Založ si blog

Detičky vstúpili do slušnej politiky a Pellegrinia nielen on o školstve

Už nielen koalícia zistila, odkiaľ vietor fúka, ale aj opozícia sa rozčuľuje. Odrazu už nepodporujú Slušné Slovensko. Písal som o tom pred vyše rokom. Jasné, boli to čisté konšpirácie. Nič z toho nebola pravda. A hľa ho, beťári jedni.
Už začali pochodovať v politickom šíku.
Akéže to extempore predvádzal Crmoman na obranu Straku, na ktorého škole bol učiteľom. Pravdepodobne už zmaturoval a po diskreditujúcom rozhovore s redaktorkou ho stiahli radšej z hry.
Tak, kto teraz za koho lobuje? Herci sú nejako ticho. Vari boli zneužití? Pravdepodobne to so sto percentnou pravdepodobnosťou bude Putin a Rusko, kto stojí za tým. Je zaujímavé, že ani Fico nedokázal odhadnúť situáciu! To má teda Smer poradcov. Celý tento cirkus bol premyslenou PR akciou. Ničím viac.
Jediní, ktorí o tomto spolku Slušného Slovenska informovali otvorene a hlavne prezieravo, boli „konšpirátori“ či nezávislé médiá! Na tomto blogovom priestore nás bolo zopár, ktorí dokázali odhadnúť vývoj. Mnohí sa do nás navážali a teraz čo?
Politická PR akcia sa skončila detičky šliapu míľovými krokmi do politiky.
No a teraz ku školstvu. Pán premiér Pellegrini nie veľmi dobre zvážil slová, ktoré použil v jednej debate. Na druhej strane ani od učiteľov som veľmi nepočul návrhy riešení. Vraj sú ich stovky, ale doteraz ich verejnosti nejako nepredstavili. Stále prezentujú len problémy v školstve, no nemému decku ani vlastná matka nerozumie. Pozerám na to zvonku, ale aj trošku zvnútra. Z učiteľských fór ma vyhodili, vraj nevyhovujem adminom. Nevadí. Začnem od podlahy.
Inklúzia? Totálny nezmysel. Celé zle. Videli ste niekedy lekárov, aby si medzi seba brali nejakého diletanta, ktorý by len tak strieľal diagnózy hore dole? Nie, to musí byť elita, ide predsa o zdravie a životy ľudí. Preto aj nadaní študenti by nemali povinne študovať s integrovanými žiakmi, lebo prečo? Spomaľuje to ich vývoj a vzdelanie. Učiteľ sa musí venovať zväčša integrovanému a následne, aby mali pokoj a financie, tak takýto žiak prelieza. Preto je potrebné jednoduché rozdelenie podľa testov IQ a prijímacích skúšok.
Zrušiť financovanie všetkých súkromných škôl. Ak je niečo súkromné, spravujte si to sami za vlastné financie a nie za štátne. Znovu zavedenie a rozšírenie učilíšť a odborných škôl, s čím úzko súvisí zavedenie pestovateľských a dielenských prác do základných škôl. Vraj SNS ide zavádzať rétoriku, spoločenskú komunikáciu, etiku a etiketu, o ktorých som tak dlho písal už roky. Gratulujem. Nech sa darí!
Obmedzenie a zrušenie vysokých škôl podporovaných štátom s neuplatniteľnými odbormi. Bez pardonu. Stačilo by nejakých 8 a nie vyše tridsať v každej diere a s počtom miest pre kompletný populačný ročník.
Zaviesť odporúčania pre zamestnávateľov pri odchode zo školy, ale aj pre vysoké školy. Aby si aj študent uvedomil, že jeho správanie bude mať vplyv na jeho budúcnosť. Aspoň v tomto je USA dobrý príklad.
Úplný zákaz mobilov vo všetkých typoch škôl. Zavedenie funkcie externého učiteľa, ktorý by mohol byť hoci aj živnostníkom a zaskakovať, respektíve suplovať maródky či iné výpadky. Takto to funguje napr. v Británii.
Zaviesť inšpekciu škôl, ale nie takú ako je teraz, ale inšpektor by na problémovej škole odučil trebárs dva mesiace a spísal by pripomienky a vylepšenia z poznatkov, ktoré získal počas tejto výučby.
