Založ si blog

Pani „V“ suseda alebo Dobrý sused je nad zlato

Tieto postavy a príbeh sú vymyslené a zhoda so skutočnosťou je čisto náhodná. Pani V je stará dôchodkyňa. Konvertovala z evanjelického na katolícke náboženstvo. Pravdepodobne katolícki farári jednoduchšie odpúšťajú hriechy. Je to klasický typ babky pletkárky. Vyspovedá sa poďme ho na pletkovanie s ostatnými kolegyňami zabíjajúcimi čas v, pred, za kostolom či na ulici. Informácie typu – jedna baba povedala sú šírené rýchlosťou blesku. Všetci sú zlí a len babky pletkárky sú tie najlepšie. Ak náhodou debatujú tri a jedna z nich odíde, okamžite sa spustí lavína proti tej tretej osobe, ktorá odišla.
To je jednoducho slovenský folklór. Jedno je však isté. Hroby pre takéto indivíduá by sa mali kopať vždy dva. Jeden pre telesnú schránku a druhý pre jazyk. Ako by možno povedal sváko Ragan: „Jazyk im musia extra zachlomaždit“. Farár by mal mať povinnosť povinne do hrobu vsypať aj sódu bikarbónu. To preto, aby matka zem tú schránku lepšie strovila.
Tak si nažíva, pozoruje a ohovára, raz jedného raz druhého raz manželku svojho vnuka, ktorej kontroluje aj odpad čo vyhadzuje. Samozrejme už vyhodený, tak aby to ona nezbadala. To sú typy, s ktorými nikto nerád prichádza do styku a snaží sa im vyhnúť ako čert krížu, ale babka V si na vás počká. Väčšinou sa tvári, že chodí o paličke, ak niekoho chytá do svojej siete. Systém využívania je priam úžasný a marketingovo absolútne zvládnutý do detailu. Napríklad ak chce opraviť zásuvku, vždy si počká na svoju vytipovanú obeť. Zahrá divadielko, ako ťažko jej je a aký ťažký je život, že nemá kto pomôcť a že počula že obeť je dobrým elektrikárom. No a obeť je už v pazúroch bosorky V. Samozrejme všetko urobí za pánboh zaplať a je to.
Bosorka V má aj iné neresti. Za všetko môžu susedia. Za búrku, ľadovec, sucho. Bosorke V nevysvetlíte zákony fyziky. Bude si tvrdiť stále svoje. Ak tomu podľahnete, je to ako jed. Mám však na to celkom dobrý recept – s úsmevom a bezprostredne vysvetliť bosorke, že na každú sviňu sa voda raz variť bude a najväčší kotol v pekle ma už svojho majiteľa s veľkým písmenom V.
Naozaj sa od takýchto upírov človek nemôže nechať vyciciavať. Jednoducho ich s úsmevom či miernym odpinkaním vytočíte do nepríčetnosti. A tak sa máme tu na Slovensku. Určite aj vy poznáte suseda, ktorý je arogantný či absolútne ignorantský voči ostatným. Hlasná hudba či nočné bašavely. Aj to je Slovensko. No vtedy si spomeniem na Oskara Dobrovodského a stovky podobných prípadov a ako sa k nim správa náš štát a potom sa mi tá naša bosorka V už zdá iba ako celkom milá pani so svojim vlastným uzavretým svetom, do ktorého to pletkovanie akosi už patrí, ako súčasť nášho folklóru.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881308x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív