Založ si blog

„Svet patrí podvodníkom, ktorým sa na Slovensku nesprávne hovorí židia“ (R. Sloboda: Rozum)

Rozum Rudolfa Slobodu je dielom včerajška aj dneška. Ožili vo mne spomienky na dané obdobie môjho života v socializme. V tomto diele, ktoré vyšlo v roku 1982 nie je nič, čo by neodzrkadľovalo aj súčasnú dobu.

Najväčším problémom doby je prázdnota a tupé naháňanie sa za majetkom bez akéhokoľvek cieľa. Teda jeden cieľ tu je. Ovládať a ukazovať svoje materiálne bohatstvo na verejnosti. Mládež mala podobné problémy vtedy, má ich aj teraz a bude mať ich aj v budúcnosti. Problémom neustáleho nadávanie na mládež je jej správanie sa, je jej prázdnota a bezcieľnosť ich životných pánov a absolútne prízemných cieľov v podobe materializmu bez duševného rozvoja.

Na to, že dielo vzniklo v dobe socializmu, je až prekvapivé jeho vydanie. Niekoľkokrát sa v ňom použili slová ako VB, ktoré sa dá nahradiť slovom Polícia a socializmus, ktorý sa v pohode dá nahradiť slovným spojením „súčasný kapitalizmus“. Potom toto dielo môžete vydať bez problémov aj v súčasnosti a nemusíte sa báť, že by stratilo na aktuálnosti.

Sloboda si nedáva vôbec servítku pred ústa. Neopisuje pokroky socializmu a ideál spoločnosti. Verí v Boha a nemá problém s náboženstvom.
Čudujem sa, že v tej dobe bola takáto literatúra vôbec vydaná. Človek s pocitom prázdnoty a bezcieľneho života? Je to vôbec možné? Rozvrátená rodina a jednoducho opísaný bežný život s filozofickým nádychom. Kopa myšlienok a pôsobivých prirovnaní. Láska syna k otcovi a bezradnosť nad svojím súčasným životom, ktorá vrcholí myšlienkami na samovraždu.

Toto dielo je slobodnejšie ako ktorákoľvek kniha, alebo film či článok, ktoré sú produkované v súčasnosti. V súčasnej dobe by ho mohli napadnúť za rasistické myšlienky, sexuálne harašenie na pracovisku, propagáciu alkoholu, domáceho násilia či za xenofóbiu. Jednoducho, zakrývame si oči pred tým, akí naozaj sme. Na všetko normálne nenormálne máme nejakú diagnózu a strácame myslenie. Usádza sa v nás prázdnota a prestávame komunikovať. Strácame postupne nádej a silu v dobro.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881390x
Priemerná čítanosť článkov: 6055x

Autor blogu

Archív