Založ si blog

Štrajkovať sa neoplatí. ..

Ale je to nutnosť. Príčinou štrajkov nielen učiteľov sú absolútne nedotiahnuté základné princípy fungovania trhovej ekonomiky. Sú to veci verejné a teda by mali byť aj pod kontrolou verejnosti. Na Slovensku, ale inde vo svete sa to však vôbec nedeje.
Oligarchovia a mocní tohto sveta zabudli na trh a jeho funkciu. Horšie je, že na to zabudli aj obyčajní ľudia. Stačia im vianočné príspevky. O dôchodku sa tu nedá rozprávať. Sociálna politika môže ísť ruka v ruke aj s trhovou ekonomikou. Tá by však musela fungovať. Môžem v pohode tvrdiť, že to čo sa úplne nepodarilo za RVHP. Pre tých neskôr narodených to bola obdoba EHS a nástupníctvo prevzala EÚ. Kedysi sa rozprávalo, čo tá skratka znamená: Radujme sa, veseľme sa máme hovno, podeľme sa.
Teraz máme EÚ, v ktorej z prílišnej demokracie a sociálnosti predstaviteľov v Bruseli im začala mierne povedané kvapkať na karbid. Nenažranosť a centralizácia je horšia ako bola za socializmu. Máme síce všetkého prebytok a určite sme sa nemali lepšie ako kedysi. Naozaj sme sa nemali?
Boli časy, keď stačila ústna zmluva. Dokonca sú aj teraz ešte štáty, v ktorých to stačí. Existovala úcta k straším. Učitelia boli najdôležitejšie osoby v dedinách či mestách zároveň s farárom či starostom. Vzdelanie a vedomosti niečo znamenali.
Tu je problém. Nevyrovnali sme sa pádom socializmu a prílišnou ľudomilnosťou voči všetkým, aj tým ktorí systém zneužívajú. O titul stačí na niektorých školách iba požiadať a zaplatiť všimné.
Ak by učitelia štrajkovali aj za reformu, bolo by už o niečom inom. Čo ak by začali štrajkovať aj za to, aby sa súkromné školstvo oddelilo od štátneho a verejného? Za toto ma iste skritizujete. Ako súkromník si však nemyslím, aby súkromné školy mali dostávať dotácie zo štátneho rozpočtu. Jednoducho by mali byť výkladnou skriňou kvality vzdelania a ponúknuť za peniaze nadštandardné služby a vzdelanie. Je to podnikanie ako ktorákoľvek iná forma.
Aspoň tento systém si prenesme z USA. Je iná doba. Verejné školstvo by malo viac peňazí na svoje skvalitnenie a rozvoj.
Študenti sú kapitola sama o sebe. Absolútna neochota vzdelávať sa a iba doslova hlivieť a čakať, kedy dostanem nejaký papier o ukončení školy do ruky. Pracujem aj s mladými ľuďmi a 90 % z nich nevie čo so sebou. Tupé a doslova vymleté mozgy ma utvrdili v tom, že to nie je len ich chyba, ale aj chyba spoločnosti, rodičov a médií. Ak sa ich spýtate, čo chcú po vysokej, alebo strednej školy robiť, zväčša je odpoveď: ešte neviem, alebo nejakého manažéra, či agenta s teplu vodou.
Teraz je na každú lajdáckosť nejaká diagnóza. Jeden je hyperaktívny – podľa mňa iba rozmaznané decko, ktorému rodičia dovolili všetko. Druhý má zase problémy s chápaním – len lenivosť. No a tých s diagnózou lenivosti je viac ako 95%. No ale pre peniaze ospravedlníme všetko. Decká sú sprosté za to, že jednoducho začali zneužívať systém a rodičom to absolútne vyhovuje. Veď za „všetko“ môže škola. Škola je to posledné, čo za niečo môže. V prvom rade je to študent či žiak a hlavne jeho rodičia. Za to však, že sú deti lenivé si môžu samé a spoločnosť ich v tom len podporuje. Nesmiete zvýšiť hlas. Akékoľvek tresty sú neprípustné, veď sme moderná škola. Naozaj je to tak?
Učiteľovi sa naozaj smie vynadať, alebo dokonca ho aj fyzicky napadnúť? Skúste to urobiť svojmu šéfovi v podniku. Koľko tam vydržíte?
Do poľnohospodárstva či výroby sa voľajako nehrnú. Fyzická práca už pre dnešnú mládež asi nie je. Málo práce, žiadna zodpovednosť a veľa peňazí. Stručné heslo dnešnej doby. Ale odkiaľ si majú brať vzor? Politici kradnú oficiálnymi cestami jedna radosť. Prostredníctvom pokrivených zákonom sa im nikdy nič nestane. Vzdelanie sa nenosí. Česť výnimkám.
Pamätám sa, že kedysi za dôb memorovania na školách a prísnych učiteľov bolo možno 10 % trojkárov či štvorkárov, 80 % priemerných dvojkárov a 10 % jednotkárov. Teraz sa to zmenilo. Je 80 % preliezajúcich, 15% dvojkárov a 5 % jednotkárov. Vedomosti sú však niečo iné. Dnešná dvojka trojka sa rovná niekdajšej štvorke. A máme to. Nielen ekonomika a mena devalvuje. Vzdelanie devalvuje spolu s ekonomikou a spoločnosťou. Kde sa strácajú pravidlá a forma poriadku nastáva chaos.
Štrajkovať by sa naozaj malo. Malo by sa konečne začať štrajkovať za slušnú spoločnosť. učitelia by nemali štrajkovať len za vyššie platy, čo im určite patria, ale ja celkovú reformu v školstve. Vyrastá nám tupá generácia bez cieľa. Možno by im stačilo ukázať smerovanie. Nielen víkendovým „rozbíjaním“ na žúrkach je človek živý. Tak ako sú potrební vedci, robotníci, policajti či učitelia sú nepotrební zlí politici či umelo vytvorené celebriti .

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3898076x
Priemerná čítanosť článkov: 6062x

Autor blogu

Archív