Založ si blog

Obnoviteľné zdroje, alebo bez ropy sa zaobídeme?

Ropa, nič len ropa a jej vyčerpanie ohrozuje ľudstvo. Také voloviny počúvame denno-denne. Iste, ropa je dôležitá. Je nástrojom mocných, ako ovládať tých slabších. Nič na tom nemení ani fakt, že množstvo materiálov, ktoré produkujeme z ropy, sa dajú nahradiť aj prírodnými materiálmi. Textilný priemysel by mohol úplne zabudnúť na ropu.
Náhradou by sa mohli stať tradičné produkty, alebo nové technológie. Napríklad textilné vlákna pochádzajúce z mlieka. Tradičné tkaniny z vlny, ľanu, konope či hodváb z priadky morušovej. No a čo s prírodným kaučukom? Aspoň by sa obnovili porasty v dažďových lesoch.
Poviete si, že čo s palivami? V rámci Európy nahradiť leteckú dopravu rýchlovlakmi. Zlacnieť hybridy a dať do obehu vodíkové motory. Ropná loby je však neskutočná. Svetová ekonomika by začala padať. Lego kedysi tiež začínalo s drevenými kockami. Vo svete znova idú do popredia drevené eko- hračky. Plast síce nie je všade nahraditeľný, dá sa však jeho spotreba obmedziť.
Už ani nevravím o našich známych pet fľašiach. Sklu sa bránia zubami nechtami. Je to iba o našej pohodlnosti a lenivosti. Kedysi sme kupovali všetko v skle. Jogurty, mlieko, minerálky, džúsy, pivo…
Tá minerálka naozaj chutí lepšie zo skla a kedysi nám to vôbec nevadilo. O dosahu na životné prostredia ani nevravím. Naša doba bude v budúcnosti hodnotená ako doba odpadkov a plastu. No a čo takto začať poriadne triediť a spracovávať odpady? Nezamestnaných máme hromady. Na Taiwane to robia ako dobrovoľníci dokonca manažéri firiem a berú to ako relax.
No a čo takto začať vysádzať pásy rýchlorastúcich drevín okolo ciest? Mali by viacero funkcií. Taký široký pás cca 2 metre by bol protizávejovým opatrením, možno aj protipovodňovým a zároveň po dorastení na požadovanú hrúbku by slúžilo ako palivo. Každý vysadený strom je len v prospech prírody nášho prostredia. Nie kvôli iným, ale hlavne kvôli sebe. Pohľad na stromy určite lieči. Domy sa dajú stavať úplne ekologicky. Hlinené nepálené tehly či už v kombinácií s inými materiálmi – slama, piliny, piesok, alebo len ako čisté iba len hlinené komponenty.
Nemci dávajú dotácie na energeticky pasívne domy, tepelné čerpadlá či slnečné kolektory v podstate väčšej miere, ako naše vládne suity. To nie je ochrana životného prostredia, ale ochrana nášho života.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881326x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív