Na Slovensku musí zmaturovať aj idiot!

18. marca 2013, gabo126, Škola volá

Čo už – aká spoločnosť, takí maturanti. Musel som sa pousmiať na hodnotiacimi kritériami pre písomnú maturitnú skúšku. Naozaj iba študent, ktorý odovzdá čistý papier, asi nezmaturuje.
Pripíšu sa mu body za všetko. Terajšie práce znesú porovnanie s prácami žiakov ZŠ spred dvadsiatich či tridsiatich rokov. Kedysi bolo 5 až 10% prác nanič, teraz je to naopak.
No a zopár bodov po prečítaní fór a blogov, prečo musí na Slovensku zmaturovať každý idiot:
1. Pretože žijeme v dobe demokracie a každý môže odmietnuť odovzdať mobil, aj keď tým porušuje školský poriadok. Počas maturity mu už prídu aj výsledky od kamarátov či príbuzných. Dozor nič nevidí a nepočuje.
2. Riaditeľ školy a predstavenstvo má strach z nezmaturovaných. Prečo? Čo ak by sa o tom dozvedeli študenti a dajú si prihlášku tam, kde je maturita za účasť, poprípade „ za polku švini“. Škola by prišla o peniaze za študenta. Učitelia by teda prišli o prácu a tak zľavujú a zľavujú, až nakoniec zistia, že to vlastne nematurujú maturanti, ale práve učitelia za nich.
3. Učitelia už rezignovali na tuposť mládeže. Dnešná mládež v nich zabíja aj to posledné chcenie. Samozrejme, že sa nájdu výnimky, ktoré si veľmi vážim.
4. Študent si je vedomý, že jeho vedomosti sú mu nanič. Terajšia doba nie je o vedomostiach, ale o arogancii a o podvode. Stačí si pozrieť spravodajstvo. Kedy sa naposledy propagovali vedci či ich práce v správach alebo v publicistických reláciách?
5. Aj keď nezmaturujú na prvýkrát (čo je tiež možné) – žiaden problém, jesenný termín to istí.
6. Pretože niektorí sú naozaj takí sprostí, že keby sprostosť lietala, tak máme vybudované vzdušné školstvo a najväčšiu leteckú flotilu na svete. Chudák učiteľ ho radšej pustí, aby sa s ním nemusel trápiť ďalší rok.
7. Pretože sa dá klesnúť aj hlbšie, ako na hovorí jeden vtip. Šofér autobusu zastal v Trenčíne a vraví: „ 30 minút prestávka, kto ešte nemá titul, nech si poň odskočí, v pohode to stihne“.
8. Pretože sa väčšina učiteľov bojí ozvať. O probléme sa vie, ale čo ak by prišli o miesto?
9. Pretože aj posledná dojička či upratovačka chce mať aspoň maturitu a vo všeobecnosti to určite vylepší slovenské štatistiky v EÚ.
To je len zopár bodov, ktoré som postrehol pri čítaní aj vašich blogov či diskusií. Šťastie je, že som učil len krátko, pretože by ma asi zo školy vyrazili po prvom mesiaci. Neformálne sa s mladými stretávam a dokonca aj im to už ide na nervy, ale nerobia s tým nič. Títo pseudomaturanti potom húfne idú na vysokú školu a pán minister ešte dá príkaz, aby ich zobrali viac, pretože štatistiky nezamestnanosti je potrebné znížiť za každú cenu, aj keď nám budú vládnuť idioti. Čo by povedal Gogoľ? Pre nezainteresovaných – nie Google . Smiech cez slzy či slzy cez smiech?
Našťastie to neplatí o všetkých maturantoch – česť výnimkám! Bodaj by vás bolo oveľa, oveľa viac.