Založ si blog

Kedy budem akceptovať multi-kulti?

Tak som si pomyslel, kedy vlastne začne u väčšiny ľudí na Slovensku tolerancia voči menšinám? Vlastne ani nie tolerancia, ale kedy sa vymažú rozdiely? Raz sa mi stalo v Kodani ako bezradnému turistovi, že som hľadal na mape jednu pamiatku a jednoducho sa nedarilo. Prišiel spoza mňa jeden Afričan, respektíve Dán s tmavou pleťou a chcel mi pomôcť. Nejako sa mi nechcelo s ním komunikovať. Karma sa mi vrátila okamžite, keď som jedného kravaťáka oslovil, ale zdúchol predo mnou.
Potom som začal uvažovať, prečo to v nás je? V Japonsku som nikdy nemal problém s ničím. Všetci boli až nepríjemne ochotní a nič za to nechceli. Hľadali sme s manželkou jeden chrám a reku skočíme do predajne Hondy, budú vedieť anglicky. Vysvetlil nám cestu. Vychádzame von a manželka, len tak prehodila: “ Ej keby tak sadol do auta a nás tam odviezol“. Po päťdesiatich metroch vedľa nás nová Honda a zamestnanec s ktorým sme sa bavili, nám s úsmevom povedal, že ho poslal šéf, aby nás tam odviezol, že vraj jeho angličtina nie je dobrá. V metre jedna dôchodkyňa sa pri nás zastavila a pýtala sa nás, že kam ideme a odkiaľ sme. Povedali sme a s úžasom nám povedala aj rozdelenie Československa. Na Fuji sme sa náhodou spýtali na najkratšiu cestu zostupu, ale keď sa zhromaždila skupinka asi 20 Japoncov, ktorí začali diskutovať a radiť nám, radšej sme sa vytratili.
Podobné zážitky som zažil na Kube. Napríklad čašník rád fotil a videl náš foťák. Reku rád by si s ním niečo cvakol. Prečo nie? Požičal som mu ho a to som nemal robiť. Teraz v dobrom. Prišiel som s drinkom a foťákom za manželkou a náhodu si pozerala fotky čo som „nafotil“. Hore, dole umelecké fotky do Playboya. Odvtedy nám čapoval také drinky, že až. Kubánci ochotní pomôcť síce, za nejaké drobné, alebo len tak, pretože sme.
To bolo len zopár príkladov. Teraz však k podstate. Aj Kuba aj Japonsko sú prakticky izolované kultúry, ktoré sa vyvíjali síce rozličnými spôsobmi, ale v tradičnej „domorodej kultúre, rodine a spoločnosti“.
Tam je ten podstatný rozdiel. Držia si to svoje a my sa musíme prispôsobiť. Ja sa tiež prispôsobím krajinám, do ktorých idem. Či už som bol v mešitách, kláštoroch atď.
No a tu sme na Slovensku. Tu máme radi zabíjačky, Vianoce, veríme v Krista či už pravoslávneho, rímskokatolíckeho, evanjelického …. Pijeme pivo, víno, vodku aj vodu. Jeme bravčové, kapustu, cibuľu, čokoládu …… Je nám to jedno, či to je kóšer, alebo nie.
Sme síce chudobnejší oproti západnej EÚ, ale máme svoj názor (zatiaľ).
Tak kedy u nás nastane zlom v našom myslení?
Vtedy, keď nám neprispôsobiví občania namiesto vykrádania záhrad či domov pomôžu len tak z dobrej duše narúbať drevo, porýľovať záhradu, pomôžu prejsť slepcovi prechod pre chodcov, nebudú vrieskať na verejnosti po sebe, aj keď oni tvrdia, že sa iba zhovárajú a je to ich kultúra, ak sa budú poriadne starať o svoje deti, alebo ak dokonca budú dobrovoľne pracovať, preto, aby si odpracovali svoje sociálne dávky.
Vtedy sa v nás obyčajných ľuďoch otvorí srdce, ak nám nejaká Angela nebude rozkazovať čo máme robiť a akí sme vlastne zlí, pretože madam pozve svojich hostí, o ktorých sa jednoducho nechce starať, pretože zistí, že jej vyžerú celú špajzu a tak ich posiela k susedom.
Vtedy sa budeme správať s dôverou a ľudskosťou, ak nám nebude nejaký vzdialený Brusel diktovať, čo máme jesť, aký pisoár na naše krivé uhorky je vhodný. Ako nás nadnárodné spoločnosti vyciciavajú, alebo akú neschopnosť predstavujú naši zástupcovia ľudu v tak vzdialenom Bruseli od reality.
Vtedy začneme byť národom holubičím ak aspoň niekedy nejaký politik povie aj pravdu, alebo aspoň nejakého politika odsúdia za korupciu.
Budeme vtedy pomáhať, ak lekári naozaj budú dodržiavať Hypokratovu prísahu a konečne nás prestanú klamať, že máme zdravotníctvo zadarmo.
Budeme sa k sebe konečne správať lepšie, ak nám média konečne nebudú podsúvať samé sprostosti vo forme reality šou, telenoviel či iných stupídností.
Určite budeme lepšími, ak to uvidíme vo svojich vzoroch, v prvom rade rodičoch, ktorí nemajú čas na svoje deti, pretože sa snažia prežiť a pracujú v zahraničí či doma v dvoch zamestnaniach, pretože z jedného sa to nedá.
Nie je problém v nás, ale v celkovom morálno-etickom úpadku spoločnosti, kde prechádza spoločnosť z demokracie bez hraníc do úplnej anarchie bez pravidiel.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895161x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív