Založ si blog

Voľby a ich predražovanie

Žasnem nad financiami, ktoré sa vydajú na voľby. Najväčšie percento ide na tzv. volebné komisie. Tak mi napadlo: Čo ak by šlo kandidovať aj 100 strán a každá by plne obsadila voličské okrsky? Veď to by ohrozilo aj štátny rozpočet v takom super volebnom roku. Ešte väčšia haluz by však bola po príchode do volebnej miestnosti. To by asi členovia komisie sedeli v trojradoch. No a čo to tam vlastne robia? No nič. Sem tam niekoho skontrolujú a večer zrátajú hlasy. Minule som sa vo vlaku zapojil do rozhovoru dvoch členov volebnej komisie do EP, ktorí ani nevedeli vlastne, za koho idú do komisie, ale vraj ich tam zapísala starostka, pretože im chcela dať zarobiť nejaké peniaze.
Ja by som skôr navrhoval počet platených účastníkov na 10. Jednoducho by boli určení podľa počtu okrskov. Napríklad obec má 5 okrskov. Počet strán je trebárs 30. V okrskoch 1 až 3 by boli strany rozdelené nasledovne. Okrsok 1 strany 1 až 10, okrsok 2 strany 11 až 20 a okrsok 3 strany 21 až 30 no a v ostatných dvoch by sa jednoducho žrebovalo. Samozrejme účasť strán a dohľad by mali aj ostatné strany, ale dobrovoľnú a nie platenú. Aspoň by sa ukázalo, akých ochotných majú strany voličov. Ešte jedna téma pri voľbách čo je v súčasnej dober účty, tak prečo vlastne nemôžeme voliť prostredníctvo internetu?
Nech by napríklad voličská karta, ktorá by stála hoci aj 30 €, aby náhodou štát o niečo neprišiel nemohla fungovať? Mohli by voliť zahraniční Slováci či Slováci s dlhodobým pobytom v zahraničí. Jednoducho by sa prostredníctvom hesla a PIN nalogoval do svojho voličského účtu a zahlasoval by. Títo voliči by však stratili možnosť hlasovať bežným spôsobom a vypadli zo zoznamu voličov. Pre možný prípad zneužitia a zdvojenia hlasovania. V prípade ak by server nefungoval, mohol by sa zúčastniť riadnych volieb so svojim preukazom, kde by si ho zapísali a v prípade ak by klamal a dvojito hlasoval jednoducho jeho hlasy vyškrtli.
Nič nie je také zložité, ako nám páni vládni vravia. Jednoducho sa im nechce, pretože takýto systém by mohol zamiešať tradičnými stranami. Škoda už aj rozvojové krajiny hlasujú cez internet, len Slovensko dosiaľ tvrdo spalo a ešte sa nezobudilo.

Daň za prevod v bankách? Hromadná doprava, kolaps slušnosti a štátni zamestnanci idú do štrajku? A čo s Ursulou?

21.07.2024

Neviem, čo sú to za šumy, rubnúť nám novú daň za prevody alebo výbery z bánk. Trošku to odporuje tej celkovej miere digitalizácie, kde by sa skôr aj samotné poplatky v bankách mali znižovať, pretože už temer všetko je on-line a prakticky banku už nenavštevujem. Maximálne, ak mi zablokujú kartu pre vraj podozrivú platbu v zahraničí. Úroky z vašich peňazí na [...]

Pohoda v nepohode, Trump práve vyhral voľby a beriem vážne slová ministra Tarabu ohľadne vody

14.07.2024

Uhorková sezóna toto leto naozaj nie je. Udalosti sa dejú v jednom kuse. Pohoda sa z chýb nepoučila a opakuje ich. Toto nech však rozhodne komisia. Mňa skôr zaujíma prečo takýto komerčne stratový podnik, aspoň podľa výkazov v hlbokej strate a podľa liberálneho trhového prístupu by fakticky už nemal existovať, pretože trh rozhoduje, ešte stále funguje. Skôr ma zaujíma, [...]

Voda zaspievala, pán Soták s klubom 500 tak isto, alebo kto to celé vymyslel? PS sa postavilo za občanov a čo vláda? Občania sa majú načo tešiť.

10.07.2024

Blog sa skladá z dvoch častí. Tú prvú venujem človeku, ktorého som si vážil, ale to už pominulo. Klub 500 na čele s pánom Sotákom sa akosi začali veľmi angažovať v prípade pitnej vody. V prvom rade by som mu odporúčal, aby sa radšej venoval diagramu železo uhlík, máme vyštudované podobné odbory a technológia ma vždy bavila. Teraz však k meritu veci. Ak chce [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 650
Celková čítanosť: 3961977x
Priemerná čítanosť článkov: 6095x

Autor blogu

Archív