Mŕtvy dôchodca – dobrý dôchodca

14. marca 2014, gabo126, Nezaradené

Nejdem písať o výške dôchodku súčasných dôchodcov. To nemá cenu. Skôr sa idem venovať pomoci štátu a doslova totálnej platenej byrokracii po jeho odchode na večný odpočinok. Človek, nemôže ani len zomrieť, ak nechce priviesť svojich najbližších príbuzných do problémov.
Že vraj sociálny štát. Vdovský dôchodok je totálny dríst. Iste máte nárok na 60% z dôchodku vášho zosnulého manžela či manželky, ale potom príde tvrdá realita. Ak náhodou presahuje, čo i len o jeden cent sumu ktorú dostávate vy, okamžite sa váš dôchodok kráti na polovicu. Jednoducho štát chce ušetriť aj na mŕtvolách a dôchodcovia sú pre neho len príťažou. Aj tak by ušetril 40% nebohého dôchodcu. Figu sociálny štát.
Už vôbec nevravím o sociálnej poisťovni, ktorá je prakticky hanbou Slovenska. Ak si náhodou dôchodca nepožiada o prehodnotenie dôchodku, aj keď si platil, či privyrábal počas svojho starobného dôchodku a patrilo by mu zvýšenia, tak na to môže zabudnúť. Aj keď o to požiada, tak sociálka mu vráti peniaze maximálne tri roky dozadu. Rozhodovanie o priznaní vdovského dôchodku cca dva až tri mesiace v období IT naozaj úctyhodný výkon. Osobne zastávam názor, či sociálka náhodou nečaká na to, že hneď za zosnulým sa poberie aj vdova či vdovec. Ono to tak vychádza pri niektorých pároch.
Skúste nezaplatiť sociálke hoci len mesiac, čo bude nasledovať? Čistá hanba ktorejkoľvek vlády, ktorá tu bola.
S úmrtím je spojený aj pohreb, poplatky a iné výdavky. Je smutné, že slovenskí dôchodcovia majú jedinú starosť a to našetriť si na pohreb, aby náhodou nezaťažovali svoje deti. Pohreb nie je lacný špás. Podpora a príspevok zo strany štátu cca 80 €. Pohreb od 600 €, najlacnejšia verzia až po …. Priemer možno 1200 €. Naozaj starostlivosť o toho človeka. Aspoň keby posledný dôchodok po smrti dôchodcu bol určený na pohreb a veci s tým spojené.
Už vôbec nevravím o dedičskom konaní a poplatkoch, aké nariadil náš sociálny štát. Často krát presahujú mesačný príjem vdovca či vdovy. Poplatok notárovi za vysporiadanie dedičstva od cca 300€ plus DPH. Jednoducho na Slovensku sa vyberá aj za smrť daň z pridanej hodnoty.
Toto bolo len zopár postrehov zo súčasného stavu nášho sociálneho systému a politiky, ktorú vedie toto ministerstvo.
Preto vážení dôchodcovia, pre štát bude lepšie ak skapete hneď po dovŕšení dôchodkového veku, respektíve prvý deň po priznaní starobného dôchodku. Dúfam, že ak existuje nejaké peklo, tak ministri z ministerstva sociálnej práce a rodiny budú mať krásne veľké kotly a bude sa im riadne podkurovať. Jednoznačne sú úplne mimo reality.