„Priemerná mzda“ alebo podvod štatistického úradu o tom, ako sa tu dobre žije?

23. marca 2013, gabo126, Nezaradené

Stále mi nie je jasný výpočet priemernej mzdy. Koho sa pýtam, nikto mi to nevie povedať, aké údaje zohľadňuje štatistický ústav pri svojom výpočte. Iste, metodický postup je uvedený na stránke. Len akosi nesedí so skutočnosťou. Horných 10.000 robí celkový priemer našich platov.
Nie je mi však jasné, prečo nie sú do priemeru zahrnutí aj nezamestnaní. Sú predsa evidovaní na úrade práce, kde prácu žiadajú. Nie síce všetci sú tam evidovaní s týmto úmyslom, ale myslím, že takých 70% určite. Prečo však ich podpory či sociálne dávky nie sú započítané do priemerných miezd?
Asi by Amíci neboli prekvapení pri prieskume, že Slováci sú najchudobnejší z eurozóny. Potom by nemali byť započítaní do priemernej mzdy ani štátni či verejní zamestnanci, veď sú financovaní z jedného rozpočtu.
Tak len na záver – ako zlepšiť veľmi rýchlo životnú úroveň na Slovensku? Je to jednoduché. Stačí ak na pár mesiacov necháme vládu a poslancov pracovať ako jediných v našej republike a predbehneme aj Nemecko. Budeme mať síce nezamestnanosť 99, 99% nezamestnanosť, ale priemernú mzdu budeme mať cca 5000 €. Beriem do priemeru aj ministerské platy či biedny premiérov platík.
Všakže jednoduché riešenie, ako zvýšiť štatisticky životnú úroveň a priemernú mzdy na Slovensku? (Trocha irónie nezaškodí.)