Založ si blog

Stravné lístky, voľné nedele nielen pre predavačov a appka, ktorú musí schváliť Google a Apple?

Máme tu znovu kopu „geniálnych“ nápadov a sľubov, ktoré sa sľúbili, ale znovu nedodržali, respektíve ich absurdita nemá hraníc a je tu dokonca aj jeden dobrý nápad. Poďme k stravným lístkom. V tomto prípade existujú len dve riešenia a všetko ostatné je odpad a absurdita. Absurdný bol totálne mimo návrh Matoviča – vraj, že za lístky sa budeme môcť stravovať len v reštauráciách. Okamžitý protiargument – čo s alergikmi, ľuďmi čo si doma varia napríklad SZČO, čo s ľuďmi, ktorí jednoducho nechcú chodiť do reštaurácií, pretože im neveria? Je to absurdita ako samotné stravné lístky.
Jednoducho, buď ich zrušíte, čo by bola najlepšia cesta a do daňových priznaní by sa dala len odpisová suma ako nezdaniteľná čiastka a bolo by. To by platilo pre SZČO a pre zamestnancov by ostala len suma nezdaniteľná na výplatnej páske o daný príspevok. Hotovo. Bez akýchkoľvek provízií pre vydavateľov lístkov. Mimochodom, takéto zmeny nie je možné robiť v priebehu roka. Mnoho živnostníkov jednoducho už lístky má a nemieni ich míňať v reštauráciách a dupľovane po dvojmesačnej pauze v reštauráciách a otáznikmi ich fungovania. Straty reštaurácií idú na vrub štátu a nie občanov.
Pán premiér Matovič, čo spravíte s remeselníkmi a živnostníkmi, ktorí sa spoliehali na jarmoky počas leta, ktoré sú ich jedinými príjmom a ktoré ste zakázali? Povinne si budú musieť ľudia kupovať výrobky od remeselníkov? Bola by to cesta. Vydajte im poukazy na výrobky remeselného charakteru od slovenských živnostníkov napríklad vo výške 500 € podobne ako pri ubytovaní a bude to aspoň aká taká záplata. Pravidlá by mali byť pre všetkých rovnaké a nie protekcionársky uprednostňovať napríklad reštaurácie. Dopad bude zdrvujúci najmä pre remeselníkov a malých živnostníkov. Pomoc, ktorú štát prisľúbil je fakticky nulová. Možno naozaj stačilo rozdeliť miliardu plošne a bolo by pre prevádzky a výrobu, ktoré boli zasiahnuté. Mohli by sa pridať aj do daňových vyššie odpočty nezdaniteľných položiek atď.. No pomoc prišla neskoro, respektíve je stále na nejakej pomyselnej ceste, ktorú povedali na nejakej tlačovečke. Sústavná likvidácia živnostníkov od Dzurindu, cez Radičovú až po Fica pokračuje. Z viac ako 400.000 to kleslo na súčasných cca 300.000, temer každý rok stále klesá počet živnostníkov, asi výnimkou bol len rok 2017. Likvidácia je priam očividná a legislatívne podmienky a odvodovo-daňová záťaž je priam likvidačná a nevraviac o nevýhode ručenia celým majetkom.
Teraz k tým voľným nedeliam. Tu dávam Matovičovi za pravdu. Síce som o tom už písal podstatne skôr, ale voľné nedele by jednoducho mali byť a to nielen pre predavačky, či predavačov, ale aj pre výrobu. Ak si zoberiem tie Sulíkové nedeľné rožky. Ešte šťastie, že už Sulík kváskuje a nemusí čakať na teplé rožky. Priamo osobná skúsenosť z pekárne. Príchod z nočnej smeny, ktorá končila v soboru ráno o 6:00 a nástup na ďalšiu smenu v nedeľu poobede. Ó, aký oddych!!! Ak chceli zamestnanci voľno, hodili sa na maródku. Čítal som a počul aj také „inteligentné“ pripomienky, vraj môžu ísť na výlety aj cez týždeň. To môžu slobodní a poprípade bezdetní. Už vidím ako otec, alebo mama píšu decku ospravedlnenku do školy, lebo idú na výlet v stredu, pretože takto im vychádza voľno. No a zosúladiť dvoch zamestnaných rodičov je priam nemožné, ak nepracujú v tom istom podniku a tých istých smenách. Ľudia si zvyknú na zatvorené obchody, tak ako to je v Nemecku či Rakúsku. Napríklad Nemecko má štvrtky tzv. nákupné dni, kde majú predĺžený čas nakupovania, aspoň keď som tam kedysi pracoval a v piatok mali kratšie dni, aby vypadli na víkend niekam. No a to vravím o veľkom výrobnom podniku z oblasti poľnohospodárstva, kde počas víkendu sa akurát svietilo a polievalo na čo stačilo zopár zamestnancov. Ušetrené financie by zamestnávatelia mohli v pohode použiť na zvýšenie platov zamestnancom. Obraty by sa ustáli v nových nákupných časoch. Nič také by sa nedialo. Druhé riešenie je napríklad dať za prácu v nedeľu príplatok vo výške cca 500% oproti terajšiemu príplatku. Nech tá nedeľa už naozaj oplatí za prísnej kontroly, či naozaj zamestnávatelia toto dodržiavajú.
Ešte sa vrátim k tým pendlerom a nespustenej appke v piatok. Znova to bol len Matovičov sľub. Mňa však iné zaujíma. Čo má do toho vravieť Aplle či Google? Veď sú to štátne záležitosti a osobná vec cezhraničných pracovníkov. Načo máme miliardové štátne stránky, ak nevieme na nich zavesiť jednu appku, ktorá by pracovala v mobiloch nezávisle od ich operačných systémov a v súlade s nimi aby sa dali spustiť? To sme fakt pod dozorom súkromných gigantov, ktorí tu ani dane neplatia? Respektíve platia, ale veľmi mizerné?

Smútok liberálnych kaviarní a ich agresivita voči oponentom

14.04.2024

Nechal som si dlhší odstup od prezidentských volieb, o ktorých som písal aj ako určitom referende voči súčasnej koalícii. Tá nesmierna potupa v podobe prehratých prezidentských volieb a agresivita sympatizantov strany, ktorá prehrala, je jednoducho hlúpa a hlavne arogantná v tom zmysle, že nie sú len ich názory tie správne. Peter Lipa to zhrnul veľmi dobre po prehratých [...]

Prezidentské voľby alebo referendum? Kandidátky do EP a začiatok ďalších volieb

29.03.2024

Blíži sa druhé kolo prezidentských volieb. Postup oboch kandidátov bol predpokladaný a to pravé orechové začne ešte len teraz. Blava zabrala v prospech Korčoka, ale z pohľadu hlasov to bolo asi maximum. Pellegrini pravdepodobne získal výhodu. Lepšie sa totiž špurtuje z druhého miesta a aj v prípade prehry to bude menej bolieť. V prípade oboch kandidátov súčasne ide aj o [...]

Zážitky z volebnej komisie, prepad Matelka a prečo volím Pelleho

24.03.2024

Prvé kole máme za sebou s predpokladom, aký som mal ešte v januári s presným odhadom na cca 1%. Nič prekvapivé, no na mieste Pellegriniho poprosím o podporu aj podporovateľov Republiky či voličov Harabina, čo sa pravdepodobne udeje. Na víťazstvo k danému počtu by potreboval ešte aspoň 280.000 hlasov. Vystupovanie slušné počas predvolebnej kampane. Jedno si však neodpustím [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

gabo126

Keramik a zberateľ kinder figúrok, ak ich máte doma odložené v krabici, nejako sa dohodneme.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 643
Celková čítanosť: 3895126x
Priemerná čítanosť článkov: 6058x

Autor blogu

Archív