Založ si blog

Denníky SME a Plus jeden deň vo vagónoch ZSSK

Cestujem železnicou pravidelne a na dlhšie trasy si beriem často prvú triedu. Zakaždým sa však čudujem manažmentu ZSSK, že za moje peniaze mi núti denník, ktorý fakticky nechcem. Prečo neponúkajú radšej alternatívu? Menované denníky distribuujú svoju tlač do vlakov zadarmenko, alebo to platí ZSSK?
Ak naozaj platí ZSSK za úplne zbytočné denníky vo vlakoch, pretože zároveň poskytuje aj Wi-Fi sieť a málokto nemá mobil či notebook a môže sa počas cesty pripojiť na net. Ostáva tu aj zbytočný bordel vo vozňoch z novín, ktorí mnohí cestujúci len prelistujú.
Pán predseda parlamentu Danko presadzoval kultúru a ekológiu v cestovaní a nielen on, ale samotné vlaky zadarmo, ku ktorým mám veľmi vyhranený názor a s takouto formou fungovania cestovania, aká je tu dnes sa súhlasiť jednoducho nedá. No noviny nie sú akurát ekologickým výstupom našej spoločnosti. Koľko že to lesa padne s prispením distribúcie nepotrebných novín vo vlaku? Zoberiem len základné čísla. V každom vlaku je cca 100 miest prvej triedy a tým pádom 100 kusov novín. Rýchlikov denne premáva cca 20 a štyri IC súpravy, čo znamená v tej najmenšej možnej miere cca 2.000 ks novín a ročne, ak len rátam s 300 dňami je to 600.000 kusov novín ročne. Tak to je už riadna pálka!!!
Vďaka ZSSK padne les, tak to je naozaj ekologické! Priam ukážka ekologickej verejnej dopravy. Oponenti môžu tvrdiť, veď aj lietadlá ponúkajú dennú tlač, tie však neponúkajú Wi-Fi sieť a je tam určitý bezpečnostný problém.
Fakticky sa dá povedať, že Ficov Smer nepriamo podporuje zo štátneho rozpočtu vo verejných železniciach a bez možnosti výberu inej tlače súkromné denníky, ktorých majiteľov si ľahko zistíte. Ak naozaj tieto denníky ZSSK kupuje a nie sú darované, tak odporúčam manažmentu ZSSK okamžite zastaviť toto bohapusté plytvanie financiami a drancovanie lesa. Tie noviny totiž nie sú zadarmo, ale platí si ich cestujúci vo forme zvýšeného cestovného. Radšej namiesto toho ponúknite ďalší nápoj – kávu, alebo čaj. No a v neposlednom rade tu chýba aj určitá pluralita názorov, pretože tieto mienkotvorné denníky často zastávajú už aj politické názory a o objektivite a vyváženosti sa dá len ťažko nepolemizovať. Už vôbec nevravím o tom, že prostredníctvom týchto novín sa prezentuje aj reklama iných súkromných spoločností, ktoré sú takto krásne podsúvané verejnosti v štátnych vlakoch.
No a už vôbec nevravím o možnom podsúvaní kandidátov pri voľbách či podpore protestov a jednostrannom informovaní. Toto nech si robia súkromné spoločnosti, ale nie štátna!
Nuž čo, kšeft je kšeft.
Ešte dodatok vagóny má pravdepodobne na starosti druhá spoločnosť ZSSK, ktorá je však tiež štátna preto sa ospravedlňujem za túto chybu ŽSR, aj keď ich postup opravy tratí je žalostný a pravidelné meškania sú už pravidlom.

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3896807x
Priemerná čítanosť článkov: 6060x

Autor blogu

Archív