Založ si blog

Centrá voľného času – CVČ, kam kráčate?

Počúvam, stretávam sa s ľuďmi, ktorí pracujú v CVČ. Ponosy, hľadanie financií, ale aj odborníkov na prácu s deťmi a mládežou. Nezaplatená práca, chýbajúce peniaze, kvalitný personál, chýbajúce pomôcky. Časté sťažnosti učiteľov, prevádzkovateľov či riaditeľov.
Jeden príklad z Nórska. Základná škola, ktorá nie je v poobedňajších hodinách využívaná, ani vo sviatky či iné sviatky poskytuje svoje priestory práve „klubistom“. Je to úplne jedno, či sú to dôchodcovia, záujmové krúžky pre deti, alebo folklórne súbory.
Jednoducho školu je potrebné vykurovať a prevádzkovať aj počas prázdnin či sviatkov. Zodpovedné osoby dostanú kľúče a zodpovedajú za poriadok počas ich činnosti. Majú teráriá, remeselné dielne, skleníky a niektoré aj posedenie pre seniorov. Počas výučby tieto priestory slúžia žiakom no a potom príde druhá várka. Budova je využitá na 66%, okrem noci.
U nás? CVČ musí mať riaditeľa, ZŠ musí mať riaditeľa, každý jeden z nich chce mať vlastnú kanceláriu a poprípade zástupcu či sekretárku a nesmiem zabudnúť na ekonóma. Prevádzkové náklady samozrejme sa zvyšujú. Namiesto činnosti pre deti, riaditelia zháňajú a žiadajú financie na prevádzku a samozrejme aj svoje platy, čoho sú neoddeliteľnou súčasťou.
Pre mňa ako nezainteresovaného je to absolútne mrhanie energiami, financiami miest a obcí, ale hlavne práce s mládežou a deťmi. Čo by sa stalo, ak by na niečo také pristúpili mestá či obce? No nič, iba by ušetrili a nielen to. Deti by mali okamžite na škole možnosť sa zapájať s inými ľuďmi do procesu neformálneho vzdelávania, ku ktorému krúžky určite patria. Využil by sa potenciál nielen učiteľov, ktorí síce aj teraz majú nejaké krúžky, často však iba vykázané na papieri, kvôli dotácii, ale aj externého personálu, ktorý by prešiel z CVČ pod ZŠ. Dokonca by to mohli využívať aj stredoškoláci v daných lokalitách, alebo naopak.
Stredné odborné školy so svojím vybavením by v pohode mohli mať krúžky zamerané na remeslá, rádioamatérov, či programovanie a hneď by si mohli vychovávať aj svojich budúcich študentov.
Stačí len chcieť a využívať to, čo máme. Žiaľ, sme na Slovensku a projekt otvorenej školy sa niekam stratil. Riaditelia namiesto otvorenia škôl ich čím skôr zatvárajú, jednoducho, aby nemuseli no a decká sa zodpovednosti nenaučia, ani keby čo bolo. Mimoškolská činnosť na rozdiel od západných krajín je na okraji. Bol by som však nespravodlivý k bývalému východnému bloku, pretože krúžková činnosť za socializmu sa s tou dnešnou nedá absolútne porovnať. Tak ako sme dokázali zhumpľovať mimoškolskú činnosť za posledných dvadsať rokov, tak to sa podarí málokomu. Školy sú už pomaly na dne, len dúfam, že sa nedostanú až na dno Mariánskej priekopy.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881174x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív