Založ si blog

Voda zaspievala, pán Soták s klubom 500 tak isto, alebo kto to celé vymyslel? PS sa postavilo za občanov a čo vláda? Občania sa majú načo tešiť.

Blog sa skladá z dvoch častí. Tú prvú venujem človeku, ktorého som si vážil, ale to už pominulo. Klub 500 na čele s pánom Sotákom sa akosi začali veľmi angažovať v prípade pitnej vody. V prvom rade by som mu odporúčal, aby sa radšej venoval diagramu železo uhlík, máme vyštudované podobné odbory a technológia ma vždy bavila.
Teraz však k meritu veci. Ak chce obhajovať, podľa môjho názoru doslova rabovačku vody, tak nech nám ukáže pán Soták výhodu predaja akcií za tretinovú cenu a zároveň nech ponúkne dlhopisy a svoju akciovku zadlží tak, že pôjde do krachu. Pardon, myslím, že španielsku akciovku a majetok akosi nepredávajú. Tak bude mať pán Soták odvahu spustiť takúto finančnú transakciu (špekuláciu) vo svojej firme ak uvádza, že nič hrozné sa vo vodárňach nedeje?
Mimochodom, v ŽP nie sú zverejnení akcionári a majú nasledujúce pravidlo: prevod akcií spoločnosti Železiarne Podbrezová a.s. je podmienený súhlasom predstavenstva spoločnosti. To znamená, že ak chce existujúci akcionár predať svoje akcie, alebo ak chce do spoločnosti vstúpiť nový akcionár, potrebuje na to súhlas predstavenstva.

Teda osobne si myslím, že predaj akcií neprichádza do úvahy a ani podľa dostupných informácií sa s nimi neobchoduje a už vôbec by sa nevymieňali za dlhopisy a neznižovala by sa ich hodnota. Iste vodárne chcú skúpiť akcie akcionárov za tretinovú cenu a zadlžiť spoločnosť dlhopismi. To je také „podnikateľské“.
O čo môže skutočne ísť? Jasné, že nemôžu tajne sprivatizovať vodárne, ale môže sa stať nasledovné a to sa aj PS mýlilo. V tomto prípade to môže byť úmyselné privedenie spoločnosti do krachu a následné zvýšenie cien finálnemu spotrebiteľovi. Mestá a obce odpredajú svoj majetok za tretinovú cenu a kúpia dlhopisy v tej istej hodnote s tým, že možno ich o 20 rokov kúpia naspať.

Neviem, či v tom nie sú namočené aj vlády SR a to jedno ktoré. Prečo? Pretože biznis a jednoduchý príjem do štátneho rozpočtu prostredníctvom zvýšenia ceny a tým pádom DPH. Spoločnosť sa zadlží, zníži hodnotu majetku, pretože ak kúpi akcie za tretinovú cenu, čo sa stane z hodnotou spoločnosti? Prídu na rad veritelia. V spoločnosti, kde najväčšou nákladovou položkou sú mzdy fakt niečo smrdí a voda to nie je. Človek by si pomyslel, že to budú investície.

Skutočne to nemusí byť skrytá privatizácia, ale úmyselné privedenie spoločnosti do krachu a keďže nemôže skrachovať nastúpi regulačný úrad. Ešte stále nikto nepovedal, odkiaľ VVS zoberie tých cca 6 meliek? Možno z klubu 500? Myslím, že klub 500 by sa mal vyjadrovať k svojím podnikateľským aktivitám v súkromnom sektore.
Tak PS sa skutočne mohlo mýliť a ich ekonómovia nezobrali všetky možné alternatívy do úvahy. Je však pravdou, že asi ako jediná politická strana sa na tento problém pozrelo. Čo s tým spraví Hlas, Smer či SNS? Dokonca aj OlajNO a ostatné vtedy vládnuce strany sú ticho!

Ozaj neviem, či tento spôsob podnikania a znižovania majetku a zároveň zvyšovania zadlženia je to pravé orechové podnikanie, klub 500 by mal začať využívať tento spôsob prevodu akcií na dlhopisy ak je to také perfektné, ale nevidel som v žiadnej z ich súkromných spoločností, aby sa k takémuto kroku odhodlali.

Tu je moja prvá analýza, keď som sa o probléme dozvedel.

Dovolím si tu uviesť aj moju skromnú analýzu programu VVS – Voda spieva a môj pohľad na vec po diskusiách s viacerými účastníkmi, ktorí sú proti tomuto programu. Vôbec nejdem hodnotiť, kto je za tým, ale ponúkam len čisto ekonomický pohľad či zmluvné podmienky.
Uvediem to na príklade cca 10.000 mesta, možné riziká či špekulácie. Dokonca vôbec nejdem hodnotiť, či je to legálne alebo nelegálne.

