Založ si blog

Vratky DPH, prílev zahraničných turistov a verejné obstarávanie je proti akejkoľvek logike

To, čo predvádza Smer a pán minister Kažimír, je niečo absurdné. Vraj zahraniční turisti nás začnú navštevovať kvôli vratkám DPH. Cestujem už dosť dlho po svete a vlastne mi ani nenapadlo niekde žiadať nejaké vratky. Žeby za lístky do múzeí, či nejaké to tričko?
Kedysi by to bolo možno reálne, keď sme vozili hi-fi veže či náradie zo západu, teraz je to už len absurdita. Skôr mi to pripadá ako veľmi dobrý nápad na okrádanie štátu v menšom. Slovák je tvor vynaliezavý a určite si poniektorí založia firmy aj s danou aplikáciou a bločky sa budú veselo tlačiť a financie znovu potečú niekam na súkromné účty. Už vidím, ako sa zvýši počet turistov z Ukrajiny a urobia sa nové cestovné agentúry s názvom za biznisom na Slovensko! Nebudeme stíhať dokladať tovar! Avšak koľkí sú neplatcami DPH? Potom turista bude veľmi smutný, že na džbán nedostane bloček s DPH .
Už samotný systém vratiek je u nás chorý a potreboval by prekopať. Prečo nemôže u nás platiť DPH len konečný prijímateľ tovaru a služieb? O koľko by sa zjednodušilo účtovníctvo? Stačilo by len zaviesť pre rýchle spracovanie trebárs karty na DPH. Teda platca DPH, ktorý kupuje materiál, zadá číslo karty do systému a ten mu odráta DPH a zároveň zaradí do systému, že ten materiál kúpil. Ak odpredá hotový produkt konečnému spotrebiteľovi, zaplatí daň štátu a hotovo.
Čiže každý platca by platil za konečného príjemcu. Úplne by sa tým zjednodušil aj nákup DHIM či HIM a nemusel by vypisovať vratky.
No a teraz ten preslávený systém EKS. Je postavený úplne naopak. Mal by jednoducho vzniknúť portál súbežný s EKS s ponukou tovaru a služieb. Takto je úplne zbytočný systém tovarov a služieb, ktorý si musí objednávateľ sám definovať. Nebolo by lepšie si len zadať, čo približne hľadám a z porovnávača cien mi vyhodí žiadané výrobky, ktoré si už môžem objednať priamo? No a v prípade viacerých možností by som mal možnosť osloviť jednotlivé firmy do súťaže o zníženie ceny. Všetko tu už je na súkromných portáloch, tak prečo len neodkopírovať kvalitné stránky a to, čo je na nich dobré? Vymýšľame zbytočne predražené a zložité systémy namiesto zjednodušenia operácií.
No a posledná vec, vraj nám chýbajú pracovné sily. No poviem to takto. Úradníkov či štátnych zamestnancov či je viac ako dosť. Čo takto nejakých 100.000 prepustiť a tým pádom ostatným zvýšiť príjem? Možno by to bolo vhodné a spoznali by poniektorí aj prácu za pásom či teraz tak populárne pomenovania – operátora výroby.
Veľmi dobre sa však aj pamätám, ako sa v školách zavádzal deviaty ročník. Vraj aby sa znížila nezamestnanosť. Nuž, je načase, aby sme sa vrátili k osemročnej základnej škole.
Ozaj a vďaka za cenzúru predchádzajúceho článku bez vysvetlenia.

Daň za prevod v bankách? Hromadná doprava, kolaps slušnosti a štátni zamestnanci idú do štrajku? A čo s Ursulou?

21.07.2024

Neviem, čo sú to za šumy, rubnúť nám novú daň za prevody alebo výbery z bánk. Trošku to odporuje tej celkovej miere digitalizácie, kde by sa skôr aj samotné poplatky v bankách mali znižovať, pretože už temer všetko je on-line a prakticky banku už nenavštevujem. Maximálne, ak mi zablokujú kartu pre vraj podozrivú platbu v zahraničí. Úroky z vašich peňazí na [...]

Pohoda v nepohode, Trump práve vyhral voľby a beriem vážne slová ministra Tarabu ohľadne vody

14.07.2024

Uhorková sezóna toto leto naozaj nie je. Udalosti sa dejú v jednom kuse. Pohoda sa z chýb nepoučila a opakuje ich. Toto nech však rozhodne komisia. Mňa skôr zaujíma prečo takýto komerčne stratový podnik, aspoň podľa výkazov v hlbokej strate a podľa liberálneho trhového prístupu by fakticky už nemal existovať, pretože trh rozhoduje, ešte stále funguje. Skôr ma zaujíma, [...]

Voda zaspievala, pán Soták s klubom 500 tak isto, alebo kto to celé vymyslel? PS sa postavilo za občanov a čo vláda? Občania sa majú načo tešiť.

10.07.2024

Blog sa skladá z dvoch častí. Tú prvú venujem človeku, ktorého som si vážil, ale to už pominulo. Klub 500 na čele s pánom Sotákom sa akosi začali veľmi angažovať v prípade pitnej vody. V prvom rade by som mu odporúčal, aby sa radšej venoval diagramu železo uhlík, máme vyštudované podobné odbory a technológia ma vždy bavila. Teraz však k meritu veci. Ak chce [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 650
Celková čítanosť: 3961843x
Priemerná čítanosť článkov: 6095x

Autor blogu

Archív