Svetovej ekonomike došiel dych, pozor, nastupuje Mikloš, Matovičove noviny, Taliansko a Španielsko špekulujú, Smerácke rozdávanie vody a prepad „expertov“ pri koronakríze

27. apríla 2020, gabo126, Nezaradené

To, čo sa v súčasnosti deje, nie je ani tak vec prebiehajúcej vírusovej krízy. Je to skôr dôsledok oveľa väčšej ekonomickej krízy, kde ťažiari ropy už dokonca platili za odoberanie ropy a jej cena je na minimách. Ceny na Slovensku však ostávajú a len mierne klesli, ak vôbec. Ako nás presviedčali, že je nutné zvýšiť cenu dopravy v kríze z roku 2008, pretože ceny boli okolo 100 dolárov za barel. Teraz, keď je cena úbohých 12 dolárov a začala prakticky ropná vojna, cena palív či plynu pre spotrebiteľov akosi neklesá.
Občania, pozor! Táto vláda ide rušiť regulačný úrad a môže sa stať, že budeme platiť za energie ako „mourovatí“. Vraj trh všetko vyrieši. Nič nevyrieši a ani nevyriešil. Krízy sú cyklické a súčasná nadprodukcia je viac, ako do očí bijúca. Súvzťažne s týmto sa tlačí nekontrolovaný tok „zlých“ peňazí na záchranu akože veľkých hráčov, ktorí sú prakticky nedotknuteľní! Pre nich nastal komunizmus v tej najhlbšej forme, parafrázujem „každému bohatému podľa jeho potrieb“. Sanujú sa trhy či banky a štáty vydávajú dlhopisy, ktoré budú musieť splatiť a začne sa nová privatizácia. Mikloš už nastupuje! Jeden z najneschopnejších ekonómov sa znova trepe na obrazovky. Myslím, žeby sa mali vyšetrovať privatizácie nielen za Mečiara, ale prioritne za jeho panovania. Pravdepodobne ešte prídeme aj o to málo, čo ešte máme. Kríza ukázala, že vyspelý kapitalizmus nedokáže prežiť ani jeden mesiac bez produkcie a ekonomiky padajú na hubu. Inflácia je priam neskutočná, aj u nás pomaly, ale isto pekne krásne ceny rastú a úspory v bankách sa znehodnocujú. Majiteľom účtov v druhom či treťom pilieri ostali oči pre plač. Budú sa veľmi čudovať svojim výpisom a stratám, ktoré nikdy nedobehnú.
Taliani a Španieli už začali špekulovať a okrem naliatia miliárd do ekonomík, o ktorých sa Slovákom len môže snívať začali požadovať financie aj zo záchranného valu. Nepozerajú na ostatné krajiny, pretože ich vraj korona zasiahla najviac. Tu ide len o špekuláciu, či to vlastne nebol aj tak trochu úmysel zbaviť sa dôchodcov v domovoch, ktorí tvorili cca 50% obetí, pretože sú vlastne záťažou pre ekonomiku a neproduktívni občania a možno, že aj ešte so svojim názorom. Nuž, nebezpečná skupina pre každý štát. Dokonca aj pre Slovensko. Najlepšie je ich podľa súčasnej vlády úplne izolovať. Je zaujímavé, že nejako nám dôchodcovia v našich domácnostiach až tak nekapú, na rozdiel od domovov dôchodcov. To znamená, že buď to boli veľmi ťažké prípady, alebo zlá starostlivosť, alebo aj aj.
Jedno ma však pobavilo a to Smerácke rozdávanie vody. To bolo tak trápne zvládnuté PR, že až. To fakt je potrebná pre nemocnice minerálka a ešte k tomu aj s bublinkami, ktoré akurát nie sú veľmi vhodné a ak bola voda prírodná, tak to im stačila aj z obyčajného kohútika. Máloktorá krajina sa môže chváliť, že s veľmi kvalitnou vodou ešte aj splachujeme vecká. Matovič v tomto však konkuruje Smeru a aj ho prekonáva ako predseda vlády, ponožky, šuflíky, totálna propaganda a doslova diktátorská taktovka s nedomyslenými krokmi je priam do očí bijúca. Jeden deň schváli ,na druhý deň odvolá, čo schváli. Má sa ešte čo učiť. Boj s korupciou mu však schvaľujem, len neviem, či to nebude boj s korupciou len z toho druhého tábora a „svojich“ ľudí nechá na pokoji. Rodinkárstvo je neskutočné aj v tejto partii a tie trápne vládne noviny??? Koľko stromov padne na absolútny nezmysel?? Naozaj ekologické, ekonomické či egoistické??? Ja už naozaj neviem, čo ešte z týchto hláv vyjde na svetlo Božie! Jedna malina za druhou. Podobné boli aj jeho expertízy o vývoji koronakrízy, ktoré stáli veľa a nepovedali nič, respektíve boli zadarmo? No to určite nie. Minimálne spôsobovali paniku medzi obyvateľmi. Boli to totálne trápne odhady od amerických vedcov aj od tých našich. No a to som rád, že boli odhady také zlé.
Ekonomiku to však likviduje. Totálna závislosť našej ekonomiky od automobiliek a absolútna absencia diverzifikácie priemyslu sa nám vypomstila. Štruktúra priemyslu a sebestačnosť Slovenska stojí na vode a stali sme sa banánovou montážnou halou. Živnostníci sú na kolenách, poľnohospodárstvo je na dne a môže sa stať, že ku korone pribudne aj hlad, protesty a celková nespokojnosť s riadením ako Slovenska, tak aj EÚ, ktorá na celej čiare zlyhala a okrem tlačenia peňazí a znehodnocovania úspor obyvateľov nedokázala nič. Dokonca sa ukázala jej neschopnosť aj pri základnom práve slobody pohybu či bývania. Jednoducho, hranice sú tu či chcete, alebo nie.
Ozaj, aj ja tlieskam ľuďom z prvej línie a to hlavne predavačkám, šoférom, kuriérom, smetiarom, sprievodcom vo vlakoch atď.. Títo ľudia sú naozaj v prvej línii a momentálne držia Slovensko na nohách. Ešte poznámka k ZSSK, už keď Slovenské železnice obmedzili dopravu, dajú náhradu aj predplatiteľom lístkov, ktorí počas obmedzenia nemôžu využívať spoje, tak ako mali? Určite sa na toto budem informovať.