Založ si blog

Kinder-mánia alebo zberateľstvo je horšie ako droga

Znovu sa vrátim k svojej obľúbenej téme (síce na inom blogu). Určite poznáte Kinder vajíčka a ich prekvapenia. Teraz je tu letná verzia Kinder Joy. Tejto zberateľskej mánii som podľahol už skôr. Možno pred 20 či 30 rokmi, už si ani nepamätám.

Zbieram prakticky všetko. Poviete si – decko. Nie je to tak. Je to oficiálna mánia a venuje sa jej kopa ľudí. Sú tu kluby, medzinárodné burzy a podobne. Okolo zbierania figúrok vzniká už celá veda. Dokonca sa vyrábajú aj falzifikáty. Existuje množstvo variant figúrok. No najžiadanejšie sú pokazené z výroby. Teda také, kde ináč zamaľovali oko, či mašličku dali namiesto červenej zelenú a pod.

Proste je to celá veda. Používajú sa fialové lampy na overenie pravosti farieb. Existujú katalógy s cenami, ale aj s falzifikátmi. Aj medzi kinderkami existujú „Modrí Mauríciovia“. Zase s darčekmi pre mňa si ľudia nerobia starosti, stačí kinderko a je to. Ja sa naozaj teším z maličkostí! Sem tam si zájdem na burzu. Síce manželke to už niekedy aj lezie na nervy, ale čo už. Veď kto má utierať prach a kto má vždy prenášať tie kopy škatúľ? Nefajčím, nepijem a čokoládu porozdávam.

Pamätám si na časy, keď každý niečo zbieral. Angličáky, Lego, servítky, známky, mince atď.. Je to taká milá vášeň. Tiež mi minule bolo ľúto vyhodiť jeden starý fotoaparát a tak som ho vymenil za kinderká. Aspoň som vedel, že bude z neho nejaký úžitok a že neskončí na smetisku dejín.
Jedna vec ma však hrozne vie vytočiť a to fráza: akurát teraz som vyhodila celú tašku kinderiek, pretože mi zavadzala! To je pre mňa hotový horor. Neviem prečo, ale zberateľstvo je zväčša doménou mužov, asi preto, že ženy nemajú na to čas a venujú sa domácnosti a deťom. Pre človeka je zberateľská vášeň určitým duševným uspokojením. Vôbec nejde o hodnotu zbierky, či počtu kusov v zbierke. Ide skôr o hodnotu duševnú, že sa niečomu venujeme. Možno nás, zberateľov niekedy aj prejde (skôr nie ako áno). Možno sa to v našej zrýchlenej dobe nenosí. No a čo. Patrím medzi zberateľov. Som mierny fanatik.

Každého otravujem s tým, aby kinderká nevyhadzoval a ak áno, tak rovno ku mne. Preto ak budete robiť niekedy poriadok, alebo ak sa u vás niekde nachádzajú na pôjde, v pivnici či inom úložnom priestore a nechcete ich vyhodiť do koša, respektíve neviete čo s tým, kedykoľvek sa už voľajako dohodneme. Tak už len obligátne „pre niekoho odpad, no pre iného poklad“. Pozdravujem zberateľov všetkého možného a skúste napísať tiež blogy o tom, čo zbierate. Možno si to niekto prečíta a staré rádio či magnetofón si nájde nového majiteľa.
Ak sa náhodou niekto nájde s podobnou „úchylkou“, napíšte mi.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895141x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív