Poradím Matovičovi ako minúť eurofondy a kam ich investovať

21. júna 2020, gabo126, Živno-ničenie

Vraj je potrebné využívať eurofondy na veľké projekty, ináč sa nedajú minúť. Tak ja poradím kam s pomocou. V prvom rade je potrebné orientovať sa na domáci trh a rozdeliť pomoc pre výrobu od malých živnostníkov po veľké podniky, ktoré však vyrábajú a nie len montujú. Teda prioritou by mala byť diverzifikácia výroby a podpora malých a stredných podnikov. Čo by som urobil ako prvé a kam by som investoval peniaze z eurofondov?
Pre živnostníkov by to mala byť v prvom rade podpora ich technológií a kúpa strojov a zariadení pre zvýšenie efektivity a zníženie nákladov, ktoré budú flexibilné a ľahko preorientujú svoju výrobu. Priam ukážkovým príkladom bol rýchly prechod niektorých firmičiek napríklad na šitie rúšok. To je cesta, ktorou by sme sa mali uberať. Vedel by som si predstaviť v takomto prípade pomoc pre malých živnostníkov napríklad vo výške 75% z kúpy technológií, strojov či zariadení, kde by išlo o doslova helikoptérové peniaze a kde by postačovala jednoduchá žiadosť. Pomoc by bola určená pre podniky napríklad z obratom do 100.000 € ročne. Od 100.000 € do 500.000 € by to bola podpora vo výške cca 50% a od 500.000 € a viac by to bolo 25%. Týkalo by sa to prioritne výroby, poľnohospodárskych podnikov, potravinárskych, ale hlavne podpory malých podnikateľov v regióne. Od spracovania dreva, keramiky, šitia, malých konzervární, pestovateľských páleníc atď..
Určite by bolo potrebné aj znížiť odvody a zrušiť výpočet odvodov pre SZČO z minimálnej mzdy a pre živnostníkov reštartovať odvody každý rok od januára s tým, že v prípade vyšších príjmov odvedú odvody za predchádzajúci rok v daňovom priznaní. To by bolo optimálne riešenia a živnostníci by už neriešili „optimalizáciu“ nákladov. Prakticky všetky odporúčania aj čo som mal v minulosti by bolo veľmi vhodné použiť aj v súčasnom období na podporu ekonomiky a hlavne domácej produkcie. Ak je možnosť balíka financií z eurofondov mali by ísť prioritne na takúto podporu výroby.