V prípade ak škola vyrazí žiaka či študenta zo školy pre hrubé porušenie správania je potrebné jej ponechať štátny príspevok a naopak preniesť ho na daného študenta. Čo by to znamenalo? V prípade, že by si chcel dokončiť školu, musel by ju v plnej miere zaplatiť, tak ako v súčasnosti externisti. Príkladom by mohla byť aj Litva, kde pracujú takéto vzdelávacie inštitúcie.
Možno by učitelia mohli začať štrajkovať aj za zvýšenie nezdaniteľnej časti platu. Celková cena práce nie je až taká nízka, ako sa zdá, len tie odvody sú trošku veľké. Teraz je to cca 320 € a čo takto to dať na 620 a možno by stačilo aj 500 €? Hneď by to každý pocítil na vlastnej peňaženke. Čítal som aj, že vraj učitelia majú nízke platy voči ostatným, nuž na východe či strede Slovenska to neplatí a učiteľ je v celku vyhľadávaný flek. Iste, s ohľadom na Bratislavu sú možno tieto platy nízke, ale čo už. Na súkromné školy štát dosah nemá a štátne si musia poradiť.
Ďalším nepopulárnym opatrením by bolo možno zníženie škôl a už spomínané financovanie súkromných škôl. Čo takto optimalizovať a začať prepúšťať takých 10 až 20% zamestnancov? Vravím zamestnancov a nielen učiteľov a trebárs po vzore Japonska by deti, mládež ale aj vysokoškoláci si upratovali svoje pracovné prostredie dobrovoľne!
Ani socialistický Zväzarm nebol od veci či domy pionierov, kde sme sa venovali modelárstvu, streľbe, elektronike atď. a to dobrovoľne a bavilo nás to a zároveň zlepšovalo zručnosti. To je už zas pre mimoškolskú činnosť, ale ktorá by mala byť zohľadňovaná v celkovom hodnotení žiaka či študenta a pripojiť by sa mala dobrovoľnícka činnosť , ktorá by mala byť aj veľmi ľahko overiteľná. Mne sa to už stalo, že zahraničná firma si overovala svojho budúceho zamestnanca a jeho životopis a hlavne sa pýtali na to dobrovoľníctvo, čo robil, ako dlho atď.. To sa mi naozaj rátalo.
Je toho kopa, len škoda, že čo minister to reforma, respektíve návrh nejakej nekoncepčnej reformy bez hlavy a päty na ktorej pracujú stovky expertov, ktorí sa doteraz k ničomu nedopracovali. Platy by mali vrátiť. Fakticky na ministerstve by stačila určite len ministerka, ostatných môžu v pohode prepustiť. Veď aj tak doteraz nič neurobili, nič nepredstavili, tak načo živiť teoretikov len pre potreby ministra?

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

Novinári už prekročili rubikon a novinársku etiku a čo sa to deje v RTVS?

16.03.2024

Prestal som pozerať diskusie v TV. Prestali ma zaujímať. Opozícia si ide svoj piesoček a koalícia svoj. Občan ostal na lampárni. Kultúra novinárov po jednej tlačovke s predstaviteľmi SNS padla na úplné dno a prakticky sa novinári prezentovali v úlohe politikov a arbitrov. Ich profesionálny prístup skĺzol na úroveň Matelka a IV. cenovej skupiny. Stali sa tým, proti čomu [...]

Drsný výraz s básnickou Dušou

13.03.2024

Aj takto sa dá hodnotiť básnická zbierka Dušana Onodyho. Sabinovčanom ho netreba predstavovať. Učiteľ, SBSkár, umelec, hudobník, básnik ….. multitalent s charakteristickým menom. Skutočne má asi meno vplyv na osobnosť, v prípade Dušana určite. Má veľkú dušu pre hudbu, čím pôsobí na ľudí. Zbieročka aj s fotografiami je spoveďou umelca. Niekde drsná, inde [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 641
Celková čítanosť: 3881717x
Priemerná čítanosť článkov: 6056x

Autor blogu

Archív