Založ si blog

Jednokolové či dvojkolové voľby?

Čo je lepšie pre štát? Čo je lepšie pre občana? Pre štát jednoznačne jednokolové voľby, no a občanovi to môže byť jedno a vlastne nemôže.
Dvojkolové voľby totiž to často dávajú na výber len menšie zlo! No a tu je problém, prečo by som uvítal jednokolové voľby. Napríklad aj preto, že ak by sa už môj kandidát do druhého kola nedostal, nemusel by som si hlavu trieskať, ktorému baranovi z tých dvoch mám dať hlas. Iste, môžem aj nevoliť, ale to už mi berú kus demokracie. Radšej by som bol, ak už nemusím hlasovať a môžem spokojne povedať, že vyhral najpopulárnejší politik v prvom kole a ľudia si zvolili na základe svojho svedomia. Ak by to malo znamenať, že na zvolenie by malo stačiť hoci aj 15 % hlasu voličov, tak nech.
V takomto prípade by aj kandidáti dali to predvolebného boja oveľa viac zo seba, ako keď by sa spoliehali, že postúpia do druhého kola a tam sa už ľudia pospájajú proti oponentovi kvôli tomu, alebo hentomu.
Ide nielen o voľby do VÚC, ale aj o prezidentské. Nech vyhrá naozaj ten najlepší a nie v druhom kole. Pretože je to tak či tak jedno, aj tak postúpia v prvom kole len prví dvaja. Druhé kolo je už zbytočné. Volič by sa musel rozhodnúť, neexistovala by špekulácia, teraz dám hlas jednému a potom druhému. Podobne by som postupoval aj pri referende. Aspoň pol milióna podpisov v petícii a následne akceptovateľné kvórum, hoci aj 20%. Nech konečne ľudia príjmu zodpovednosť za seba a politici tak isto.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3894788x
Priemerná čítanosť článkov: 6057x

Autor blogu

Archív