Založ si blog

Pohoda v minarete?

Čo na to povedať? Vraj multi-kulti a otvorenosť na festivale Pohoda. Organizátori zrejme nečítali Korán a nejako pozabudli na ostatné svätostánky. Ak je minaret podstatou festivalu, tak potom by mal byť zakázaný alkohol, nemala by hrať hudba a ženy a muži by mali byť oddelení.
Ak tam majú postaviť minaret – teda jeho atrapu, ako sa na to budú pozerať moslimovia? Ja neviem, ale bral by som to skôr ako provokáciu a nie propagáciu otvorenej spoločnosti. Jedno náboženstvo sa propaguje na úkor iného. Hudobný festival by mal byť naozaj o pohode a nie o hanobení akéhokoľvek náboženstva. Ako sa pozerám, tak sa pozerám, ale nie je to dobrá myšlienka ani z jednej strany. Zbytočne to podnecuje a úplne zbytočne to rozpúta vášne.
Zo strany organizátorov sa to javí skôr ako dobre pripravená provokácia. Ignorácia podujatia je v takomto prípade namieste. Tolerancia by v takomto prípade musela dosahovať extrém a potom to už tolerancia nie je, ale utláčanie jednej skupiny obyvateľstva tou druhou.
Organizátori by mali zakázať stánkový predaj a ak by aj bol tak bez bravčového a alkoholu. Ako sa má pozerať moslim na zopár tisíc preliatych hektolitrov piva, vína, tvrdého… Ženy, podľa počasia pre nich priam sporo odeté bez burky či iného závesu by predsa tiež museli budiť obavy.
Čo s tým aj v súvislosti s poslednými prípadmi vo svete? Neviem, či sa organizátori idú vysmievať sebe, alebo či si nedomysleli podstatu problému. Festival má byť nezávislá otvorená forma pre akýchkoľvek účastníkov. Toto nie je o tolerantnosti. Postavte potom rímskokatolícky, evanjelicky, gréckokatolícky, židovský, pravoslávny ….. stánok. Koľko percent vlastne predstavuje daná náboženská skupina, že sa jej venuje taká obrovská propagácia? Čo je vlastne cieľom takejto propagácie? Určite nie tolerancia! Naozaj nemám nič proti žiadnemu náboženstvu, alebo skupine, ak sa nezačne s brutálnou masážou hláv obyvateľstva a propagáciou týchto skupín. Pretože ak by sa na nich takto neupozorňovalo, tak by ani tá nenávisť a polarizácia spoločnosti nenastala. Tolerancia nie je o propagácii, ale o uznávaní kvalít toho druhého, bez toho, aby zasahoval do osobnej slobody a hlavne práva, ktorejkoľvek inej osoby.
To sa však postavením minaretu, aj keď len fiktívneho, stalo. Nie je to už propagácia hudobnej tvorby či iných umelecko-spoločenských aktivít, ale uprednostňovanie náboženskej skupiny a to je na tom najhoršie. Z Pohody sa stáva náboženský festival s moslimskou témou tolerancie obyvateľov Slovenska z ktorých 99,8 % nemá hlbšie poznatky o čo tu vlastne ide a nepozná Islam. Koľkí z organizátorov si prečítali Korán či Bibliu?
Kto bude kázať slovo Božie z Minaretu v arabčine? Kto tomu bude zo Slovákov rozumieť? Želajú si to vôbec moslimovia žijúci na Slovensku, aby sa takto zneužívalo ich náboženstvo?
Ako reklama super, ako myšlienka katastrofa.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3892632x
Priemerná čítanosť článkov: 6054x

Autor blogu

Archív