Založ si blog

Šmatana verzus Rostaš

Ospravedlňujem sa za skomolenie mien, ale veľmi ma to pobavilo. Pán Smatana ako učiteľ a majster gúglovského prehliadača by sa mal naučiť aspoň to základné – priezvisko spolubesedujúceho. Nepochybujem o tom, že v niektorých fázach monologizújuca diskusia medzi pánmi Rostasom a Smatanom vyvolala odozvu na fórach a ešte dlhšie bude na pretrase. Na Slovensku tak asi tri dni, ako všetko.
Z toho, čo som videl a počul, mi je veľmi ťažké hodnotiť objektívne oboch účastníkov, ale médiá sú médiá. Toto kolo podľa môjho názoru vyhral s prehľadom Rostas. Smatanovo nekonečné hľadanie obzeranie sa pod stoličky a nechcená propagácia časopisu a článkov, ktoré kritizoval, vyznela trošku infantilne a smiešne. Zahrávanie sa so slovíčkami, že on je „občiansky aktivista“ a regionálny politik, mi nepripadá akurát ako skromné hodnotenie seba samého. Či je niekto občiansky aktivista, alebo nie, to nech posúdia občania.
Pán Rostas so stoickým pokojom odpovedal a dával si pozor na slová. Z debaty bolo vidno, že nepotrebuje papiere a jednoducho má prehľad o veciach, o ktorých hovorí. Len na odľahčenie – vyzerá ako Ichabod Crane zo seriálu Sleepy Hollov .
Vlastne v celej diskusii som nevedel, o čo pánovi Smatanovi išlo. Dozvedel som sa to ako tak až na konci. Je proti konšpiračným teóriám, ale zopár krát použil túto kartu ako konšpirácia o únose prezidentovho syna atď.. Má právne spory a na Rostasovi mu prekáža, že ich nemá. Prekážala mu forma časopisu, obsah, zdroje, proste všetko. Jednoducho by mu mali prekážať aj Marveláci a ich Avengeri. Tam je komiksová konšpirácia na každej stránke.
No už vôbec som nepochopil jednu vec, ktorú tvrdil pán Smatana a to, že ľudia, ktorí sa zaujímajú o konšpiračné teórie, sa stávajú doslova pasívnymi. Aspoň takto som to pochopil ja. No ja si myslím, že je to pravý opak. Začínajú logicky analyzovať a možno aj hľadať súvislosti. Začínajú uvažovať! No a to je pre nomenklatúry, režimy veľmi nebezpečné. V tomto pán Smatana diskusia nezvládol. Nepomyslel na to, že ľudia môžu mať aj vlastný rozum, úvahy a dokonca aj názor! Je predsa demokracia. Túto debatu si naozaj treba pozrieť a vytvoriť vlastný názor o tom, čo je alternatíva a kto sú „občianski aktivisti“. Pred vyše rokom som tiež konšpiračne písal o tom, že Rusko anektuje Krym, vtedy mi písali, že sa to určite nestane, no a stalo sa. Herodotos ako zakladateľ histórie tiež nespisoval všetky podrobnosti, ale len tie najdôležitejšie a tak máme vždy šancu ešte niečo pridať či doplniť. No a jedna z mojich obľúbených citácií spisovateľa Vladimíra Karpova: „Povedané slovo sa stáva lžou“. Začíname jednoducho žiť Orwelovský svet a najhoršie je na tom, že nám to prestáva vadiť.
Z celkovej diskusie a ataku na obsah časopisu či osobu, ktorá ho prezentuje v podobe Rostasa, alebo zdroje, mi skôr pripadala jedna vlastnosť, ktorej sa Slovák nevie zbaviť a to je závisť. Bude niekto kritizovať knihy, umelcov, verejné osoby? Áno, vždycky budú, ale zásadnou chybou bolo, že pán Smatana chce meniť obsahovú náplň iného časopisu. Nepochopil jednu vec a to, že tu môžu byť aj ľudia s inými názormi a to možno aj konšpiratívnymi teóriami. Je to filozofia, ktorá tiež už od jej počiatku vlastne konšpirovala a to neustále. Pardon, vtedy iba pochybovala .
Prečo toľko nenávisti k inému človeku či periodiku? Nechápem. Jedno je isté. Je ľahké pochopiť cudziu myšlienku, ale je ťažšie povedať svoju tak, aby jej človek porozumel.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3898034x
Priemerná čítanosť článkov: 6062x

Autor blogu

Archív