Teda o čo ide? Mestá a obce dostali ponuku, aby odpredali a previedli svoje akcie na VVS a vymenili ich za dlhopis. Už tu je prvý problém, každý jeden súdny človek vie, čo sú dlhopisy a čo sú akcie. Pri dlhopisoch máte akurát tak podľa zmluvy negarantovaný papier a úrok, pri akcii vlastníte majetok a môžete spolurozhodovať v spoločnosti na valnom zhromaždení, či v rámci iných rozhodovacích foriem.
Prečo investičáci odporúčajú hlavne akcie? Pretože sa ich hodnota zhodnocuje, je tam mnohokrát zarátaná aj inflácia a cenové zhodnotenie v rámci samotnej akcie a nielen dividend, ktoré môžu, ale aj nemusia byť, no hodnota akcie sa zvyšuje.

Tak som sa na to pozrel. Fiktívne mestečko z východu nadobudlo akcie od štátu v hodnote cca 3 € teraz je ich menovitá hodnota 33 €, teda nárast nepopierateľný s vyhliadkou dlhodobého rastu. Prečo? Pretože za vodu a kanalizácie platíme všetci povinne. Bez vody sa jednoducho nedá, teda spoločnosť ma zaistený každoročný príjem a nemusia sa starať o zákazky. Voda je strategická surovina, bez ktorej nie je možný život.
Pozrime sa na to, čo pre dané mesto navrhlo VVS, odpredaj akcií za cenu len 13 € namiesto 33 €, rozdiel pre predávajúceho – 20 € z hodnoty majetku, ktoré vlastnil. Super kšeft, čo na to poviete? Teda dajme tomu to mestečko má 50.000 akcií a malo by dostať 1.650.000 €, dostane však len 650.000 €!
Takýto obchod prinesie obci či mestu odpis majetku v danom momente – 1.000.000 super kšeft pre kupca! Toto však nie je vôbec všetko. Tých získaných 650.000 € musí mesto okamžite poslať naspäť VVS, aby si kúpili ich dlhopisy na 10 či 20 rokov s negarantovaným úročením cca 5% ročne. Teda pri dobrej vôli každý rok cinkne 32.500 € za 20 rokov by to bolo možno tých 650.000 €. Podotýkam, mohli by byť, ale je to negarantované, teda môže byť aj 0. teda po 20 rokoch by ste mali zhodnotiť svoj majetok sumou – 350.000 €. Následne si podľa zmluvy musíte odkúpiť dané dlhopisy (nie že vám ich prevedú) za predajnú cenu spred 20 rokov, ak náhodou na to zabudnete tak, je tam zmluvná pokuta 0,5% za každý deň omeškanie z danej sumy. Teda stačí im počkať pol roka a príde k vám platobný rozkaz, že sa vám „oči zderia“ a máte po majetku aj dlhopisoch.
Teraz k meritu veci vraj VVS chce urobiť akcionárom dobre a chce im niečo vyplácať, že sa im to oplatí viac, keď sa vzdajú majetku v prospech vedenia VVS, tak dostanú nejaké financie (možno). Ak toto nie je ovládnutie spoločnosti a stratou majetku miest a obcí tak už naozaj neviem čo. Murphyho zákony jednoducho platia, čo sa pokaziť môže to sa aj pokazí a ak vtáčka lapajú almužnou mu spievajú.
Spoločnosť je však v strate, teda neviem, ako zabezpečia ročne vyplácať cca 7.000.000 €? Ono by to bol problém aj keby bola v zisku. Je to príliš veľa na to, aby to nezasiahlo spoločnosť, hoc aj keď má príjem cca 100.000.000 mil. ročne (tiež len obrazne). Teraz nejako vyčarovali zisk vo výške cca 800.000 € a to je stále žalostne málo.

Teda čo sa stane? Navrhnú regulačnému úradu zvýšenie cien vodného a stočného možno o 5% a možno o 200%, samozrejme pôjdu na maximum, regulačný to trocha okreše a stretnú sa s cenou niekde v polovici. Teda celú túto vodnú operu zaplatí v konečnom dôsledku občan a to teda riadne.
Toto je fakt len stručná analýza problému. Ako voš pod chrastou čučí Transparency International Slovensko, televízie, či politické strany. Toto je aj výzva pre politikov, ak štát previedol akcie na mestá a obce, prečo sa ich chcú mestá a obce zbaviť? Teraz oslovujem všetkých poslancov za politické strany a hnutia, študujte a nepredávajte! Najviac mala z politických strán strana Hlas po nezávislých a z politických strán prakticky vyhrala. Týmto aj ju oslovujem, nech sa na to pozrú.
Sám som navrhol riešenie, ak v prípade takého malého mesta chýba nejakých 50.000 €. Založte si neziskový fond s podielom občanov a v pohode tam prispievajte cca 5 € ročne a rozhodujte, na aké aktivity financie pôjdu.
Kontrolór mesta Prešov už vydal dosť jasné stanovisko. Vedenie miesta obcí majú majetok zveľaďovať a nie sa ho zbavovať a ešte takto nevýhodným spôsobom. Toto bol fakt len stručný príklad, kde nie je zohľadnená ani inflácia či devalvácia, ktorá môže už po desiatich rokoch predstavovať 50% z ceny. Pritom majetok VVS je obrovský a ceny voda je strategická komodita.
Len jedno odporúčanie. V takomto prípade je nutné zvolať valné zhromaždenie a všetko vedenie jednoducho odvolať, urobiť hĺbkový audit, kdeže sa tej financie v tej vode topia a kanály tratia. Už vôbec nepíšem o tom, ako sa bude zhodnocovať majetok aj z eurofondov atď.
Tu to nie je o dobrej veci, ale o tej najhoršej, ako sprivatizovať a dostať pod kontrolu zlaté strategické vajce v podobe základného prvku prežitia a to pitnej vody. Budem sa tejto téme venovať pravdepodobne hlbšie.

Olympiáda podľa gusta Francúzov a bude zo Šutaja Eštoka predseda?

27.07.2024

Vôbec sa mi nechcelo písať o otvorení olympiády, ale jednoducho mi to nedá. Zopár postrehov. Na začiatku sa mi to ako tak páčilo, staré hity, pekné miesta Paríža, až kým neprišla karnevalová prehliada cirkusu dekadentných podivností. Nuž, propagácia športovej udalosti v podobe obezity s korunkou, ako ruská Marfa po mesačnej výkrmni v perníkovej chalúpke, ma veľmi [...]

Daň za prevod v bankách? Hromadná doprava, kolaps slušnosti a štátni zamestnanci idú do štrajku? A čo s Ursulou?

21.07.2024

Neviem, čo sú to za šumy, rubnúť nám novú daň za prevody alebo výbery z bánk. Trošku to odporuje tej celkovej miere digitalizácie, kde by sa skôr aj samotné poplatky v bankách mali znižovať, pretože už temer všetko je on-line a prakticky banku už nenavštevujem. Maximálne, ak mi zablokujú kartu pre vraj podozrivú platbu v zahraničí. Úroky z vašich peňazí na [...]

Pohoda v nepohode, Trump práve vyhral voľby a beriem vážne slová ministra Tarabu ohľadne vody

14.07.2024

Uhorková sezóna toto leto naozaj nie je. Udalosti sa dejú v jednom kuse. Pohoda sa z chýb nepoučila a opakuje ich. Toto nech však rozhodne komisia. Mňa skôr zaujíma prečo takýto komerčne stratový podnik, aspoň podľa výkazov v hlbokej strate a podľa liberálneho trhového prístupu by fakticky už nemal existovať, pretože trh rozhoduje, ešte stále funguje. Skôr ma zaujíma, [...]

Podoľak

Obmedzenie tranzitu ruskej ropy do Maďarska a SR nie je vydieraním, povedal Podoľak

28.07.2024 13:05

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka Budapešť a Bratislava nekonajú v záujme mieru, ale trvajú na ústupkoch voči Rusku.

vrtuľník, záchranári, búrka

Dvaja horolezci spadli z pakistanskej K2. Záchranárom sa nedarí k nim dostať

28.07.2024 11:43

K2 sa vypína na čínsko-pakistanskej hranici v pohorí Karakoram a pre náročné podmienky je považovaná za najnebezpečnejšiu horu na svete.

Trump

Trump odkázal kresťanom: Ak vyhrám, už nebudete musieť voliť

28.07.2024 09:16

Predvolebný tím jeho súperky Harrisovej označil Trumpovo vyhlásenie za známku toho, že chce "zrušiť demokraciu", ak sa znovu dostane do Bieleho domu.

Russia Military Corruption

Zatknutý Putinov generál postavil v rodnej obci most z peňazí pre armádu. Aké veľké úplatky dostával?

28.07.2024 09:00

Dmitrij Bulgakov, ktorý je namočený do prípadu korupcie veľkého rozsahu, zostane vo vyšetrovacej väzbe najmenej najbližšie dva mesiace.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 651
Celková čítanosť: 3964856x
Priemerná čítanosť článkov: 6090x

Autor blogu

Archív