Pohoda v minarete?

14. júna 2016, gabo126, Nezaradené

Čo na to povedať? Vraj multi-kulti a otvorenosť na festivale Pohoda. Organizátori zrejme nečítali Korán a nejako pozabudli na ostatné svätostánky. Ak je minaret podstatou festivalu, tak potom by mal byť zakázaný alkohol, nemala by hrať hudba a ženy a muži by mali byť oddelení.
Ak tam majú postaviť minaret – teda jeho atrapu, ako sa na to budú pozerať moslimovia? Ja neviem, ale bral by som to skôr ako provokáciu a nie propagáciu otvorenej spoločnosti. Jedno náboženstvo sa propaguje na úkor iného. Hudobný festival by mal byť naozaj o pohode a nie o hanobení akéhokoľvek náboženstva. Ako sa pozerám, tak sa pozerám, ale nie je to dobrá myšlienka ani z jednej strany. Zbytočne to podnecuje a úplne zbytočne to rozpúta vášne.
Zo strany organizátorov sa to javí skôr ako dobre pripravená provokácia. Ignorácia podujatia je v takomto prípade namieste. Tolerancia by v takomto prípade musela dosahovať extrém a potom to už tolerancia nie je, ale utláčanie jednej skupiny obyvateľstva tou druhou.
Organizátori by mali zakázať stánkový predaj a ak by aj bol tak bez bravčového a alkoholu. Ako sa má pozerať moslim na zopár tisíc preliatych hektolitrov piva, vína, tvrdého… Ženy, podľa počasia pre nich priam sporo odeté bez burky či iného závesu by predsa tiež museli budiť obavy.
Čo s tým aj v súvislosti s poslednými prípadmi vo svete? Neviem, či sa organizátori idú vysmievať sebe, alebo či si nedomysleli podstatu problému. Festival má byť nezávislá otvorená forma pre akýchkoľvek účastníkov. Toto nie je o tolerantnosti. Postavte potom rímskokatolícky, evanjelicky, gréckokatolícky, židovský, pravoslávny ….. stánok. Koľko percent vlastne predstavuje daná náboženská skupina, že sa jej venuje taká obrovská propagácia? Čo je vlastne cieľom takejto propagácie? Určite nie tolerancia! Naozaj nemám nič proti žiadnemu náboženstvu, alebo skupine, ak sa nezačne s brutálnou masážou hláv obyvateľstva a propagáciou týchto skupín. Pretože ak by sa na nich takto neupozorňovalo, tak by ani tá nenávisť a polarizácia spoločnosti nenastala. Tolerancia nie je o propagácii, ale o uznávaní kvalít toho druhého, bez toho, aby zasahoval do osobnej slobody a hlavne práva, ktorejkoľvek inej osoby.
To sa však postavením minaretu, aj keď len fiktívneho, stalo. Nie je to už propagácia hudobnej tvorby či iných umelecko-spoločenských aktivít, ale uprednostňovanie náboženskej skupiny a to je na tom najhoršie. Z Pohody sa stáva náboženský festival s moslimskou témou tolerancie obyvateľov Slovenska z ktorých 99,8 % nemá hlbšie poznatky o čo tu vlastne ide a nepozná Islam. Koľkí z organizátorov si prečítali Korán či Bibliu?
Kto bude kázať slovo Božie z Minaretu v arabčine? Kto tomu bude zo Slovákov rozumieť? Želajú si to vôbec moslimovia žijúci na Slovensku, aby sa takto zneužívalo ich náboženstvo?
Ako reklama super, ako myšlienka katastrofa.