Založ si blog

Príhovor neministra školstva rodičom a nie deťom

Tento rok som sa rozhodol prihovoriť k rodičom a nie deťom. Prečo asi? Aká matka, taká Katka. Aký otec, taký syn. Čo otec raz, to syn dvakrát. Zopár starších porekadiel.
Vážení rodičia, to či vaše dieťa dostane v škole jednotku, alebo guľu, nie je vecou iba školy a učiteľov, ale hlavne určitým aktom výchovy a vzťahov v rodine. Učiteľ nemôže za to, ako chodí dieťa do školy, špinavé, smradľavé či sprosté a nenaučené. Možno by mali vzniknúť školy pre vás – rodičov. Možno by rodičom mohli učitelia ukázať, ako sa správajú ich detičky v škole, ale aj mimo školy.
Ignorácia, bavkanie sa s mobilmi, počúvanie hudby počas vyučovania atď. Ako neminister školstva by som okamžite zakázal používanie mobilov v školách. Možno by som zaviedol aj uniformy. Určite by som zredukoval počet vysokých škôl a odborov. Takých sociálnych pracovníkov máme tisíce, len to akosi nevidíme v teréne. Počet miest na vysokých školách je premrštený. Môže sa prihlásiť prakticky každý.
Ako neminister by som dokonca zaviedol kamery v triedach a neskôr púšťal krátke videá, vám rodičom z „excelentných“ odpovedí a „slušného“ správania vašich potomkov.
Iste, všetci vidíte to svoje dieťa na vysokých postoch. Robiť manuálne už nemá kto. Čo by sme si špinili ruky, bude z potomka inžinier, lekár, ajtíčkár či právnik, ak nič z toho, tak sociálna práca či politológia to istí a miesto na úrade práce je temer stopercentné.
Vaše deti zabudli čítať a logicky uvažovať! Načo vlastne, keď majú vzor doma? Koľko kníh ste spolu prečítali a koľkých ste sa spolu rozprávali? Kedy ste vyskúšali vaše dieťa z učiva čo preberajú a vlastne, rozumeli ste mu?
Ako keramikovi sa mi raz stalo, že na predvádzačke som pustil za hrnčiarsky kruh jedno dievča. Sedelo a točilo a točilo a nejako jej to nešlo. Po dlhšom čase, keď už si to chceli viacerí vyskúšať a čakali a čakali jej bolo do plaču. Preto som sa jej opýtal, o čo vlastne ide. Ona na to, že vraj má jednu aplikáciu a tam jej to išlo a teraz jej to vôbec nejde.
Takto to vyzerá aj v skutočnosti, vážení rodiča, ale aj učitelia. Deti už nevedia určiť svetové strany, orientovať sa v teréne, či navariť jednoduché jedlo, zatĺcť klinec či vystrúhať si hoci píšťalku. Chýbajú im skúsenosti nie z informatiky, ale zo života! Ako neminister by som znova vrátil technické práce, pestovateľské práce, či iné práce v teréne a nie prácu na PC. Čo sa stane, ak vypnú raz elektrinu? Ako budú vaše deti žiť? O to či sa o vás postarajú aj v starobe, nemusí byť ani reči. Nepostarajú sa! Veď mali doma príklad! Spoločnosť a výchova to nie je škola, ale rodina! Zbytočne sa budete sťažovať na učiteľov. Áno, nie všetci sú dokonalí, nie všetci všetko ovládajú, nie sú to encyklopédie. No snažia sa zanedbanú rodičovskú výchovu dobiehať na úkor vyučovania. Ako kedysi odznelo v jednom vtipe.
Psychológ: Vážení rodičia, váš syn nemá žiadnu disgrafiu, dislexiu, ani nie je hyperaktívny a nemá žiadnu inú diagnózu. Je to len lenivý, rozmaznaný, arogantný, drzý spratok!
Musel som použiť tento čechizmus, pretože slovenský ekvivalent by vymazali.
Vážení rodičia. Vaše deti nie sú geniálne, ináč by to u nás ináč vyzeralo. Tých geniálnych je možno 1% populácie a aj to je veľa. Škola je inštitúciou vzdelávacou a výchovná časť by mala byť vštepovaná hlavne z domu. Prajem žiakom pevné nervy, učiteľom ešte pevnejšie a rodičom zlatú trpezlivosť s ich pokladmi.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895137x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív