Založ si blog

PodnikaNIE na Slovensku

Chcete u nás podnikať? Na to zabudnite. Ak ste Slovák a iba obyčajná osoba , ktorá sa chce živiť prácou bez podvádzania či obchádzania zákonov, tak na podnikanie môžete zabudnúť. Štedré štátne úľavy nedostanete, pretože nie ste zaujímavý a veľký investor, ktorý sa po piatich až desiatich rokoch sprace. Ak náhodou nie, tak si vydiera vládu, až kým mu nedá ešte lepšie podmienky ako domácim producentom.
Vrátil som sa z Poľska a navštívil zopár remeselníkov. Keď sme sa zhovárali, tak len žasli nad podmienkami aké máme, že veru oni by to ani neutiahli. Podobne som dopadol v pobaltských štátoch. Tam ma priklincovali k zemi s tým, že kto dostane certifikát o výrobe remeselných produktoch tak mu štát prepláca materiál a 80% nákladov na jarmoky či iné predajné podujatia. Kedysi nám dávali za príklad Cyprus, Írsko či Slovinsko. Teraz nám dávajú za príklad akurát pobaltské štáty, ktoré kruto zúčtovali so štátnymi rozpočtami a škrtali jedna radosť.
Škrtli, ale zo štátneho a nie zo súkromného. Viem, na Slovensku sú politici radi, že živnostníci sú na úpadku. Zástupcovia živnostníkov prakticky neexistujú. Ako príde taký remeselník k tomu, že potrebuje na nejakom jarmoku registračnú pokladňu? Nevravím o predajcoch, ale malých remeselníkoch. Ten toho tak veľa nezarobí. Jeden príklad z Nórska. Vybavenie živnosti trvá maximálne jeden deň. Podvádzať ani ošmekávať vás nebudú a dane si poctivo platia. Prečo? Pretože vedia, čo za ne dostanú. Školstvo zadarmo, od škôlky až po vysokú. V súkromnom podnikaní úľavy. Dôchodok nádherný. Zdravotná starostlivosť ani nevravím. Ani tam so sa veľmi s registračkami a inými bludmi nestretol. Ideme ďalej: Francúzsko – tradičné ľudové trhy a predaj z dvora, teda aj na jarmokoch čerstvej dopestovanej zeleniny a ovocia absolútne bez problémov. Kdeže nejaká registračka. Kašlú aj na európske rovné uhorky. Ďalej Nemecko – Berlín, Vianočné trhy – zabudnite na bločky či iné papieriky. Podobne aj v neďalekej Viedni – z 10 stánkov som len v jednom dostal bloček no a v kamennom obchode iba obyčajný paragón. Minule som písal o našom neslávnom Braňovi a ministerstve práce. Vyčítalo sa mi, že som nedával návrhy na zlepšenie, že vraj kde sú.
Už som o nich písal a napíšem znova.
1. Oddelenie výpočtu odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne od daňového základu z predchádzajúceho roku. Toto opatrenie je absolútne diskriminačné voči ostatným zamestnancom a veľkým zamestnávateľom. Dá sa to nahradiť jednorazovým poplatkom na konci roka spoločne s daňou a od nového roku začínať znovu od nuly.
2. Odpis zo základu dane na dôchodkové poistenie v rámci tretieho piliera, ktorý zrušili.
3. Úplne zrušenie odvodov z minimálnej mzdy a výpočtu dôchodkov. Tu je jedno jednoduché riešenie a to v podobe účtu na sociálnej poisťovni, kde by sa zrátala celá odvedená suma sporiteľa a na základe priemerného veku života by sa mu nasporená čiastka rozpočítala napríklad na 10 rokov. Príklad: človek ide do dôchodku v 62 a priemerná dĺžka života u mužov je 72 rokov (len príklad pre zjednodušenie). Odpracoval by cca 40 rokov a pri odvodoch ktoré by mal počas života cca iba 50 € mesačne na dôchodok by táto čiastka predstavovala 24.000 €. Čiže mesačne by mu štát počas nasledujúcich 10 rokov vyplácal 200 € mesačne. Plus ak by si šporil do tretieho piliera a mal nejaké úspory, tak by sme sa tu vôbec nemuseli baviť o výške odvodov pre živnostníkov. Jednoducho, našetríš si a máš. Zároveň by nastúpil štát potom čo by ten človek nedajbože dlhšie žil. Pretože príspevok odovzdáva štátu, štát by ho mal úročiť ako pôžičku. Píšem len o dôchodku nie o sociálnom poistení.
4. Absolútne zrušenie akýchkoľvek dávok pre ľudí, ktorí nepracujú. Podmienkou by bola verejnoprospešná práca. Triedenie komunálneho odpadu, opracovanie kameňa, výkopové práce a hoci aj triedenie štrku podľa veľkosti. Jednoducho by museli pracovať, aj keď na menej zmysluplnej práci.
5. Pre živnostníkov do obratu 30.000 € zaviesť iba jednoduché účtovníctvo príjmu a výdaju.
6. Podobne zjednodušené daňové priznanie bez zbytočných buniek a riadkov. Tak aby si ho dokázali vyplniť aj jednoduchší ľudia.
Takto by sa dalo pokračovať ďalej a ďalej, len akosi sa nikomu nechce rýchlo do toho.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3898004x
Priemerná čítanosť článkov: 6062x

Autor blogu

Archív