti? Prakticky aj teoreticky to možné je. Prvou lastovičkou sú barterové obchody, napríklad medzi španielskymi kaderníkmi a holičmi, ktorí strihali za pomaranče, syr atď..
Podobne vo Francúzsku fungujú niektoré farmy a výmenný obchod medzi poľnohospodármi a malými podnikmi.
Vo futuristickom systéme by bolo dokonca možné vydať si vlastné lokálne meny nezávislé od štátu. Mohol by dokonca existovať určitý barterový systém cenín vydávaných jednotlivými výrobcami. Uvediem príklad. Najjednoduchší systém je naozaj vydanie vlastnej meny. Toto sa už osvedčilo v niektorých regiónoch Švajčiarska, Španielska atď.
Malé dedinky si vytvorili vlastný ekonomický podsystém. Čo by z toho vyplynulo pre štát? Žiadne dane, žiadne odvody. Štát by bol len stratový na tom, že sú vedení ako nezamestnaní a musí za nich platiť zdravotné či sociálne odvody.
Takýto systém môže vzniknúť v blízkej budúcnosti. Koho a čo by zdaňovali? Aký príjem? Nejakej neoficiálnej meny? Alebo by zdanili výmenu čajovej súpravy za 100 kg pšenice? To by som bol zvedavý, ako by to zrealizovali…
Dokonca by sa dala vytvoriť webová stránka s podtextom „vymením všetko za všetko“.