Založ si blog

Zelený Sagan je aj tak zlatý

Po hokejistoch je to druhá slovenská zlatá, aj keď taká nebola. Každý úspech Slováka v športe, podnikaní, vede atď. vo svete sa ráta. Nie je nás až tak veľa a predsa sa sem tam ukážeme. Len sa obávam, že tieto úspechy budú pre športovcov kontraproduktívne.

Prečo? Cyklistické chodníky nemáme a predsa máme vynikajúcich cyklistov – teda novú nastupujúcu generáciu. Hokejistom stačí k dosiahnutiu úspechov aj horúce srdce a kolektívny duch, strelci radšej trénujú v zahraničí. Lyžiari zväčša za svoje. O karatistoch, kulturistoch, či iných silových či kontaktných športoch ani nehovorím. Všetko ide akosi aj bez značnej štátnej podpory.

Len neviem, kto robí lepšie meno v zahraničí. Či športovci, alebo tých 150 chlievikárov sídliacich pod Bratislavským hradom. Vlastne viem, ale nepoviem, pretože to vieme všetci. Máme výborných vedcov, ale aj IT-čkárov. Vo svete uznávaní, doma zabudnutí. Vždy sa im potrasie rukou a nasľubujú kraviny až vtedy, keď už ich svet vychvaľuje do neba.

Umelci – zabudnutá odnož povolania. Hlavne sochári, maliari, grafici atď.. Reprezentujú Slovensko a sú viac národovcami ako hociktorá politická strana darmožráčov „múdrejších od Šalamúnovho ho..na“. Citátik bol z ľudu, ale pasuje. Prečo si nevážime to, čo máme a v čom môžeme byť dobrí?

Cyklistické chodníky prakticky neexistujú. Oproti Nemecku, Rakúsku či Holandsku sme naozaj ešte v praveku. Cyklisti u nás sú takí adrenalínoví samovrahovia. Ak stretnete dva kamióny na ceste proti sebe, možno stratíte aj hlavu a to doslovne. Vodákom pre istotu necháme platiť za tréningy na diele, ktoré malo slúžiť k ich výcviku. A je to naozaj tak. Taký minister si povie, „veď záplav tu máme dosť tak nech si trénujú na divokej vode. Tak dumám prečo odo mňa niečo žiadajú, keď vyhrávajú aj bez pomoci?“.

Načo vlastne dotovať šport či vedu? Slováci sú takí šikovní, že vedecký objav či umiestnenie v TDF spravia aj na kolene síce tvrdo odmakanom, ale kolene. To, že naši hokejisti vyhrali pre nás strieborné zlato len svojim kolektívnym duchom a chcením, ani nevravím. Porazili veľké štáty, ale na mašinériu peňazí a podmienok iných krajín už nestačia. Nie je to však ich chyba. Spravili čo mohli a aj keď by zarábali milióny €, tak vždy spravodlivejšie ako tých našich 150 „Nehanebných bastardov“.
Pre mňa sú títo športovci, vedci … – národovcami, propagátormi, reklamou pre Slovensko. Radšej jeden Sagan či Chára ako bezradný bratislavský parlament, ktorý sa tvári, že na všetkom šetrí, len na sebe nie.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3894917x
Priemerná čítanosť článkov: 6057x

Autor blogu

Archív