Založ si blog

Obnoviteľné zdroje, alebo bez ropy sa zaobídeme?

Ropa, nič len ropa a jej vyčerpanie ohrozuje ľudstvo. Také voloviny počúvame denno-denne. Iste, ropa je dôležitá. Je nástrojom mocných, ako ovládať tých slabších. Nič na tom nemení ani fakt, že množstvo materiálov, ktoré produkujeme z ropy, sa dajú nahradiť aj prírodnými materiálmi. Textilný priemysel by mohol úplne zabudnúť na ropu.
Náhradou by sa mohli stať tradičné produkty, alebo nové technológie. Napríklad textilné vlákna pochádzajúce z mlieka. Tradičné tkaniny z vlny, ľanu, konope či hodváb z priadky morušovej. No a čo s prírodným kaučukom? Aspoň by sa obnovili porasty v dažďových lesoch.
Poviete si, že čo s palivami? V rámci Európy nahradiť leteckú dopravu rýchlovlakmi. Zlacnieť hybridy a dať do obehu vodíkové motory. Ropná loby je však neskutočná. Svetová ekonomika by začala padať. Lego kedysi tiež začínalo s drevenými kockami. Vo svete znova idú do popredia drevené eko- hračky. Plast síce nie je všade nahraditeľný, dá sa však jeho spotreba obmedziť.
Už ani nevravím o našich známych pet fľašiach. Sklu sa bránia zubami nechtami. Je to iba o našej pohodlnosti a lenivosti. Kedysi sme kupovali všetko v skle. Jogurty, mlieko, minerálky, džúsy, pivo…
Tá minerálka naozaj chutí lepšie zo skla a kedysi nám to vôbec nevadilo. O dosahu na životné prostredia ani nevravím. Naša doba bude v budúcnosti hodnotená ako doba odpadkov a plastu. No a čo takto začať poriadne triediť a spracovávať odpady? Nezamestnaných máme hromady. Na Taiwane to robia ako dobrovoľníci dokonca manažéri firiem a berú to ako relax.
No a čo takto začať vysádzať pásy rýchlorastúcich drevín okolo ciest? Mali by viacero funkcií. Taký široký pás cca 2 metre by bol protizávejovým opatrením, možno aj protipovodňovým a zároveň po dorastení na požadovanú hrúbku by slúžilo ako palivo. Každý vysadený strom je len v prospech prírody nášho prostredia. Nie kvôli iným, ale hlavne kvôli sebe. Pohľad na stromy určite lieči. Domy sa dajú stavať úplne ekologicky. Hlinené nepálené tehly či už v kombinácií s inými materiálmi – slama, piliny, piesok, alebo len ako čisté iba len hlinené komponenty.
Nemci dávajú dotácie na energeticky pasívne domy, tepelné čerpadlá či slnečné kolektory v podstate väčšej miere, ako naše vládne suity. To nie je ochrana životného prostredia, ale ochrana nášho života.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

mestská polícia, obchodná, bratislava

VIDEO: Naháňačka ako z akčného filmu. Najprv sa pobil pred barom, potom utekal pred políciou

29.04.2024 13:03

Podozrivého spozorovali na Obchodnej ulici. Keď sa mu prihovorili, dal sa na útek.

Vrbětice vrbetice muničný sklad česko výbuch

Ruský terorizmus v Čechách: útok vo Vrběticiach vykonali tajné služby Moskvy, potvrdilo vyšetrovanie

29.04.2024 12:56

Pri prvom výbuchu vo Vrběticiach zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma.

Tibor Gašpar

Gašpar: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent

29.04.2024 12:20

Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona.

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3899966x
Priemerná čítanosť článkov: 6065x

Autor blogu

Archív