Založ si blog

Potrebujeme malé firmy či SZČO?

Jasne, že áno. Teraz to vidíme. Veľké firmy po vycicaní Slovenska zdupkávajú. US štýl, SPPrivatizér, SEnel nedostavané jadro atď. Rumunsko je pre niektorých z nich zasľúbená zem výhod. Aj my sme boli.
Návrh pána Hudackého sa mi celkom pozdáva. Vznik rodinných firiem a fariem. Ja by som však dodal jednu podstatnú spoločnosť.
Akciovú spoločnosť zamestnancov, respektíve zamestnaneckú akciovú spoločnosť. Na toto sa akosi zabúda. Pre Slovensko jedno z posledných východísk, ako pre regióny, ktoré mali podniky, ale teraz sú tam prázdne fabriky.
Kde by sa to dalo využiť? Práve v takých prípadoch ako bol Vranov či Poltár. Len v prípade Poltára by to predstavovalo 200 či 300 nových pracovných miest. O tom, že títo ľudia pracovať vedia, diskutovať netreba. Prečo im nedať takúto možnosť a podieľať sa na chode podniku? Stačilo by im jedno. Prenajať si profesionálny manažment a možno ani to nie. Určite by sa našlo dosť schopných ľudí aj v regióne.
Kopa podnikov takto skrachovala a nemusela. Skrachovala pre nenažratý manažment a okamžitý zisk. Preto sme odkázaní na dovoz už aj základných potravín. Druhým krokom, ktorý by mala vláda urobiť, je možnosť kúpy nových technológií a strojov pre malovýrobu. Hoci aj v pomere 50/50 zo štrukturálnych fondov. Teda 50% z fondov a 50% kofinancovanie. Nemôžeme konkurovať Číne či západnej Európe, ak nemáme zodpovedajúce výrobne prostriedky a pri súčasnej „pomoci“ iba vyvoleným to ani nebude možné. Automobilová veľkovýroba bude o pár rokov odsunutá zo Slovenska, buď do svojich materských krajín alebo na ďaleký východ, no a Slovensko skončilo. Ešte je tu jedna možnosť. Automobilky budú postupne krachovať. Včera už bolo neskoro. Nadnárodné monopoly ovládajú Slovensko a politiku, či už priamo alebo nepriamo. Slovami: ak nedáte dotáciu, či iné výhody tak odídeme no a vlády len dáva a dáva výhody, ale komu? Zamestnanecké akciovky či rodinné firmy zo Slovenska neodídu, ale títo paraziti, kedykoľvek po vycicaní svojho hostiteľa.
Nič ich k tejto krajine neviaže. Horšie je, že už ani našinca a je to čím ďalej horšie. Vrchol krízy ešte len príde. Krízy prebytku a socialistického riadenia Európy, kde sú samé výhody a dotácie. To s trhovou ekonomikou to nemá nič spoločné. Nie je nič ľahšie pre politika ako výhovorky typu: Potrebuje to čas a analýzu! Je to beh na dlhé trate! V tomto volebnom období na to nemáme čas, musíme riešiť dôležitejšie veci.
Ja už čas nemám a mnoho ľudí túto relatívnu konštantu mikro existencie na zemi, pre ktorú neznáme z pohľadu vesmíru vôbec nič, tiež nemá tých povestných 5 minút do dvanástej. Naši politici však čas majú, majú čas štyri roky poukazovať na chyby svojich predchodcov a robiť nové chyby, aby na nich mohli poukazovať ich nástupcovia. To je taký politický kolobeh obohacovania sa na úkor ľudí.

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881691x
Priemerná čítanosť článkov: 6056x

Autor blogu

Archív