Rúra ako rúra, alebo príde Slovensko o 800 € miliónov ročne?

4. septembra 2016, gabo126, Nezaradené

Pán premiér Fico po návšteve Putina v Rusku tak trošku bedákal nad možnou finančnou stratou za transport plynu cez Slovensko a tým pádom úplnému znehodnoteniu celého SPP. No nič, toto je predsa len trhové hospodárstvo a ak sa už Rusi sa s Nemcami dohodli, tak my o tých 800 meliek predsa len prídeme.
Nie však o tom som chcel. Skôr ma zaujal druhý fakt. Koľko že to Rusi a odberatelia platia nám, teda SPP za transport? No a tu vznikol jeden z hlavných problémov, na ktoré narážam. Koľko slovenských domácností obťažujú vodovodné rúry, kanály, elektrické stĺpy či iné „nevyhnutné“ inžinierske siete, ktoré prechádzajú cez súkromné pozemky a majiteľ to jednoducho musí strpieť? Môžete sa súdiť a bude to trvať aj roky a predsa nič nedosiahnete proti týmto energetickým žralokom, ktoré si robia, čo chcú. Platíme nielen za energie, ale aj za siete a rozvody. V nezmyselných poplatkom sme určite na čele EÚ. Čo z toho majú majitelia týchto súkromných pozemkov?
Premiér plače, že je malým hráčom v prípade Nemecka a Ruska. To je pravda. Dokonca ho ani neobviňujem za daný stav veci, pretože všetky vlády majú na tom svoj mamutí podiel a „kešovky“ do štátneho rozpočtu od daných spoločností. Nič nie je ľahšie ako nedodržiavať zákony vo vlastnej krajina a kašľať na občanov tejto republiky. Veď takýchto je len zopár tisíc a niektorí ani o tom nevedia, že majú nejakú „rúru“ na svojom pozemku. Nevedia, dokiaľ nepraskne, či nie je nejaká havária aj s následkami. Čo robí zodpovedný minister či vláda? Nič. Pretože občan je na poslednom mieste. Základ, že tečú peniaze. Takýmto pozemkom často klesne ich trhová hodnota na jednu veľkú nulu, pretože ležia v ochranných zónach a ste nahratí. Nemôžete vôbec nič.
Tak kde je spravodlivosť? Pán premiér, je jasné, že osemsto miliónov bude chýbať, ale komu? Koľko z týchto miliónov sa skutočne dostane na riešenie reálnych problémov Slovákov? Koľko zaplatia monopoly ľuďom, ktorých oberajú o ich minimálne etický nárok na odškodnenie za užívanie ich majetku? V akej spoločnosti to žijeme, kde „rúra nie je ako rúra“ respektíve potrubie nie je ako potrubie?
Čo keby si tak Rusi povedali, že nám už nezaplatia ani cent?